Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  29.10.2002 16:33:07

Materiály MF pro zítřejší zasedání vlády


Zasedání vlády30. 10. 2002

Body předkládané Ministerstvem financí ČR.

1. Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 87/1995 Sb., o spořitelních a úvěrních družstev a některých opatřeních s tím souvisejících a o doplnění zákona ČNR č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů

Vzhledem k blížícímu se termínu vstupu ČR do EU byla na MF vytvořena novela zákona, která zaručuje kompatibilitu s právem Evropských společenství. V dlouhodobém horizontu tento zákon pozitivně ovlivní působení všech institucí, které budou schopny splnit tyto vysoké nároky. Tyto instituce budou oprávněny po vstupu do ČR do EU využívat principu jednotné licence a tedy působit i mimo území CR. Povinné navýšení kapitálů z 500 000 podle stávající úpravy na 35 000 000 způsobí kromě posílení stability družstevních záložen i tlak na profesionalizaci jejich činností. Nový způsob stanovení vypořádacího podílu zohledňuje míru úspěšnosti hospodaření družstevní záložny a naplňuje premisu směrnice ES, že položky kapitálu musí být jednoznačně použitelné pro krytí případných ztrát. Novela dále administrativně zamezuje možnosti absolutní majorizace vlivu prostřednictvím omezení možnosti vykonávat hlasovací práva přesahující zákonem stanovenou mez, a to i při zohlednění hlasů vztahujících se k dalším členským podílům, zákazu družstevní záložny být osobou ovládanou při jeho zohlednění v relevantních řízeních souvisejících s nabýváním kvalifikované účasti a získáním souhlasu regulátora k zavázání se k dalšímu členskému podílu, která jsou logicky provázaná.

12. Informace o pokladním plnění státního rozpočtu České republiky za 1. až 3. čtvrtletí 2002

Podle bankovních údajů o pokladním plnění vykazuje hospodaření státního rozpočtu ke konci září 2002 schodek ve výši -21,4 mld , přičemž devítiměsíční alikvotě zákonem č. 490/2001 Sb. schváleného celoročního schodku (-46,2 mld ) odpovídá převaha výdajů nad příjmy ve výši -34,6 mld .

Celkové příjmy dosáhly k 30.9.2002 objemu 521,9 mld  a celkové výdaje byly čerpány ve výši 543,3 mld schodek činil -21,4 mld .

Více informací naleznete na internetových stránkách Ministerstva financí.

http://www.mfcr.cz/TiskZpravy/tz-021001Rozp.htm

13. Způsob převádění finančních prostředků ze státního rozpočtu (státních fondů) do rozpočtů obcí a krajůroce 2003

Od 1.1. 2003 převezmou podle zákona působnosti okresních úřadů v souvislosti s ukončením jejich činnosti zejména kraje a obce. Finanční objemy zabezpečující výdaje na správní činnosti okresních úřadů a výdajů na financování organizací v jejich působnosti vybilancované nejméně na úrovni rozpočtu roku 2002 se budou po převodu na kraje uvolňovat dotacemi ze SR. Důležitou změnou bude zrušení zprostředkovatelské funkce okresních úřadů pro vztah SR a obcí, se finanční prostředky ze SR určené obcím budou poskytovat prostřednictvím krajů. Z toho plyne základní vztah toku prostředků: SR----kraj----obec. Toky finančních prostředků od státních fondů se budou uskutečňovat za stejných podmínek jako v roce 2002 a nebudou zrušením okresních úřadů dotčeny.

17. Žádost Garančního fondu obchodníků s cennými papíry o návratnou finanční výpomoc státu

Tento fond byl založen novelou zákona o cenných papírech v roce 2001, ale fakticky začal fungovat až letos na jaře, a ani zdaleka nemá dostatek prostředků na výplatu zákonem stanovených náhrad zákazníkům zkrachovalých obchodníků s cennými papíry. Pro letošní rok žádá Fond o návratnou finanční výpomoc státu ve výši 169 889 673 k zajištění výplaty náhrad zákazníkům zkrachovalých obchodníků s cennými papíry. MF dále doporučuje novelizovat další ustanovení zákona o cenných papírech, která definují výši sazeb pro odvod příspěvků do Fondu tak, aby se zvýšila solventnost Fondu.Vzhledem ke značným nárokům na státní rozpočet, MF doporučuje vypustit povinnost poskytovat ze SR návratnou finanční výpomoc obdobně jako je tomu v zákoně o bankách a v zákoně o spořitelních a úvěrních družstev.

