6 zásad pro bezpečné sečení trávy

Znáte pravidla bezpečnosti práce se sekačkou? Připravili jsme pro vás několik tipů a rad.

Než začneme sekat

Před použitím sekačky (zvláště u nového stroje, který neznáte) si prostudujte pokyny výrobce v manuálu. Dozvíte se zde vše potřebné – o ovládání, údržbě a bezpečnostních pokynech. „Jen když budete znát celý výrobek a porozumíte tomu, jak pracuje, získáte nejlepší výkon,“ říká Petr Tichý, specialista sítě prodejen HECHT – specialista na zahradu.

Před nastartováním sekačky zkontrolujte, zda fungují všechny ovládací prvky, a v případě motorových sekaček také hladinu oleje v motoru. Pokud do benzínové sekačky doléváte ještě palivo, udělejte to venku na otevřeném prostranství, a ne v garáži, sklepě či kůlně. Vdechování výparů z benzínu totiž vyvolává závratě, bolesti hlavy a dráždí dýchací cesty.

„Alternativou k benzínovým sekačkám může být sekačka elektrická, kterou stačí připojit k zásuvce, nebo akumulátorová, kde navíc odpadá hlídání elektrického kabelu,“ dodává Petr Tichý.

Ochranné pomůcky

Teplé počasí sice svádí k lehkému oblečení, ale trenýrky a žabky se nemusí vyplatit. Volte dlouhé přiléhavé kalhoty a pevnou obuv, která kryje celou nohu a neklouže. Nenoste volně vlající oblečení, mohlo by se zachytit o okolní předměty, jako jsou větve nebo plot, anebo dokonce zamotat na nůž sekačky. Chraňte si také obličej a ruce – ideální jsou pracovní brýle a pracovní rukavice, které navíc snižují vibrace v rukách.

Kontrola terénu

Ne každého napadne před sečením zkontrolovat terén. „Měla by to být samozřejmost. Zařízení totiž může vyhazovat drobné předměty při vysoké rychlosti, a ty mohou způsobit poranění osob nebo poškození majetku – oken, skleníku či vchodových dveří nebo skla u auta,” upozorňuje Petr Tichý. Zapnutou nebo nastartovanou sekačku používáme jen na plochách k tomu určených, nejezdíme s ní tedy přes štěrkové cesty, větvičky či odpadky. Kromě rizika odletu to škodí i samotnému stroji. Sekačku rovněž nepoužívejte v mokré trávě.

Děti i zvířata držte od sekačky dál

Sekačku nikdy nepůjčujte dětem. Jejich přesvědčovací schopnosti jsou sice někdy obdivuhodné, ale ani to by vás nemělo zviklat – stroj jim nesvěřujte. A to ani za vašeho dohledu. Pokud sečete, ujistěte se, že děti a zvířata jsou od vás v dostatečné vzdálenosti. Kvůli hluku motoru a soustředěnosti na práci si nemusíte všimnout, kdo je za vámi či vedle vás, a tím se rovněž zvyšuje nebezpečí poranění.

Sečeme bezpečně

Se strojem pracujte za denního světla či při velmi dobrém umělém osvětlení. Při sečení se snažte koncentrovat na práci a nenechte se ničím rozptylovat. Držadlo držte oběma rukama pevně, za sekačkou vždy kráčejte a nikdy neběhejte. Při sečení ve svahu v něm nejezděte vertikálně, nýbrž horizontálně. Pokud přecházíte mimo sečený terén, vypněte motor a sekačkou přejeďte (například přes zmíněný štěrk). Při práci v blízkosti silnic nebo při jejich přecházení dávejte pozor na dopravu. Pokud dojde k nárazu do cizího předmětu, vždy motor vypněte a sekačku zkontrolujte. „Pokud má sekačka po opětovném nastartování vibrace nebo vydává neobvyklé zvuky, odvezte ji do autorizovaného servisu a nechte ji tam zkontrolovat,“ doporučuje Petr Tichý.

Nepřeceňujte své síly

Sečení se může zdát jako pohodová záležitost a s moderními a kvalitními stroji skutečně není příliš náročná. Již při výběru sekačky volte model odpovídající pozemku, kde jej budete používat.

Sečení trávy je běžná věc – a často se stává automatickou záležitostí. Vždy byste ale měli dbát na zásady bezpečnosti a dodržovat je pokaždé, když se sekačkou manipulujete. Zapamatovat si několik jednoduchých zásad je určitě lepší než řešit poranění či poškození majetku vlivem nedostatečné pozornosti.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada