Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  11.06.2020 16:12:03

K postu nejhodnotnější automobilky na světě má Tesla čím dál blíž

Nárůst akcií na Tesle tento měsíc posunul společnost Elona Muska ještě blíže k tomu, aby vystřídala Toyotu na postu nejhodnotnějšího výrobce automobilů na světě.

S tržní kapitalizací více než 190 miliard USDTesla stále ještě nějaký kus cesty před sebou, aby dosáhla na Toyotu s valuací odhadem 210 miliard USD, která zahrnuje i 14,3% podíl trezorových akcií, podle údajů sestavených společností Bloomberg. Pokud se Toyota bude držet na současné úrovni, stačí Tesle rally o dalších 11 %, aby ji sesadila na pomyslném trůnu. Tesla již od začátku června nabrala 23 %.

Valuace Tesly nabývá úctyhodných hodnot i přes stejně udivující propast v rozsahu těchto dvou automobilek. Kalifornský výrobce elektromobilů vyrobil v prvním čtvrtletí jen 103 000 vozidel, což jsou pouhá 4 % z téměř 2,4 milionů vyrobených vozů společností Toyota.

To, že „cena akcií už dávno nemá prakticky nic společného s reálným fundamentem“, napsal již k lednovým výsledkům Tesly analytik Patria Finance Branislav Soták. „Pohybujeme se spíše v říši fantazie,“ dodal.

„Podobná diskuse o těžce nadhodnocených akciích se vedla v posledních letech již několikrát a nakonec jsme vždy skončili na nových historických maximech,“ upozorňuje v komentáři analytik Patrie Ján Hladký. „Jádro pudla totiž tkví v tom, že při koupi akcií si nekupujete fundament, ale Elona Muska jako šéfa celé společnosti. Stačí odvážný tweet nebo úspěch SpaceX a akcie Tesly jdou nahoru,“ doplňuje Hladký.

Tržní konsenzus počítá pro letošek s EPS na úrovni 0,6 USD (GAAP; 3,7 USD non-GAAP), což představuje P/E násobek na úrovni neuvěřitelných 1742x (resp. 278x), říkají analytici Patrie. Pokud budeme uvažovat, že by se terminální hodnota za 10 let měla v klasickém DCF modelu podílet na stávající tržní kapitalizaci zhruba polovinou, tak by se musel EPS při uvažované 10% diskontní míře během oněch deseti let dostat na cca 440násobek letošního odhadu (cca 270 USD/akcii), upřesňují analytici.

Včera Tesla vyšplhala o dalších 9 % nahoru, čímž se poprvé podívala nad 1 000 USD. Její ředitel Musk řekl svým zaměstnancům, že nadešel čas uvést elektrický kamion Semi do sériové výroby.

Společnost Wedbush Securities hovoří o „obrovské“ příležitosti v Číně, kde je Tesla na dobré cestě k dosažení 100 000 dodávek ve své továrně v Šanghaji už v prvním roce po jejím otevření. A rally na Tesle v poslední době také podpořila pozornost ohledně nově kótované společnosti Nikola, která vyrábí nákladní automobily na elektrický a vodíkový pohon. Více zde.

Společnost Tesla se stala v lednu druhým nejhodnotnějším výrobcem automobilů na světě, když předčila společnost Volkswagen. Nyní stojí více než dvojnásobek svého německého rivala. Ten včera oznámil, že splní svůj termín a do konce léta začne dodávat svůj elektromobil ID.3.

Toyota mezitím předvídá na letošek 80% pokles zisku a očekává, že by mohl trvat až do první poloviny příštího roku, než se trh s auty zotaví na předchozí předpandemické úrovně. Akcie společnosti Toyota klesly v letošním roce přibližně o 10 % a oproti svému maximu v roce 2015 se obchodují o 17 % níže.

Toyota nastoupila do elektromobilů pozdě. Vsadila nejprve na vodíkové palivové články a nyní mění kurz a investuje do elektromobilů, samořídících vozů a futuristických měst. "Mým skutečným posláním je zcela předělat Toyotu na společnost zaměřenou na mobilitu," řekl loni Akio Toyoda, generální ředitel a vnuk zakladatele automobilky.

Na Teslu je podle údajů sestavených společností Bloomberg vydáno analytiky 10 nákupních doporučení, 12 analytiků doporučuje držet akcie a 15 radí klientům, aby je prodali. Toyota má naproti tomu 13 nákupních doporučení, 8 na držet a 1 na prodej.

Zdroj: Bloomberg, Patria

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688