34. Návrh na zrušení usnesení vlády ze dne 12. června 2002 č. 627 o změně závazných ukazatelů státního rozpočtu České republiky na rok 2002, rozpočtové kapitoly Ministerstva pro místní rozvoj a jeho nahrazení novým usnesením

Jedná se o změnu, kterou se vláda rozhodla podpořit částkou 7 mil. výstavbu romského komunitního centra v Karviné. Nový návrh, který předkládá MF upravuje původní rozhodnutí o postupu tak, aby byl proveditelný v soulad s právním řádem. Schválené finanční prostředky budou poskytnuty prostřednictvím kapitoly Okresní úřady místo původně navrhované kapitoly MMR.

40. Střednědobý výhled státního rozpočtu České republiky na roky 2004 a 2005

Podle dosavadního platného zákona o rozpočtových pravidlech je Ministerstvo financí povinno předložit vládě a následně poslanecké sněmovně na vědomí střednědobý rozpočtový výhled na období 2004 a 2005.

Střednědobý rozpočtový výhled obsahuje data konstruovaná na základě současně platných rozpočtových pravidel. Základnou pro sestavení rozpočtového výhledu je schválený vládní návrh SR na rok 2003. Rozpočtové rámce vycházejí ze standardních odhadů příjmů, z predikcí mandatorních výdajů (bez dopadů připravovaných změn v právní základně) a z racionálního výhledu vývoje ostatních výdajů. Ministerstvo financí do konce roku předloží čtyřletý rozpočtový rámec, který již bude vyplývat z možných změn v mandatorních výdajích. Tyto změny se na Ministerstvu financí připravují.

Ukazatel v mld.

Návrh SR 2003

Výhled 2004

Výhled 2005

Celkové příjmy

684,1

720,3

768,1

Celkové výdaje

795,4

827,4

870,7

Saldo státního rozpočtu

-111,3

-107,1

-102,6

 

 

 

 

 

41. Informace o čerpání finančních prostředků z rezervy ve výši 3 mld , určené na odstranění povodňových škod vzniklých v roce 2002

Poslanecká sněmovna požádala vládu, aby překládala rozpočtovému výboru měsíční informace o čerpání prostředků z částky 3 mld , s tím, že první zpráva bude předložena do konce října 2002. Jedná se o mimořádný příjem ve formě prémií z emisí střednědobých a dlouhodobých státních dluhopisů. Z částky 3 mld bylo podle příslušných usnesení vlády k 10. říjnu uvolněno celkem 2 871,7 mil. . U krajů jsou známy pouze prostředky, které jim byly převedeny, skutečné čerpání uvolněných prostředků kraje ke stanovenému datu MF nepředložily. Dosud byly uvolněny finanční prostředky: 1 mld na realizaci demolic, dočasného ubytování, opravy bytového fondu a podpory výstavby nájemních bytů prostřednictvím MMR, - 500 mil. na realizaci programu Rekonstrukce prostřednictvím MPO, - 63 mil. ČSÚ na zabezpečení letošních podzimních voleb, - dalších 73,6 mil. jako naléhavou pomoc obcím při odstraňování odpadů prostřednictvím krajů, - 600 mil. na úhradu dalších nákladů na záchranné a likvidační práce a na výplatu mimořádných sociálních dávek. MZe obdrželo usnesením vlády 150 mil. na programy spojené s obnovou vodohospodářské infrastruktury. Na financování povodňových programů Obnova venkova a Regionální rozvoj byly krajům uvolněny finanční prostředky ve výši 270 mil. .

43. Návrh na sjednání Roční finanční dohody pro rok 2001 pro program SAPARD s úpravami k odstranění povodňových škod a upřesnění usnesení vlády č. 652/2002

Program SAPARD (program pro rozvoj zemědělství a venkova). Úprava k odstraňování škod způsobených povodněmi. Vzhledem k urychlené nutnosti odstraňování škod způsobených povodněmi v srpnu 2002 byla se zástupci EK dodatečně dojednána určitá ustanovení, která zjednodušují proces implementace programu SAPARD pro projekty odstraňující následky povodní. Jedná se o následující: - spolufinancování ze strany EK může být zvýšeno až na 85%, - mohou být poskytovány zálohové platby do výše 20% dané investice, - zjednodušení systému vykazovaných vynaložených výdajů příjemcem, - zmírnění podmínek pro přijatelnost daného výdaje pro podporu z programu SAPARD, - retroaktivita uznatelnosti výdajů (tj. mohou být uhrazeny již provedené práce na odstraňování škod, i když nejsou splněny veškeré podmínky dle stávající úpravy), - zjednodušené výběrové řízení pro zadávání zakázek.


! Závěrečná zpráva parlamentní vyšetřovací komise k prodeji IPB !

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

31.03.2003MF - materiály pro dnešní zasedání vlády Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
11.02.2003Materiály MF pro zasedání vlády 12.02.03 Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
06.12.2002Výběr materiálů MF pro jednání vlády 9.12. Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
29.11.2002Materiály MF pro jednání vlády 2.12.02 Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
22.11.2002Materiály MF pro jednání vlády 25.11. Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688