Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  08.06.2020 13:09:01, aktualizováno 14.06.2020 09:01:26

Richards (Fidelity Int.): Pouhé naložení závazků do bilancí dalších generací nebude na únik před touto krizí stačit


Vlády po celém světě spouští „stroje času“. Snaží se zajistit růst v příštích letech a nyní utrácí, aby zaplnily díry v ekonomice, které zůstaly po vypuknutí epidemie Covid-19. Francie a Německo například navrhly balíček pomoci ve výši 500 miliard EUR a ve Velké Británii úřad Office for Budget Responsibility očekává, že státní pokladna bude potřebovat dalších 300 miliard britských liber, aby udržela podniky naživu.

Ale pouhé naložení závazků do bilancí dalších generací nebude na únik před touto krizí stačit. Bylo by lepší, kdyby vlády poskytly více příležitostí samotným lidem, aby se mohli podílet na oživení. Ať už prostřednictvím nákupu vládních investičních fondů nebo retailových investičních produktů,“ říká Anne Richardsová CEO Fidelity International.

V raných fázích krize přirozeně vedou dluhopisy nad akciemi. Dluh je rychlejší a jednodušší: každý rozumí dlužním úpisům. Ale ať už záměrně či nikoli, tvůrci finanční politiky postupně zvyšovali motivaci k investování do dluhu na úkor akcií.

Faktory, jako je daňová výhodnost dluhopisů oproti akciím a dodatečné náklady na to, aby se firmy staly raději státními společnostmi, spíše než soukromými, odrazovaly společnosti od čerpání prostředků z veřejných zdrojů. Mezitím se potenciální investoři odvrátili od akciových trhů. Například evropský pojišťovací sektor, který spravuje částku přibližně 7 miliard EUR, je omezený kapitálovými regulačními pravidly, která snižují rizikové odměny u akcií.

Pro emitenty může dluhopis nabídnout rychlé řešení akutního problému s likviditou. „Budoucnost je koneckonců abstraktní a dnešní peněžní potřeby jsou bolestně hmatatelné. Při izolovaném použití ale hrozí riziko zaškrcení růstu a produkčních kapacit v dlouhodobém horizontu, protože úroky a splátky bude nutné jednou splatit. A to je ještě ten optimistický scénář. Může se stát, že se budoucí generace rozhodnou odmítnout ekonomický systém založený na minulých slibech, což by vedlo k extrémnímu politickému a finančnímu otřesu a sociálním nepokojům,“ doplňuje Richardsová.

Existuje jen malý prostor k zavedení struktur, které umožní nouzové dluhové financování refinancovat prostřednictvím veřejného kapitálu. A než se tato možnost rozšíří, je třeba se zabývat tím, proč se investoři stáhli z akciových trhů. Čísla jsou neoblomná. Na straně nabídky se celkově financování prodejem akcií udrželo stabilně na přibližně 50 procentech celkového kapitálu u nefinančních společností. Podle studie KPMG se ale podíl veřejného kapitálu snížil ze 75 procent v roce 2000 na současných přibližně 55 procent.

 

Na straně poptávky se podívejme například na Spojené království, zde od roku 2008 nedošlo k nárůstu počtu spořicích účtů zaměřených na „akcie a podíly“ mezi investory - jednotlivci. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt 15:53  Závěr obchodního týdne přinesl zpevnění dolaru i koruny (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688