Lukáš Kovanda, Ph.D. (CZECH FUND)
Makroekonomika  |  03.06.2020 11:47:55

Slabá koruna není klíčovým důvodem momentálně citelné české inflace, mnohem spíše za ni může dosavadní rychlý růst mezd v ČR


Rozmohl se nám tu teď takový nešvar. V médiích často zní, že za současnou inflaciČR – momentálně nejrychlejší v rámci EU – může předně oslabení koruny v době koronakrize. To však neodpovídá skutečnosti.

Se zrychlením tempa inflace se totiž široce počítalo už před úderem koronaviru. Například na setkání s analytiky ze dne 7. února 2020 představila Česká národní banka svoji prognózu, v níž předpokládala, že v dubnu vykáže míra inflaceČR úroveň 3,7 procenta (viz obrázek níže). Nakonec míra inflace v dubnu činila 3,2 procenta, dle metodiky Eurostatu 3,3 procenta. Byla tedy znatelně pomalejší, než s čím se počítalo před úderem koronaviru. A přesto nyní někteří viní koronavirus a s ním související oslabení koruny z rychlé inflace.  

Pokud něco, tak koronavirus inflaci zpomalil. To proto, že – například – způsobil historické zlevnění pohonných hmot, a to i po přepočtu do koruny. Ano, jistě, koruna citelně oslabila. Kvůli koronakrizi. Ale tímto oslabením nelze jako klíčovým faktorem zdůvodňovat současný růst cen. To bychom pak museli připustit, že Česká národní banka opravdu vlastní ve svém trezoru křišťálovou kouli a o příchodu koronakrize a následném oslabení věděla už začátkem února.

Ne, pochopitelně. ČNB ve své únorové prognóze vycházela nikoli z věštby z křišťálové koule, ale třeba z vývoje jádrové inflace, který do té doby – tedy ještě před koronakrizí – nastal. Mimochodem, zrovna letos v únoru vykázala jádrová inflaceČR své nejrychlejší tempo za celé období od začátku roku 2007, a to 3,1 procenta. Právě silná jádrová inflace je klíčovým důvodem toho, proč je nyní inflaceČR nejrychlejší v rámci eurozóny. Nikoli slabá koruna.

Po podstatnou část letošního února byla koruna naopak silná tolik, že se obecně počítalo s jejím oslabením. Po zhruba polovinu února se kurs korunyeuru nacházel pod úrovní 25 korun za euro. Koruna byla tedy poměrně silná. A to přitom právě v únoru, jak je uvedeno, byla jádrová inflace historicky nejvyšší.

Odkud se bere citelná jádrová inflaceČR?  Klíčovým zdrojem citelné české jádrové inflace je rychlý růst mezd. V letech 20162019 rostly reálné mzdy, v očištění o inflaci, v ČR průměrným ročním tempem přesahujícím úroveň čtyř procent. V eurozóně rostly ve stejném období reálné mzdy skoro šestkrát pomaleji, totiž průměrným tempem 0,7 procenta ročně. Výdělky v Česku rychle rostly všem, třeba i kadeřnicím. Takže je zřejmé, že i cena ostříhání musela vzrůst – právě to je zásadní důvod, proč je nyní inflaceČR citelná. Ve zbytku letošního roku ovšem bude zmírňovat.  



Lukáš Kovanda, Ph.D.

Národní ekonomická rada vlády (NERV)

Hlavní ekonom

CZECH FUND

Cílem fondu CZECH REAL ESTATE INVESTMENT FUND je přinášet pravidelné výnosy pocházející z nájmů a kontinuálního zvyšování hodnoty podílů v nemovitostních společnostech a nemovitostech. Fond investuje do nemovitostních společností a/nebo nemovitostí v České republice s trvale udržitelným ekonomickým rozvojovým potenciálem, jako jsou např. administrativní budovy, nákupní centra, obchodní domy, hotely a logistické areály. Fond má sídlo v Lichtenštejnsku, je pod dohledem lichtenštejnského regulátora FMA (Finanzmarktaufsicht). Rozhodnutím České národní banky byl fond uznán jako srovnatelný se speciálním fondem nemovitostí podle českého práva. Nabízení investic do fondu v České republice je tak pod dohledem České národní banky a podléhá českým předpisům.

Více informaci na : https://czech-fund.cz/

03.06. 17:14  Inflace či zdražování ? (Občan ČR)
03.06. 16:02  Inflace či zdražování ? (FMach)
03.06. 13:25  nesmysl (Jindra_J)

Výpočet čisté mzdy v roce 2024



Více zpráv k tématu Mzdy








Zobrazit sloupec