Cez.cz (ČEZ)
Z regionů  |  23.06.2020 00:00:00

V Temelíně usadili na pozici obří separátory

 

Přesně 488 dílčích činností má harmonogram výměny dvou separátorů na druhém bloku Jaderné elektrárny Temelín. Jednu z nejnáročnějších prací odstávky zahájil ČEZ s odstavením druhého bloku. Dnes energetici dokončili umístění obou stodesetitunových separátorů na pozice ve strojovně v nejaderné části elektrárny.

Vlastní umístění nádoby jednoho obřího separátoru trvalo jednu osmihodinovou směnu. Specialisté se zařízením manipulovali pomocí mostového jeřábu o nosnosti 125 tun. V 29 metrů dlouhém transportním koridoru se přitom hlídal každý centimetr. Náročné bylo i samotné usazení na pozici.

„Vše proběhlo bez větších komplikací. Teď nás čeká instalace vnitřních částí, 35 tun vážících trubkových svazků, které slouží k přihřátí páry,“

konstatoval Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

První nádobu energetici usadili v pondělí, druhou o den později. Samotná výměna není jenom o manipulacích s obrovským zařízením. Náročné bude i napojení na další technologii elektrárny. V praxi to znamená, že technici ze Škody JS musí každý separátor propojit s šesti desítkami různých potrubí o průměru od dvaceti milimetrů do lehce přes dva metry. Vše pak budou ověřovat zkouškami během najíždění bloku.

Vedení ČEZ si od nových separátorů slibuje zvýšení výkonu.

„Půjde o jednotky MWe. Je to další z příkladů modernizace a zlepšení účinnosti zařízení v nejaderné části, navíc s přínosem pro životní prostředí díky úspoře jednotek tisíc tun emisí CO2 ročně,“

uvedl Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

Zařízení, které páru zbavuje vlhkosti a přihřívá ji, energetici z německého výrobního závodu společnosti Balcke-Dürr, GmbH, naváželi během května. Šlo o největší transporty společnosti ČEZ pro jaderné elektrárny za posledních dvacet let. (https://www.cez.cz/cs/pro-media/tiskove-zpravy/temelin-ma-za-sebou-nejvetsi-transport-za-poslednich-dvacet-let.-prepravovane-zarizeni-ma-pomoci-zvysit-vykon-83425)

Druhý temelínský blok ČEZ plánovaně odstavil 12. června. Během odstávky energetici vymění v reaktoru 42 ze 163 palivových souborů, zkontrolují bezpečností systémy a provedou 55 investičních akcí. Celkově má harmonogram odstávky přes dvanáct tisíc činností, na jejichž zajištění se podílí tisícovka pracovníků z ČEZ a dodavatelských firem. (https://www.cez.cz/cs/pro-media/tiskove-zpravy/temelin-planovane-vymeni-palivo-v-reaktoru-druheho-bloku-87646)

 

 

Separátor – přihřívač – zařízení v nejaderné časti elektrárny. Výrobcem je německá společnost Balcke-Dürr, GmbH. Výrobní závod opustil separátor 23. března a převážně po Dunaji byl 14. dubna dopraven do přístavu v Bratislavě. Separátor je dlouhý 32,8 metru, vysoký 4,4 metry, kompletně váží 195,6 tun. Uvnitř každého ze dvou separátorů je 1 512 teplosměnných trubiček o objemu 13,5 m3. Objem vlastního separátoru je 232,4 m3. Jeho úkolem je zlepšit parametry páry, která proudí na nízkotlaké díly turbíny. Konkrétně páru zbavuje vlhkosti a přihřívá ji.

Marek Sviták , mluvčí ČEZ, Jaderná elektrárna Temelín

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688