Patria (Patria Finance)
Investice  |  08.06.2020 09:59:10, aktualizováno 13.06.2020 09:01:26

Primoco řídilo svůj dron na druhé straně zeměkoule, získalo rekord

Český výrobce bezpilotních letadel, společnost Primoco UAV SE, v minulém týdnu provedl opakované lety svého bezpilotního letounu One 150 u zákazníka v jihovýchodní Asii, přičemž řízení letounu probíhalo ze sídla společnosti v pražském Radotíně na vzdálenost 9 659 km. Šlo o unikátní událost vynucenou zákazem cestování zapříčiněným pandemií onemocnění Covid-19.

Bezpilotní letouny Primoco UAV One 150 z produkce radotínské společnosti představují technologickou špičku ve svém oboru, která dosahuje výkonů znatelně převyšujících konkurenci. To potvrdil i minulý týden, kdy společnost na dálku završila modernizaci letounů One 150 u zákazníka v jihovýchodní Asii a následně zahájila ve spolupráci s tamním partnerem i letový provoz. Protože ale servisní tým nemohl kvůli uzavřeným hranicím k zákazníkovi přicestovat, proběhly všechny činnosti dálkovým způsobem. Letoun byl zkalibrován a posléze i letově provozován na vzdálenost 9 659 km. Ve své třídě jde o světové prvenství, které potvrzuje technologickou vyspělost českého letounu, a rovněž i národní a světový rekord. V letošním roce společnost Primoco UAV SE plánuje uvést ještě několik novinek, včetně integrace speciálních a v ČR i celosvětově na dronech dosud nepoužívaných systémů do letounu.

Generální ředitel společnosti Primoco UAV SE Ladislav Semetkovský k tomu dodává: „Pandemie Covid19 před nás klade nové výzvy, a jsem velmi rád, že se nám je daří překonávat s pomocí skvělých schopností našich zaměstnanců i s využitím pokročilých technologií. Díky také skvělé podpoře našeho obchodního partnera v teritoriu i pochopení leteckých autorit se podařilo dosáhnout prvenství, které má dramatický dopad na celosvětové schopnosti bezpilotních letounů. Bez nadsázky lze říci, že náš letoun One 150 zákazníkům hledajícím pozorovací a monitorovací platformu nabízí tytéž schopnosti, jako mnohonásobně dražší vojenské drony. Ověření dálkového řízení letounů v praxi zásadně rozšiřuje možnosti nasazení této techniky v oblasti monitoringu rozlehlých oblastí.“

Šéfpilot společnosti Radek Suk, který provedl všechny dálkové lety, je zhodnotil následovně: „Schopnost dálkového ovládání letounu byla součástí výbavy strojů One 150 od počátku vývoje stávající konfigurace, mělo ale jít o bezpečnostní zálohu. S týmem naší společnosti jsme během pouhého týdnu připravili ostrý start systému dálkového ovládání u zákazníka. Celý systém během přípravy i letů fungoval dle očekávání. To je dáno primárně velmi pokročilou automatizací, neboť náš letoun dokáže autonomně vykonat vzlet, plánovaný let i přistání. Dálkovým řízením jsme v reálném prostředí ověřili další unikátní schopnost našeho letounu One 150, kterou nedisponuje žádný z našich konkurentů v dané třídě.“

Česká společnost Primoco UAV vyvíjí a vyrábí civilní bezpilotní letoun Primoco UAV model One 150, který je schopný létat zcela samostatně dle naprogramovaných letových plánů. Ke klíčovým vlastnostem letounu patří zejména jeho velikost, maximální vzletová hmotnost 150 kg, výdrž 15 hodin, dolet 2 000 km, cestovní rychlost 100-150 km/h, užitečný náklad 30 kg a plně automatický vzlet i přistání. Uplatnění tak nachází zejména v energetice, při ochraně hranic a pobřeží, monitoringu požárů nebo pátrání a záchraně. Letouny společnosti jsou v provozu na třech kontinentech. Primoco UAV je veřejně obchodovatelná společnost na Burze cenných papírů Praha, trh PX START.

Foto: Instagram Primoco UAV

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688