Trvale udržitelná výroba nábytku: slyšeli jste o ní?

Klimatické změny a zhoršující se kondice naší planety nutí čím dál více lidí přehodnocovat své nákupní chování. Dnes už je jasné, že ekonomika založená na přehnané spotřebě není dlouhodobě udržitelná a zákazníci začínají klást stále větší důraz na to, aby zakoupené produkty vydržely co nejdéle. Výjimkou není ani segment nábytku.  

Poslední dvě dekády výrazně změnily způsob, jakým vnímáme nábytek. Ten z velkovýroben se díky nízké kvalitě, a ještě nižším cenám, stal pro zákazníky po celém světě velice rychle prakticky spotřebním zbožím. Z této situace dodnes těží velcí prodejci. Proměnlivost módy se totiž ukazuje i v interiérovém designu, kde je inspirace aktuálními trendy pro mnohé z nás častým impulsem pro nákup nového vybavení. Bohužel často saháme po levném a méně kvalitním nábytku z velkoobchodů s tím, že ho za nějaký čas vyměníme za dražší a kvalitnější.

Momentálně ale postupně po celém světě dochází k odklonu od konzumního způsobu života. Dnes už při nakupování více myslíme i na naši planetu a generace, co přijdou po nás. Zároveň roste i kupní síla obyvatelstva a dochází k častějšímu nákupu kvalitnějších produktů. Na tyto trendy reagují i designéři a výrobci, kteří produkty přizpůsobují po materiálové a kvalitativní stránce tak, aby sloužily svému účelu déle a byly po skončení životnosti recyklovatelné.

Udržitelný design

Výrobci dnes udržitelný design vnímají jako obrovskou výzvu. Je známkou toho, že nábytek není pouze vyrobený z ekologického a přírodního materiálu, ale že také vznikl ekologickým způsobem, má nízkou uhlíkovou stopu a je po skončení životnosti recyklovatelný. Skloubení těchto faktorů představuje nejen velkou výzvu pro designéry, ale ještě větší pro výrobce, kteří se musí pohybovat v předem daných hodnotách rozpočtu. Prodloužení životního cyklu výrobků znamená nižší frekvenci nákupu a tím i nižší zisky. Zároveň je třeba počítat se zvýšením výrobních nákladů, neboť kvalitní materiály jsou dražší a náročnější je i jejich zpracování. Současná rostoucí poptávka po udržitelných výrobcích je ale pro výrobce potřebnou motivací.

Faktorem udržitelnosti je uhlíková stopa

Dřevo jako král přírodních materiálů

Základem udržitelného designu je biologicky a ekologicky odbouratelný materiál. Mezi nejoblíbenější ekologicky odbouratelné materiály u nás patří dřevo z masivu. Je to dáno i historickým kontextem, neboť ještě o několik desetiletí dříve u nás dřevo v nábytkářském odvětví jednoznačně dominovalo. Bylo dostupné a dal se s ním kompletně zařídit interiér. Design se však vyvíjel a masivní dřevo ztrácelo své dominantní postavení, protože často nebylo technicky možné, aby tento krásný přírodní materiál konkuroval v tvarovatelnosti a ceně moderních, často syntetických, materiálů. Moderní technologie zpracování dřeva ale dnes výrobcům masivního nábytku umožňují experimentovat s designem. Výsledkem jsou tak často pozoruhodné kousky. „Výrobní proces je ale náročný, protože dřevo se musí sušit hoblovat a následně brousit a tvarovat do polotovarů, které se poté spojují. Designový návrh a samotná výroba a kompletace nábytku z masivu musí primárně přihlížet na vlastnosti dřeva, jeho neustálé formování či možné změny tvaru a objemu," vysvětluje výkonný ředitel Javoriny, Slavomír Alžbetkin.

Nadčasový design

Nesmírně důležitým aspektem udržitelnosti je nadčasový design. Nábytek musí být navržen tak, aby se neokoukal, nevyšel z módy a působil moderně i za několik let.

Recyklace

Ať už se o nábytek staráme sebelépe, jednou vždy nastane konec jeho životního cyklu. U méně kvalitního, lepeného, dřevotřískového či plastového tento moment přijde rychleji než u toho z kvalitnějších materiálů. Vždy je ale důležité, aby byly produkty vyrobené z recyklovatelných materiálů. I plastové židle totiž možná svého času působily designově a moderně, ale teprve ve chvíli, kdy materiál začne praskat vidíme, kolik zbytečné odpadu z nich vznikne.

Ekologický přístup

Společně s kvalitním přírodním materiálem je vždy potřeba vybírat i kvalitního výrobce, který má potřebné certifikáty, dodržuje výrobní postupy a neplýtvá surovinami. Zodpovědní výrobci dnes nepoužívají formaldehydy, lepidla, či jinou chemii. Pracují se stromem bez cizích látek tak, jak ho stvořila příroda a jak narostl. Někteří výrobci dokonce uvádějí i původ dřeva, aby tím deklarovali svou společenskou zodpovědnost. Výrobní družstvo Javorina navíc za každý prodaný kus nábytku vysazuje jeden stromek, aby zajistila udržitelnost produkce.

Důležitým faktorem udržitelnosti je uhlíková stopa. Ta ukazuje objem emisí, které vznikají nejn při výrobě, ale i při přepravě. Ideální volbou jsou dle ní tak lokální výrobci, kteří zpracovávají místní suroviny a polotovary v provozech s nízkou spotřebou energie. Ke snížení uhlíkové stopy umí pomoci i modernizace výroby nebo obnovitelné zdroje energie. V rámci logistiky se na západě postupně začíná rozvíjet také elektromobilita.

 

 

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry