Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  17.06.2020 17:28:57

Summary: Varování od Lufthansy a čísla od Oracle

EVROPA:

Lufthansa

Management německých aerolinek dnes varoval své akcionáře a věřitele, že nebude-li státní pomoc ve výši 9 mld. EUR akcionáři 25. června odsouhlasena, pravděpodobně bude muset požádat soud o ochranu před věřiteli (tedy vyhlásit insolvenci). Vedení se navíc reálně bojí, že hlasování nebude úspěšné, a to z dvou důvodů:

Za prvé, přítomných bude pravděpodobně míň než 50 % hlasů, i když valná hromada bude zasedat virtuálně, a nutná tedy bude 2/3 přítomných zvednutých rukou za „ANO“.

Za druhé, jeden z hlavních investorů Heinz Hermann Thiele, který drží 15 % společnosti, se státní pomocí nesouhlasí a požaduje, aby se našlo alternativní řešení. Jeho slovo tedy bude téměř nemožné převážit.

I když by společnost přišla s novým přístupem, do insolvence by pár dní po hlasování nakonec určitě spadla. Naštěstí však v takovém případě dávají německé zákony stávajícímu managementu 3měsíční lhůtu na vytvoření plánu, jak krizi vyřešit.

Akcie se po odvážném startu vracejí na včerejší zavírací cenu (intraday -5 %).

USA:

Oracle F4Q20

Společnost Oracle nám opět naservírovala neuspokojivé menu slabých výsledků, i když do jisté míry za to může vinit koronavirus uvrhující do chaosu jednotlivé části kuchyně. Dost bylo metafor.

Tržby společnosti sklouzly o 5 % yoy na 10,4 mld. USD při konsensu vyšším o 200 mil. USD. Hrubá marže se zúžila o 50 bps yoy a těsně nedosáhla na predikce, zatímco čistý zisk na akcii situaci alespoň částečně zachránil, když se svým růstem o 3 % yoy na 1,20 USD předběhl predikce o 5 centů. Jediné pozitivum celých výsledků – provozní náklady šly dolů o 5 % yoy.

Hlavní vinu na nedostatečných tržbách nese tento krát divize tradičních licencí Cloud licence, jejíž příjmy sklouzly o 15 % yoy. COVID-19 řádící v odvětvích gastronomie, maloobchodu a transportu přinutil zasažené společnosti šetřit s výdaji na software a IT. Perpetuální předplatné za cloudové služby v divizi Cloud services je samozřejmě lépe chráněno, avšak jeho pomalý růst pozorujeme již notně dlouho a i nyní se protavil jen v +1 % yoy na tržbách.

Výhled na další kvartál je velice opatrný a předpokládá stagnaci tržeb v okolí -1 až +1 % yoy.

Akcie Oracle klesají o 4 %.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688