Cez.cz (ČEZ)
Z regionů  |  01.07.2020 00:00:00

Temelín zpřístupnil lékařskou a zubařskou péči i lidem z okolí. Současně posílil ochranu proTI virovým onemocněním

 

Nového praktického a zubního lékaře mohou využívat lidé z okolí elektrárny Temelín. ČEZ totiž temelínského závodního lékaře a podnikovou zubařku přesunul mimo střežený prostor areálu elektrárny. Vedení jihočeského elektrárny chce lékařské a zubařské služby zpřístupnit také lidem ze svého okolí. Vedle toho posiluje i ochranu proti virovým onemocněním.

Až dosud v čekárně praktického lékaře MUDr. Pavla Kočvary seděli lidé s temelínskou kartou. Nově už sem může přijít kdokoli. „Ordinaci jsme chtěli zpřístupnit našim bývalým zaměstnancům, kteří už nemají trvalý vstup do elektrárny a MUDr. Kočvara jim zůstal jako praktický lékař. Měli jsme také informace, že by o službu byl zájem i mezi okolními obyvateli,“ uvedl Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Vyčlenění lékařské a zubařské ordinace mimo areál elektrárny je také důležité z pohledu ochrany před virovými onemocněními.

„Oddělením ordinace od areálu elektrárny nedochází k prolínání zaměstnanců elektrárny s nemocnými lidmi. A i když se protikovidová opatření rozvolňují, tak toto je důležitá ochrana proti jakémukoli virovému onemocnění,“

zdůraznil Jan Kruml.

Změna místa praktického lékaře nebude znamenat změnu režimu jeho fungování. Ten je daný a vychází i z požadavků, které klade legislativa na zaměstnance jaderných elektráren. Někteří z nich musí pravidelně jednou ročně absolvovat lékařské vyšetření.

„Řádově jde o stovky zaměstnanců, kteří chodí do kontrolovaného pásma elektrárny. Tyto pracovně-lékařské prohlídky zaměstnanců probíhají od 7:00 do 9:15 hodin. Poté k nám chodí lidé, kteří potřebují základní lékařské vyšetření, jako například předpisy léků, odběry krve nebo doporučení k odborným lékařům,“

uvedl MUDr. Pavel Kočvara.

Podle svých slov má temelínský lékař určitý prostor i pro nové pacienty. „Volají k nám lidé z okolních obcí, kteří by se chtěli u nás zaregistrovat. V rámci kapacitních možností se budeme snažit vyjít vstříc,“ dodal temelínský doktor a upřesnil, že během příštího roku by na novém zdravotním středisku elektrárny Temelín měl začít ordinovat ještě jeden praktický lékař.

Podobně také temelínská zubní lékařka bude přijímat nové pacienty. Navíc rozšíří ordinační hodiny. „Dentální hygienistka bude pracovat od pondělí do pátku. Posiluji také o jednoho zubního lékaře. Zájemci o naše služby se tedy mohou registrovat, zatím ještě místo máme,“ uvedla MDDr. Lenka Fechtnerová.

Její moderně vybavená ordinace umožňuje vedle běžného vyšetření i nejnáročnější zubní operace. „Máme moderní zařízení na rentgenové vyšetření zubů, které odhalí i sebemenší zubní vady. Provádíme i nejnáročnější zákroky jako jsou vytržení neprořezaných zubů moudrosti, zavádění implantátů nebo mikroskopické ošetření kořenových kanálků a následné ošetření pomocí korunek a můstků,“ upřesnila temelínská zubařka.

Krok společnosti ČEZ oceňují i okolní starostové.

„Dvakrát týdně k nám jezdí lékařka z Týna nad Vltavou, zubař u nás dokonce neordinuje. Zdravotní problémy se ale nepřizpůsobují ordinačním hodinám. Proto je dobře, že nově máme v blízkosti praktického lékaře, který bude k dispozici pět dní v týdnu,“

konstatoval starosta Temelína Josef Váca.

V sousední Dřítni mají lékařskou a zubní ordinaci, nicméně i tady vedení obce kroky elektrárny vítá. „Nám tady lékař ordinuje třikrát týdně, zubař dokonce každý den. Nicméně obec se rozšiřuje, stěhují se k nám noví lidé, takže jakékoli rozšíření lékařské a zubařské služby v rozumném dosahu rozhodně vítáme,“ řekl Josef Kudrle starosta obce Dříteň.

Lékařské služby okolním obyvatelům nabízí i druhá česká jaderná elektrárna v Dukovanech. V předzávodní volně přístupné části elektrárny fungují vedle pohotovostní lékařské služby také dvě ordinace praktických lékařů, dvě zubní ordinace, dále pak krevní laboratoř, optika, gynekologie, rehabilitace a lékárna. Navíc každý pracovní den od 15 do 6 hodin a celých 24 hodin o víkendech a svátcích je v provozu i lékařská pohotovostní služba.

Marek Sviták , mluvčí ČEZ, Jaderná elektrárna Temelín

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688