Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  08.07.2020 22:56:03

Nejlikvidnější akcie na Wall Street? Čínská Tesla

Akcie čínského výrobce elektromobilů NIO (NIO), kterému se vzhledem k řadě podobností přezdívá čínská Tesla, se ve středu na NYSE nasměrovaly již sedmou seanci v řadě výrazně na sever. Dále tak těžily z údajů o prodejích za červen. Obchodovaly se o více než 15 % výše až za 15,28 USD. Překonaly tím své dosavadní historické maximum 13,80 USD, kterého dosáhly krátce po vstupu na trh v září 2018. Druhá polovina seance však již přinesla převahu prodávajících, když se titul propadl až na 12 USD. Nakonec zakončil na 12,88 USD (-2,57 %).

Divoký kurzový vývoj přinesl extrémní likviditu. Majitele vyměnilo 558,9 mil. akcií NIO. Jak jsme před nedávnem informovali, čínská automobilka v červnu úspěšně uskutečnila sekundární nabídku nakonec 72 mil. akcií, resp. ADS za kurz 5,95 USD. Lze očekávat, že manažeři emise v těchto dnech využijí přidělenou opci a upíší tak dalších 10,8 mil. akcií. V současnosti by nicméně celá emise obchodovaných akcií NIO měla dosahovat zhruba 1,13 mld. akcií. Ve středu se zkrátka protočila na trhu téměř polovina emise! V tomto ohledu těžko na Wall Street najít konkurenci. 

Likvidita začala na titulu gradovat již v poslední seanci minulého týdne, kdy majitele vyměnilo 221,5 mil. akcií. V pondělí pak přes 332 mil. akcií, následující den téměř 443 mil. akcií. Během čtyř seancí zkrátka celkem přes 1,55 mld. akcií, tedy téměř 1,5 emise. A to má společnost řadu velkých akcionářů, u kterých obchodní aktivitu příliš očekávat nelze. Ať už lze zmínit zakladatele Bin Li, společnosti Tencent či Baillie Gifford coby zároveň i akcionáře konkurenční společnosti Tesla.

Vývoj akcií NIO za poslední rok


Dosud největší denní objem titul zažil loni před Silvestrem, když se zobchodovalo téměř 433 mil. akcií. Tehdy zažíval intradenně více než 100 % kurzový skok v návaznosti na nečekané představení nového vozu a především následné zveřejnění hospodářských výsledků a výhledu.

Akcie NIO (NIO) vzhledem ke své volatilitě a vlastně dlouhodobě nadprůměrné likviditě zkrátka evidentně přitahují zejména aktivní intradenní tradery s pevnými nervy. Vzhledem k historickému vývoji se zdá, že svůj vrchol mají pro nejbližší týdny již nejspíše za sebou a především shortaři tak budou vyčkávat nižší ceny.

Akcie Tesla přerušily 6 denní růstovou šňůru, vítězem ve středu Nikola    

Nová historická závěrečná maxima ve středu mohly zaznamenat také akcie Tesla (TSLA), avšak rovněž zisky z v úvodu seance neudržely. Zakončily na 1 365,88 USD (-1,73 %). Zobchodovaných nadprůměrných 16 mil. akcií již také zaostalo za úterním více než 2 měsíčním maximem 21,4 mil. zobchodovaných akcií.

Z trojlístku elektro automobilek na Wall Streetúterý vyšly kurzově nejlépe nakonec „mladé“ akcie Nikola (NKLA). Po pozitivním analytickém pohledu od JPMorgan přidaly více než třetinu hodnoty na zhruba 54 USD. Na rozdíl od svých zmiňovaných konkurentů se jim však poslední dobou nedařilo a vlastně tak jen zmírnily část dřívějších ztrát. I tak trh oceňuje automobilku, od které se zatím žádný zákazník tahačem nevozí, na 19,5 mld. USD. Pro srovnání tradiční americkou automobilku Ford (F) trh aktuálně oceňuje jen o necelých 5 mld. USD více.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688