Makroekonomika  |  02.07.2020 16:11:32

Okénko trhu - Evropská nezaměstnanost roste jen pomalu

Ceny výrobců v eurozóně v květnu meziměsíčně poklesly o 0,6 %, což odpovídá -5,0 % meziročně. Trh se zápornou cenovou dynamikou počítal, ačkoliv sázel na o něco menší propad. I nadále se jedná do značné míry o důsledek nízkých cen energií, které jsou poháněny levnou ropou. V poslední době se ovšem tento trh částečně stabilizoval a v nadcházejících měsících tak bude tento efekt podle nás slábnout.

Míra nezaměstnanosti v zemích eurozóny dosáhla v květnu hodnoty 7,4 %. Pokračovala tak v pomalém růstu, který započal již v březnu tohoto roku z úrovně 7,1 %. Pro trh se ovšem jednalo o překvapení, když počítal s výsledkem 7,7 % a i největší optimisté tipovali 7,5 %. Vzhledem k poměrně drtivému dopadu ekonomických opatření posledních měsíců se zatím míra nezaměstnanosti nijak dramaticky nezvyšuje. Na jednu stranu to lze chápat jako důkaz, že podpůrné programy evropských vlád fungují a zabraňují ztrátám pracovních míst. Na druhou stranu je třeba poznamenat, že část vysvětlení může spočívat spíše v metodice měření. Pro zahrnutí mezi nezaměstnané je nutnou podmínkou, aby kandidát aktivně sháněl zaměstnání. Pokud na tuto snahu rezignoval, mezi nezaměstnanými se neobjeví. Nelze tedy vyloučit, že např. meziměsíční pokles z 6,3 na 5,5 % v těžce zasaženém Portugalsku může odrážet i onu rezignaci.

Americký trh práce se z krize pomalu oklepává a jen v červnu na něm přibylo 4,8 milionu pracovních míst (trh čekal jen 3,2 milionu). Největší nárůst byl zaznamenán v sektorech pohostinství a maloobchodu, tedy těch nejvíce zasažených předchozí karanténou. Míra nezaměstnanosti se snížila z květnových 13,3 na aktuálních 11,1 % a i zde trh čekal citelně horší situaci (12,5 %). Nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti dorazilo v týdnu do 27. června 1,43 milionu, čímž jejich počet navázal na zvolna klesající předchozí trend. Stagnoval ovšem počet pokračujících žádostí, kterých bylo evidováno 19,3 milionu. Americký trh práce je tak nadále bezprecedentně utlumený, ovšem s přihlédnutím k závažnosti situace prokazuje svoji pověstnou pružnost, když se poměrně rychle zotavuje. Bude zajímavé sledovat, co s ním udělají množící se zvěsti o opětovném zažehnutí koronavirové hrozby.

Koruna na dnešní zprávy nereagovala a zdá se být spokojena lehce nad EUR/CZK 26,60.


Autor: Vít Hradil, analytik
Editor: Luboš Růžička, analytik
Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688