mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  10.07.2020 19:23:00

Brazílie: Informace o aktuálním vývoji situace v souvislosti s Covid-19

Brazílie: Informace o aktuálním vývoji situace v souvislosti s Covid-19

10.07.2020 / 17:27 | Aktualizováno: 10.07.2020 / 19:23

Brazílie zůstává druhou zemí s největším počtem nakažených osob a s největším počtem úmrtí způsobených nákazou Covid-19. Doporučujeme cestovat do Brazílie pouze v naléhavých případech.

K dnešnímu dni (10. 7. 2020) bylo v Brazilské federativní republice evidováno 1 755 160 nakažených osob (nárůst o 42 619 případů za posledních 24 hodin) a 69 184 úmrtí (nárůst o 1 220 případů za posledních 24 hodin). Nejvíce nakažených registrují státy Sao Paulo, Ceará, Rio de Janeiro, Pará. Situace je nestabilní, mění se v průběhu času a v závislosti na jednotlivých regionech, které autonomně přijímají restriktivní opatření nebo je naopak uvolňují. Dostupnost zdravotnické péče je též závislá na specifické situaci každého regionu. Jelikož přístup ke kvalitní zdravotní péči může být obtížný nebo dokonce nemožný (některé regiony hlásí naplněnost 90 %), generální konzulát doporučuje cestovat do Brazílie jen v naléhavých a nezbytných případech.

BUDOUCÍ VÝVOJ SITUACE

Dle výzkumu londýnské Imperial College je reprodukční číslo šíření nákazy v Brazílii rovno 1,11 a během průběhu pandemie nekleslo pod hodnotu 1. Odborníci z oblasti zdravotnictví se shodují, že v Brazílii nebylo prozatím dosaženo vrcholu pandemie, což ilustruje vzestupná tendence výskytu onemocnění i úmrtí. Z důvodu nedostatečných testovacích kapacit a obecného podhodnocení statistických odhadů nejsou tato čísla zcela hodnověrná.

Ačkoliv mnohé státy stahují restriktivní opatření a dochází k částečnému obnovovaní ekonomických aktivit, přijatým rozhodnutím nepředchází dlouhodobější sestupná tendence šíření nemoci - jako v případě evropských států -, a proto je těžké určit dlouhodobou prognózu týkající se následujícího vývoje.

SITUACE V SAO PAULO

Stát Sao Paulo zavedl systém postupného uvolňování s názvem Plano Sao Paulo, dle nějž je zavedeno pět fází uvolňování, které definují, jaké ekonomické aktivity mohou být znovuobnoveny a v jaké míře (v plánu nefiguruje pouze hromadná doprava a školství, pro které platí specifická kritéria). Výchozí je "fáze 1", regiony se stabilním výskytem nemoci a s dostatkem volných míst v nemocnicích jsou zařazeny do “fáze 2” či “fáze 3”. V současné chvíli se nachází 11 regionů v 1. fázi, 10 regionů ve 2. fázi a tři regiony ve 3. fázi uvolňování.

Průběh šíření onemocnění Covid-19

OBECNÉ INFORMACE O CESTOVÁNÍ DO BRAZÍLIE

1. PODMÍNKY PRO VYCESTOVÁNÍ Z ČESKÉ REPUBLIKY:

Aktualizované informace o podmínkách vycestování z ČR lze nalézt na webových stránkách Ministerstva zahraniční věcí a Ministerstva vnitra.

2. VSTUP NA ÚZEMÍ BRAZÍLIE A TRANZIT:

V současné době je zakázán vstup na území Brazílie pro cizince ze všech zemí bez výjimky (zákaz byl prodloužen dne 30.6.2020 o dalších 30 dnů).

Zákaz se nevztahuje na:

  • brazilské občany;
  • cizince s povoleným pobytem na území Brazílie na dobu určitou nebo na dobu neurčitou;
  • cizince, který je manželem, potomkem či rodičem brazilského občana;
  • cestující v mezinárodním tranzitu, pokud neopustí mezinárodní zónu letiště;
  • jiné výjimečné případy předem schválené odpovědnými brazilskými orgány (Federální policie).

Upozorňujeme, že není v pravomoci Generálního konzulátu České republiky v Sao Paulu zajistit či zprostředkovat výjimku ke vstupu na území Brazílie pro české občany. Je třeba konzultovat tyto případy přímo s Velvyslanectvím Brazílie v Praze či v zemi, kde se právě nacházíte.

3. DOPRAVA:

Je nutné brát v potaz, že fungování veřejné dopravy je částečně omezeno. To se týká zejména vnitrostátních letů, kde je udržována jen tzv. minimální služba spojení hlavních měst jednotlivých brazilských států a autobusové dopravy mezi brazilskými městy/státy. Opatření se mohou bez varování měnit v souvislosti se aktuální epidemiologickou situací.

Ohledně mezinárodní letecké dopravy je nutné počítat s tím, že řada pravidelných linek je zrušena. Stávající lety podléhají častým a náhlým změnám či rušení bez předchozího upozornění.

4. OPATŘENÍ:

Karanténní a hygienická opatření aplikovaná na osoby, které vstoupí na území Brazílie:

Všem osobám, které se vrátí ze zahraničí, brazilské ministerstvo zdravotnictví doporučuje sedmidenní karanténu, která však není povinná a není nijak kontrolována. Některé kategorie cestovatelů jsou povinny před cestou do Brazílie předložit letecké společnosti negativní lékařské osvědčení na Covid-19.

Přestože neexistuje federální usnesení zavádějící povinné užívání ochranných pomůcek (masek či roušek) na veřejnosti, řada lokalit (federální státy a municipalitní celky) a institucí tu tuto povinnost zavedena a jiné jí doporučují. Generální konzulát tedy doporučuje cestovatelům používání roušky po celou dobu pobytu na veřejnosti (mimo domov).

5. ODKAZY NA MÍSTNÍ INSTITUCE:

Relevantní odkazy na weby místních institucí:


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Pá   9:22  China sees water efficiency enhanced in industrial and agricultural sectors China state infooffice (scio.gov.cn)
Pá   9:22  New quality productive forces to power Shanghai's development China state infooffice (scio.gov.cn)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688