Patria (Patria Finance)
Komodity  |  26.06.2020 20:17:38

Levná ropa potápí těžaře i jejich dodavatele, budoucnost je nejistá

Společnosti, které pro hlavní producenty ropy provozují vrtné soupravy na moři, čelí druhé vlně bankrotů za čtyři roky uprostřed historického poklesu cen energií. Díky tomu budou přeživší vrtné firmy pravděpodobně ještě pevněji svázané s těmi velkými ropnými.

Kolaps těžby na moři bude mít široký dopad. Těžaři a jejich dodavatelé rozvíjeli inovace, které pomohly břidlicovým i větrným společnostem na moři tím, že přišli s monitorováním a řízením na dálku. V loňském roce přímo generovali asi 25 % světové produkce ropy.

Právě služby na moři si vedou v sektoru ropných služeb nejhůře. Akcie 10 největších veřejně obchodovaných vrtných firem od začátku roku klesly o 77 %. Čtyři ze sedmi největších těžařů na moři (Diamond Offshore Drilling, Noble, Seadrill a Valaris) žádají o ochranu před věřiteli anebo zahájili jednání o restrukturalizaci dluhů, což by mohlo vést k bankrotu. Další dva (Pacific Drilling a Shelf Drilling) jednají s věřiteli. Míra využití částečně ponorných plošin a vrtných plavidel letos klesla pod 60 %.

Předčasný optimismus vyprchal

Pokulhává i celé odvětví. Explorace klesla nejprve kvůli vysokým nákladům a přílivu levnější americké břidlice. Potom velké ropné společnosti opět projevily zájem o těžbu v hlubokých vodách díky objevům u pobřeží Jižní Ameriky a Afriky. Tento rok začali těžaři s předvídaným oživením a cenami ropy na 60 USD za barel. Optimismus se však vypařil, když zasáhla pandemie a cenová válka na ropě.

Tento měsíc se očekává, že počet využívaných plovoucích souprav dosáhne nejnižší úrovně od roku 1986. Ropné společnosti ruší nebo odkládají své smlouvy, uvedli vedoucí pracovníci a analytici.

Předchozí pokles pomohli zmírnit ropní producenti. Mezi lety 2014 a 2016, kdy ropa klesla na 26 USD za barel z více než 100 USD, rozšířily ropné společnosti těžbu a pokračovaly v průzkumu u pobřeží Brazílie, Mozambiku a Středozemního moře. To umožnilo těžařům udržet si práci, i když za nižší nájemné.

Ale ropné společnosti teď snižují své vlastní výdaje o 30 % až 50 %, aby udržely hotovost a výplaty dividend. Žádná záchranná síť tedy neexistuje. Vítězi budou ty společnosti, kterým se podaří refinancovat dluhy a které přežijí příští dva roky, uvedli zástupci průmyslu.

Společnosti poskytující služby na moři možná budou muset zlikvidovat až 200 z asi 800 stávajících plovoucích zařízení, aby se znovu dostaly na ziskové sazby za pronájem, řekl David Carter Shinn, vedoucí analýzy u Bassoe Offshore.

Je jen malá naděje na oživení v příštích několika letech. Mnoho producentů ropy odstoupuje od projektů, které vyžadují zisk 60 USD za barel, což naznačuje, že s těmito cenami v dohledné době nepočítají. Aby ušetřily peníze, ukončily firmy jako Chevron, Exxon Mobil, Petronas a Royal Dutch Shell vrtné smlouvy. Náhlé zastavení explorace je pro vrtné firmy ničivé. Odepisují miliardy dolarů z hodnoty svých flotil.

"Už toho moc nezbývá, kde by se daly ušetřit náklady, zejména v hlubokých vodách. Budou muset být kreativní, aby přežily,“ uvedl na adresu vrtných firem William Turner, viceprezident společnosti Welligence Energy Analytics.

Zdroj: Reuters

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688