Patria (Patria Finance)
Ze světa  |  30.05.2020 14:13:22

The Economist: Proč má Afrika tak nízký počet potvrzených případů COVID-19?

The Economist poukazuje na to, že v Africe žije 17 % světové populace, ale kontinent má jen asi 2 % celkového počtu potvrzených případů COVID-19 ve světě. Během posledního měsíce se počet potvrzených případů v Africe každé dva týdny zhruba zdvojnásobil, zatímco v USA se zdvojnásobil asi každé tři dny. Co za těmito rozdíly stojí?

V první řadě může být vysvětlením nižší počet testů prováděných v afrických zemích. Dohromady tu bylo provedeno přibližně milion testů, což je to samé jako „denní práce pro úřady ve Wu-chanu“. Většina testů byla přitom provedena jen ve dvou zemích – v Jižní Africe a Ghaně. Podle odborníků je tak počet nakažených v Africe mnohem vyšší a někteří odborníci hovoří až o osminásobku.

The Economist dodává, že pochybnosti budí i to, jaký je počet nakažených u testované populace. Opoziční aktivisté a nevládní organizace pak prý například v nigérijském Kanu hovoří o stovkách nevysvětlitelných úmrtí. A v Somálsku zdravotníci tvrdí, že oficiální čísla neodpovídají tomu, kolik lidí umírá. Economist ovšem míní, že nemusí jít o široce rozšířené jevy a existují africké země, které již po celé týdny nemají nové případy nakažených. A například v Etiopii se počet nakažených drží velmi nízko a tamní opoziční politik Berhanu Nega se domnívá, že pokud by se objevovala ohniska nákazy, nešlo by to v této zemi po delší dobu skrývat.

Do úvahy je tak nutno vzít i to, že africké země reagovaly na pandemii většinou rychle, často rychleji než některé vyspělé země. Matshidiso Moeti, která působí jako ředitelka Světové zdravotnické organizace pro Afriku, se domnívá, že epidemie se na tomto kontinentu nebude šířit tak rychle, ale budou se objevovat její ohniska. Do úvahy je pak podle ní nutno brát ale i to, že africké země se v mnoha ohledech liší od zbytku světa a lidé tu například mnohem méně cestují.

Vývoji pandemie v Africe se věnuje i Aljazeera, podle které tu budí obavy slabé systémy zdravotní péče. Ty by tak mohly kolabovat v případě, že by došlo k prudkému počtu růstu nakažených. BBC se zaměřuje na situaci v Jižní Africe, která má ve srovnání s jinými zeměmi na kontinentu vysoký počet nakažených. Například ve srovnání se Španělskem je na tom v přepočtu na obyvatele ale stále velmi dobře. Jeho populace dosahuje 47 milionů obyvatel, což je o 10 milionů méně než počet obyvatel v Jižní Africe. Ve Španělsku ale doposud na COVID-19 zemřelo asi 28 000 lidí, zatímco v Jižní Africe necelých 320.

BBC informuje o tom, že jihoafrická vládní epidemická rada počítá nyní s tím, že epidemie bude kulminovat v srpnu. V optimistickém scénáři bude v této době 100 000 aktivních případů a celkově na nemoc zemře 40 000 lidí v zemi. V pesimistickém scénáři bude počet aktivních případů kulminovat na 120 000 a zemře 45 000 lidí.

Zdroj: The Economist, BBC, Aljazeera

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

St 21:48  Active Weather will return to the southern and central U.S US National Weather Service (weather.gov)
St 20:01  Sázení stromů v lankaranském regionu mzv.cz (MZv ČR)
St 19:09  Tisková zpráva - Parlament schválil revizi společné zemědělské politiky EU europarl.europa.eu (Evropský parlament)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688