Zábava  |  09.06.2020 09:05:07

Víte, které obiloviny jsou trendy? I bez lepku si můžete pochutnat!

Mezi nejznámějšími a nejčastěji pěstovanými obilovinami v České republice jsou pšenice, ječmen, žito, oves a kukuřice. Celkově u nás obiloviny zaujímají na orné půdě více než 60 % osevních ploch. Ivan Mach, výživový poradce společnosti Penam, doporučuje jíst obiloviny, které prospívají našemu tělu a jsou v souladu se zdravým životním stylem – pšenici špaldu, žito, ječmen a quinou.

Trpíte-li intolerancí na pšeničný lepek nebo pokud chcete tělu odlehčit od nadměrné konzumace této bílkoviny, ulevit svým zdravotním problémům či zhubnout, můžete volit bezlepkové produkty, které obsahují tyto obiloviny - a cítit se tak lépeNová řada bezlepkového pečiva Vitacelia zahrnuje jak bezlepkový chléb, tak borůvkové koláče či makový závin.

Quinoa chléb plátky

Pšenice špalda – je technologicky výhodné ji mlít jen na celozrnnou mouku, která je ve srovnání s běžnou pšenicí bohatší na minerály, vitamíny (s výjimkou vitamínu E), tuk a bílkoviny. Vláknina špaldy má jemnou strukturu, takže je velmi dobře snášena, podporuje trávení, střevní peristaltiku a stabilizuje hladinu cholesterolu v krvi. Díky některým antioxidantům má špalda protirakovinné účinky a ochranný efekt proti infekcím.

Žito je obilovina s velmi dobrými biologickými vlastnostmi a vysokým obsahem vlákniny. Z vitamínů je nejvíce ceněn obsah vitamínu E, z minerálních látek obsahuje hlavně vápník, fosfor, železo, fluor a křemík, a dále látky příznivě působící na růst a dobrý stav kostí, zubů, vlasů a nehtů. Pro svůj obsah lepku je žito velmi vhodné k pečení chleba. Celá žitná zrna jsou dobrým zdrojem rozpustné vlákniny, která snižuje hladinu cukru v krvi více než vláknina z pšenice. Žitná vláknina tedy snižuje riziko obezity, metabolického syndromu a srdečních chorob.

Ječmen se nejvíce zpracovává na kroupy, krupky a ječný slad. Ječná vláknina dobře váže cholesterol. Ječná mouka se přidává do těst na lívance, palačinky a vafle. Velkou výživnou hodnotu má naklíčený ječmen (slad), který obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín E a enzymy.

Quinoa – jedná se o semena rostliny z čeledi merlíkovité, pěstované v říši Inků již 3000 let př.n.l. Semena se podobají prosu a quinoa se dodnes ve velkém pěstuje v Peru a Bolívii. Semena a mouka neobsahují žádný lepek, jsou proto vhodné pro osoby dodržující bezlepkovou dietu a trpící různými druhy alergií. 






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688