Lukáš Kovanda, Ph.D. (CZECH FUND)
Makroekonomika  |  03.07.2020 11:18:06

Zemědělci letos čekají propad sklizně pšenice, může kvůli tomu zdražit pečivo. Hraboš naštěstí letos zemědělce tolik trápit nebude


První odhad letošní sklizně není povzbudivý. Sklizeň většiny základních zemědělských plodin ČR by letos měla být slabší než loni. Nutno však říci, že prvotní odhady sklizní bývají často spíše pesimističtější, než jaká je nakonec sklizeň finální. V uplynulých letech tomu tak v řadě případů bylo. Propad sklizně by měl být patrný zejména u pšenice, což se může odrazit v růstu ceny pekárenských výrobků.  

Hektarový výnos by měl podle prvotního odhadu meziročně klesnout u pšenice ozimé. Na hektarovém výnosu ozimých plodin se obecněji podepíše letošní intenzivní sucho v dubnu a začátkem května. Naopak déšť z posledních týdnů pomáhá jarní pšenici, kukuřici a řepce. Hektarový výnos řepky by tak měl podle zmíněného prvotního odhadu letos meziročně vzrůst, stejně jako hektarový výnos jarní pšenice. V obou případech, jak v případě řepky, tak jarní pšenice, ale bude nárůst hektarového výnosu kompenzován poklesem osevní plochy. Osevní plocha řepky dokonce klesne natolik, že navzdory vyššímu hektarovému výnosu dojde k poklesu objemu celkové sklizně.

Celková sklizeň jarní pšenice sice vzroste, ale pšenice bude celkově meziročně méně, a to právě kvůli meziročně výrazně horší sklizni její ozimé varianty, u níž meziročně klesá jak osevní plocha, tak – jak je zmíněno – hektarový výnos.

Ze stejného důvodu jako v případě ozimé pšenice letos podle prvotního odhadu klesne sklizeň ozimého ječmene. Jeho osevní plocha sice v porovnání s loňskem narostla, avšak jarní sucha se na jeho hektarovém výnosu „vyřádila“ ještě více, než tomu je u ozimé pšenice. Jarní ječmen sice situaci kompenzuje, zejména ovšem díky nárůstu osevní plochy, ale ne natolik, aby celková letošní vyhlížená úroveň sklizně ječmene byla vyšší než ta loňská.

Ozimému ječmenu a řepce, resp. jejich hektarovému výnosu, uškodilo také loňské mimořádné přemnožení hraboše, které se naštěstí letos neopakuje – díky jeho cílenému hubení, silnější populaci ptačích dravců typu káňat či poštolek či zřejmě i nějaké chorobě a čtyřletému cyklu v populačním vývoji hlodavce. Hraboš páchal škody ještě loni na podzim, takže u daných plodin ovlivňuje právě i úroveň letošní sklizně.  

Zatímco tedy vyhlížená letošní sklizeň pšenice, ječmene i řepky je letos meziročně slabší, sklizeň žita a zejména ovsa by měla být letos příznivější než loni.   

Sklizeň základních obilovin letos podle prvních odhadů proti loňskému roku klesne o 3,3 procenta na 6,784 milionu tun. Jejich hektarový výnos má být nižší o dvě procenta. Řepky by měli zemědělci sklidit 1,135 milionu tun, meziročně o 1,9 procenta méně. Vyplývá to z prvních odhadů, které zveřejnil Český statistický úřad.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom

CZECH FUND

Cílem fondu CZECH REAL ESTATE INVESTMENT FUND je přinášet pravidelné výnosy pocházející z nájmů a kontinuálního zvyšování hodnoty podílů v nemovitostních společnostech a nemovitostech. Fond investuje do nemovitostních společností a/nebo nemovitostí v České republice s trvale udržitelným ekonomickým rozvojovým potenciálem, jako jsou např. administrativní budovy, nákupní centra, obchodní domy, hotely a logistické areály. Fond má sídlo v Lichtenštejnsku, je pod dohledem lichtenštejnského regulátora FMA (Finanzmarktaufsicht). Rozhodnutím České národní banky byl fond uznán jako srovnatelný se speciálním fondem nemovitostí podle českého práva. Nabízení investic do fondu v České republice je tak pod dohledem České národní banky a podléhá českým předpisům.

Více informaci na : https://czech-fund.cz/

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste