Vlada.cz (Vláda)
Zákony a právo  |  01.06.2020 16:22:37

Nový zákon o ochránci práv dětí

V pondělí 1. června proběhl v budově Úřadu vlády odborný seminář k novému zákonu o veřejném ochránci práv dětí – dětském ombudsmanovi. Po úvodním slovu premiéra Andreje Babiše představila zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková podobu tohoto dlouho očekávaného zákona.

Skutečně mne těší, že nový zákon o ochránci práv dětí představujeme právě dnes, na Mezinárodní den dětí. Jedná se o zákon, který už dlouhá léta našim dětem dlužíme,“ zahájil seminář premiér Andrej Babiš.

Krátce po sametové revoluci jsme se připojili mezi státy, které ratifikovaly Úmluvu OSN o právech dítěte. Na základě Úmluvy bylo těmto státům doporučeno zřídit speciální instituci, která by se právům dětí systematicky věnovala, sledovala, jak jsou dodržována, pomáhala těm, jejichž práva byla porušena, a posilovala společenské povědomí o právech dítěte mezi odborníky, širokou veřejností a v neposlední řadě i samotnými dětmi,“ připomněl premiér Babiš.

Mnohé státy již takovou instituci zřídily, např. 23 států EU, dále Norsko či Island. Česká republika mezi nimi však dosud chybí. „Diskuse o potřebnosti či nepotřebnosti speciálního orgánu určeného pro podporu a ochranu práv děti se vede téměř již dvacet let. Myslím si však, že si české děti takovouto speciální instituci, která se jim bude plně věnovat, zaslouží, a proto jsem se rozhodl takový návrh předložit k veřejné diskusi. Může-li takový úřad mít Slovensko, Polsko, Estonsko, či Švédsko, proč by ho nemohla mít i Česká republika?“ řekl premiér Babiš.

Na premiéra Andreje Babiše navázala zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková. Podle ní je předností samostatné instituce ochránce práv dětí jiný, specifický přístup k dětem, jiné postupy a také jiné, širší kompetence. „V novém zákoně navrhujeme, aby se dětský ombudsman věnoval právům dětí systémově, sledoval jejich dodržování ve všech situacích, předcházel problémům a jejich porušování a doporučoval cesty a postupy, jak práva dítěte lépe chránit a naplňovat. Dětský ombudsman by se měl průběžně zajímat o potřeby dětí a intenzivně s nimi komunikovat a podporovat jejich účast ve veřejné debatě,“ řekla zmocněnkyně Válková. Důležitou roli vidí zmocněnkyně pro lidská práva i v pravomoci ochránce práv dětí vstupovat do soudních řízení, která se dětí týkají.

Návrh zákona včetně důvodové zprávy připravil tým Odboru lidských práv ÚV ČR pod vedením zmocněnkyně pro lidská práva a bude v nejbližší době postoupen do legislativního procesu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688