Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  02.06.2020 08:18:50

Domácí ekonomika v prvním čtvrtletí výrazně propadla (Komentář,Ranní zpráva z finančního trhu)

Tuzemská ekonomika v prvním čtvrtletí prudce poklesla, hlavní efekt koronaviru se však ukáže až v druhém čtvrtletí. Nejvíce postižený byl sektor služeb, zatímco průmysl relativně odolával. Koruna se i nadále veze na pozitivní vlně globálních trhů, kterým pomáhají relativně pozitivní čísla z ekonomiky i příznivý geopolitický vývoj.

Koronavirus nejvíce zasáhl sektor služeb

Tuzemská ekonomika podle prvního odhadu poklesla v Q1 o 3,6 % mezičtvrtletně a 2,3 % meziročně. Dnešní druhý odhad ČSÚ by tato čísla měl potvrdit. Propad ekonomiky přišel i přes rychlou reakci měnové a fiskální politiky, ale hlavní dopad koronavirové krize uvidíme až v druhém čtvrtletí. Dnešní statistika však napoví, jak dopadl šok na jednotlivé sektory. Podle nás byl nejvíce zasažen sektor služeb, zatímco průmysl relativně odolával. Pro celý letošní rok však předpokládáme propad domácí ekonomiky o 6,8 %.

Více o naší prognóze se můžete dočíst v čerstvě vydaných Ekonomický výhledech na https://bit.ly/EkoVyhledyQ2.

Koruna dále posiluje na vlně globálního optimismu

Index nákupních manažerů českých výrobců vzrostl v květnu na 39,6 bodu z předchozího dna 35,1 bodu. Index sice narostl, ale z extrémně nízkých hodnot, a zůstává stále hluboko pod hladinou padesáti bodů, která odděluje ekonomický pokles od růstu. Karanténní opatření výrazně omezila poptávku ze zahraničí. Nevyužité kapacity nutí firmy k propouštění pracovníků druhým nejrychlejším tempem od července 2009 a to i přesto, že některé firmy využily podpůrné programy státu. Celý komentář k PMI na https://bit.ly/36M24nm. 

Státní rozpočet hospodařil v prvních pěti měsících tohoto roku s deficitem 157,4 mld. . Oproti stejnému období minulého roku je tak výsledek horší o 106,5 mld. . Z pohledu květnových výsledků se jednoznačně jedná o nejhorší výsledek v historii. I oproti doposud nejhoršímu květnovému výsledku z roku 2010 je letošek horší o 62,1 mld. . Naplno se ukázal potenciál výpadků v daňových příjmech. Ty jsou oproti loňsku nižší zhruba o pět procent a i oproti aktualizovanému plánu státního rozpočtu ztrácí 50,5 mld. . Celkové výdaje státního rozpočtu vzrostly za prvních pět měsíců meziročně o 12,2 % a jsou tak mírně nad plánem. Celý komentář na https://bit.ly/36Reydy.

Americký ISM z průmyslu v květnu mírně vzrostl na 43,1 b., tedy lehce pod odhady trhu. Polepšila si jak složka produkce, tak i zaměstnanosti. Optimismus ukázaly i nové objednávky, které ještě v dubnu spadly největším tempem od roku 1951.

Finanční trhy pokračovaly v úvodu týdne na pozitivní vlně. Evropské i americké akciové trhy skončily včera v mírném zisku. Na devizovém trhu si opět mírně polepšilo euro vůči americkému dolaru a s tím i celý region. Pondělním vítězem se stal polský zlotý s jednoprocentním posílením. V závěsu za ním skončil maďarský forint. Koruna si během včerejška polepšila o 0,5 % a dnes otevírá úrovni 26,73 za euro. Je tak nejsilnější od poloviny dubna. I nadále ji podporuje pozitivní sentiment na akciových a zejména na devizových trzích. Slábnoucí dolar a přesun investorů k rizikovějším aktivům podporuje celou oblast rozvíjejících se trhů včetně koruny, zatímco tuzemské sazby zůstávají oproti těm eurovým stabilní. I nadále tak předpokládáme brzký obrat trendu kurzu koruny.

Autor: František Táborský

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

28.03.2024Poslední obchodní den prvního čtvrtletí (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
06.04.2023Opatrné oživení domácí ekonomiky (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
26.05.2022Americká ekonomika v prvním čtvrtletí klesla (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688