Radomír Jáč (Generali Investment)
Makroekonomika  |  04.06.2020 11:30:49

Růst průměrné mzdy v letošním prvním čtvrtletí dále zpomalil

Růst průměrné mzdyčeské ekonomice v letošním prvním čtvrtletí dále zpomalil, což ale v souvislosti s prvními dopady koronaviru není překvapivé zjištění. Průměrná nominální mzda meziročně vzrostla o 5 %, což představuje nejnižší tempo růstu od závěrečného čtvrtletí roku 2016Až na několik výjimek růst mezd zpomalil  ve většině odvětví české ekonomikyRůst mezd bude zpomalovat i v dalších čtvrtletích a obávám se, že tato tendence se protáhne i do prvního pololetí roku 2021 s tím, jak pokles výkonu ekonomiky se na trhu práce projeví s určitým zpožděním. 

Meziroční růst průměrné nominální mzdy v letošním prvním čtvrtletí činil 5 % a zpomalil tak z růstu 6,2 %, jenž byl vykázán v loňském závěrečném čtvrtletí.Růst průměrné nominální mzdyčeské ekonomice tak byl nejslabší od závěru roku 2016Reálná mzda, tedy nominální mzda očištěná o inflaci, vzrostla o 1,4 %, což byl nejslabší růst od závěrečného čtvrtletí roku 2013. 

Růst mezd zpomalil ve většině odvětví české ekonomiky s tím, jak na aktivitu celých odvětví a sektorů dopadly omezení a komplikace související s pandemií koronaviru včetně uzavírek výroby či provozů ve službáchZpomalení růstu mezd není v tomto ohledu překvapivé, přesto je ale růst za letošní první čtvrtletí o něco slabší, než čekal trh a naopak mírně silnější, než co ve své květnové prognóze předpokládala ČNBPro letošní druhé čtvrtletí lze čekat další zpomalení růstu mezd s tím, jak na ekonomickou aktivitu plnou tíhou dolehla omezení související s pandemií. Česká ekonomika v letošním prvním pololetí upadla do recese a následné oživení bude dle všeho pozvolné. Tlak směrem ke zpomalení růstu mezd bude v české ekonomice patrný ve zbytku letošního roku a tato tendence může přetrvat ještě i do prvního pololetí roku 2021. 

Za celý rok 2019 vzrostla průměrná mzdačeské ekonomice o 6,4 %, pro letošek čekám růst okolo 4 %. V reálném vyjádření mzda loni vzrostla o 3,5 %, letos čekám zpomalení na 1,2 %. 

Souběžně se slabším růstem mezd bude v české ekonomice klesat zaměstnanost a vývoj celkového objemu mezd tak bude ještě méně příznivý, než co by naznačoval samotný údaj o průměrné mzděSpotřeba domácností tak letos vykáže pokles, v celoročním vyjádření dle mého odhadu o více než 5 % a situace na trhu práce tak bude provázána s celkovým poklesem české ekonomikySlabší růst mezd a zhoršující se situace na trhu práce povede k poklesu spotřeby domácností a tím i celé ekonomiky, což se zpětně bude projevovat v dalším tlaku na zpomalení růstu mezd s negativními dopady na zaměstnanost: tato tendence bude zřejmě trvat několik dalších čtvrtletí, obecně po celý rok 2020.

Radomír Jáč

Radomír Jáč

Radomír Jáč působí na kapitálových trzích již dvacet let, a to s praxí na pozici hlavního analytika v předních investičních bankách a asset management společnostech aktivních na středoevropských trzích. Profesně pokrývá makroekonomický vývoj včetně měnové a rozpočtové politiky, vývoj měnových kurzů či výnosů vládních dluhopisů, především ve středoevropském regionu (včetně české ekonomiky) a v eurozóně. Vystudoval VŠE v Praze se zaměřením na hospodářskou a sociální politiku, ekonomické teorie a finanční trhy. Volný čas dělí mezi své nejbližší, běh a literaturu.


Generali Investments CEE, investiční společnost, a.s.

Logo Generali

nabízí individuálním investorům a institucím komplexní produkty a služby v oblasti kolektivního investování a investičního managementu. Spravuje české podílové fondy vedené v českých korunách a irské investiční fondy nabízené v CZK, EUR a PLN. Nabídku přímých investic individuálních investorů do široké škály podílových fondů doplňuje nabídka produktů pravidelného investování, investičních programů a produktů životního cyklu. Mezi hlavní institucionální klienty patří pojišťovací a zajišťovací společnosti a penzijní fondy a současně obhospodařuje aktiva nejvýznamnějších částí Generali CEE Holding B.V. Společnost působí na trhu od roku 1991 a podle údajů Asociace pro kapitálový trh ČR je největším správcem aktiv v České republice. Její aktiva ve správě přesahují 289 mld. Kč. Řadí se tak mezi vedoucí firmy rovněž v regionu střední a východní Evropy.

Generali Investments CEE je součástí skupiny Generali, nezávislé italské finanční skupiny se silnou mezinárodní působností, která vznikla v roce 1831. Skupina Generali patří mezi přední světové pojišťovny s předepsaným pojistným 70 miliard euro (v roce 2016). Ve více než 60 zemích světa zaměstnává 74 tisíc odborníků. Skupina Generali zaujímá vedoucí postavení na trzích západní Evropy. Stále významnější pozici získává v Asii a také v regionu střední a východní Evropy. V 10 zemích tohoto regionu je skupina Generali jedním z předních poskytovatelů pojištění prostřednictvím holdingové společnosti Generali CEE Holding B.V.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688