Patria (Patria Finance)
Investice  |  06.07.2020 10:57:59

The Economist: Kde udeří COVID-19, ukáže se pravda

Tam, kde udeří COVID-19, ukáže se tvrdá pravda. Tvrdí to The Economist s poukazem na vývoj v Latinské Americe. Ta se nyní stala centrem pandemie s akutní zdravotnickou krizí a MMF očekává, že letos její produkt klesne o 9,4 %, zatímco rozvíjející se země jako celek by měly čelit poklesu kolem 3 %. Jde sice o kontinent, který není ani zdaleka homogenní, ale The Economist tvrdí, že jednotlivé země mají některé společné charakteristiky a kvůli nim jde nyní o nejpostiženější region na světě.

Například Peru sice přikročilo velmi brzy k uzavírání dolů, které tvoří páteř jeho ekonomiky. Nicméně na základě měst s velkou hustotou obyvatel a obrovskými chudinskými čtvrtěmi lze usuzovat, že efektivita podobných kroků je omezená. V těchto zemích také funguje velká část ekonomiky na neformální stínové bázi a to dále snižuje možnosti vlády v oblasti prevence šíření epidemie.

Latinská Amerika byla také kontinentem s dlouhodobě slabým ekonomickým růstem. Již na počátku roku se v recesi nacházela Argentina a Mexiko, o situaci ve Venezuele nemluvě. Obecně k zaostávání regionu za růstem dalších vyspělých ekonomik přispělo to, že příjmy leží na již relativně vysoké úrovni. K tomu se připojuje izolovanost kontinentu od zbytku světa. A The Economist dodává, že kvalita vlády se sice od osmdesátých a devadesátých let povětšinou značně zvedla, ale stále tu panuje korupce, vysoká zločinnost a nestálé politické prostředí.

The Economist dodává, že největšímu tlaku nyní čelí tři největší ekonomiky v regionu. Argentina není znovu schopná splácet své dluhy a čelí riziku vysoké inflace. Brazílie se musí vypořádat s epidemií, která se vyrovná tomu, co se děje ve Spojených státech. A možná bude potřebovat pomoc od MMF, aby se vyhnula dluhové krizi či nutnosti vyvolat vysokou inflaci a tím snížit reálnou dluhovou zátěž. V Mexiku je pak ohrožena vláda práva a má „nepredikovatelného souseda na severu, který je zároveň jeho největším exportním trhem“.

Situaci v Brazílii se věnuje i Economonitor, který také poukazuje na prudký růst počtu nakažených. Během krize významně zvýšila výdaje a deficity, zatímco ekonomická aktivita se propadla a došlo tudíž k růstu míry vládního zadlužení. A již nyní je tak zřejmé, že po krizi bude růst nižší než před ní. Economonitor dodává, že rozhodující na tomto poli bude to, zda Brazílie provede potřebné strukturální reformy, které obnoví důvěru investorů a umožní vydat se na cestu rychlejšího ekonomického růstu. Tyto reformy by měly jít od daňového systému až po regulaci.

Fiskální institut brazilského senátu IFI podle aktuálních projekcí počítá s tím, že brazilský produkt letos klesne o 6,5 %. Následující graf ukazuje různé scénáře dlouhodobějšího vývoje brazilské ekonomické aktivity:


Zdroj: The Economist, Economonitor

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688