Jonáš Mlýnek (LYNX)
Okénko investora  |  28.05.2020 09:56:49

6 globálních megatrendů, které každý investor musí znát

Megatrendy jsou hlavními globálními silami, které ovlivňují a přetvářejí náš svět. Od technologických inovací, přes demografické změny až po geopolitické posuny moci můžete na těchto megatrendech profitovat právě díky ETF.

Investoři mohou využít síly megatrendů prostřednictvím nových ETF produktů, které jsou k tomu určeny. Poskytovatelé ETF v USA byly pionýry v oblasti vývoje ETF produktů, jako je ROBO (robotika a automatizace) a HACK (kybernetická bezpečnost). A kde USA vedou, Evropa nemůže zůstat pozadu.

Megatrend ETF produkty zažívají boom popularity mezi investory. Podívejme se tedy na hlavní aspekty těchto investičních instrumentů a jakým způsobem na nich můžete vydělat.

1) Stárnoucí populace

Je známo, že globální populace postupně stárne z důvodu poklesu porodnosti a rostoucí průměrné délce života. Samozřejmě, že tento fakt má zásadní důsledky pro obchodní modely, zejména ty, které se týkají zdravotnického průmyslu. Mnoho společností se již na tento megatrend adaptovalo, zejména ty, které pracují na nových léčebných procedurách a léčivých přípravcích zaměřených na nemoci spojené s vyšším věkem, jako je Alzheimerova choroba, rakovina, artritida atd.

ETF navázaná na megatrend „stárnoucí populace“:

  • iShares Ageing Population UCITS ETF
  • iShares Healthcare Innovation UCITS ETF
  • iShares Nasdaq US Biotechnology UCITS ETF

2) Technologický pokrok a automatizace

Futuristé jako Ray Kurzweil proklamují, že technologický pokrok se zrychluje exponenciálně. Mooreův zákon je nejslavnějším příkladem tohoto tvrzení, neboť vychází z předpokladu, že výpočetní výkon se zdvojnásobí přibližně každé dva roky.

Pokroky v oblasti výpočetní síly a souvisejících technologií – jako je umělá inteligence – rozšiřují schopnost strojů pomáhat lidem, nebo je dokonce nahrazovat v určitých činnostech a podniky doslova závodí o dominanci ve využití toho „vzestupu robotů“ ve svých aktivitách.

ETF navázaná na megatrend „technologický pokrok a automatizaci“:

  • iShares Automation & Robotics UCITS ETF
  • Lyxor Robotics & AI UCITS ETF Acc

3) Kybernetická bezpečnost

Samozřejmě, že rostoucí závislost společnosti na internetu současně zvyšuje hrozbu potenciálně nebezpečných útoků hackerů. Bezpečnost IT infrastruktury se tak stala velkým byznysem, protože útoky se jsou stále více rozšířené, sofistikované a nebezpečné. Tento trend kybernetizace společnosti se ještě umocnil současnou situací v souvislosti s pandemií koronaviru a následných vládních opatření.

Na základě zvyšování povědomí o těchto rizicích a skutečných škodách, které mohou způsobit, můžeme bezpečně předpokládat, že společnosti zabývající se kybernetickou bezpečností budou v blízké budoucnosti stále více vyhledávané.

ETF navázaná na megatrend „kybernetická bezpečnost“:

  • iShares Digital Security UCITS ETF USD (Acc)

4) Globální rozvoj infrastruktury

Rychlá urbanizace a celosvětový růst populace vytvářejí obrovské příležitosti pro společnosti, které se podílejí na výstavbě a údržbě infrastruktury. Podle prognóz OSN bude více než dvě třetiny světové populace žít v městech do roku 2050, zatímco ještě v roce 2000 to bylo méně než 50 %.

Jelikož se do měst přesouvají více než dvě miliardy lidí, je třeba rozvíjet udržitelnou infrastrukturu, která dokáže zvládnout rozsah změn spojených s tak masivním nárůstem obyvatel v daném regionu.

5) Voda

Rostoucí populace, úroveň příjmů a industrializace přirozeně zvyšují poptávku po čisté vodě. Připočteme-li k tomu nerovné rozdělení vodních zdrojů a rostoucí tlak na naše stávající vodní zásoby z důvodu klimatických změn, znečištění a nadužívání vody ve vyspělých státech, výsledkem je vodní megatrend.

ETF navázaná na megatrend „voda“:

  • iShares Global Water UCITS ETF
  • Lyxor World Water UCITS ETF D-EUR

6) Rozmanitost a rovnost

Rozdíl v příležitostech mezi pohlavími, jinde známý jako gender gap, se stále rychleji snižuje. Ženy stále častěji zastávají vrcholné politické, sociální a komerční pozice. Povzbudivým ukazatelem je, že rozdíly mezi pohlavími jsou podle studie Světového ekonomického fóra považovány za uzavřené v oblasti vzdělání a zdravotnictví.

Větší informovanost a podpora integrace menšinových skupin v mnoha státech vede k investicím, jejichž význam a objem bude stále více narůstat – pokud si tento ideový a politický směr udrží dominanci.

ETF navázaná na megatrend „rozmanitost a rovnost“:

  • iShares Thomson Reuters Inclusion and Diversity UCITS ETF USD (Acc)
  • UBS ETF (IE) Global Gender Equality UCITS ETF (USD) A-acc

Megatrendy nemusí nutně znamenat větší zisk

Zatímco megatrendy mají obrovský dopad na svět, někteří finanční teoretici kritizují myšlenku, že tyto informace můžete úspěšně využít ke zvýšení vašeho zisku. Byly provedeny studie, které ukazují, že je velmi obtížné určit, které průmyslové podniky získají náskok před svými konkurenty.

Mějte na paměti, že naklonění vašeho portfolia k určitému odvětví vám v žádném případě negarantuje dlouhodobou ziskovost a není zárukou toho, že zhodnocení, které tyto strategie nabízejí, bude větší než to, které vám nabízejí rozmanitější a pasivnější investiční strategie.

Analýza akcií a ETF v době koronavirové

Jaké tituly se nyní vyplatí sledovat? Které akcie jsou zralé na proražení, případně odraz? Každé úterý Vám zašleme aktuální analýzy 4 světových akcií a jednoho ETF včetně konkrétních úrovních vstupů a výstupů.

Přihlaste se k investičnímu newsletteru Breakout trader a získejte analýzu akcií na tento týden.

Upozornění: Všechny úrovně vstupů i výstupů z obchodů vychází z osobních strategií autorů newsletteru a mají pouze informativní charakter. Neměly by být chápány jako specifická nákupní a prodejní doporučení, ale jako podklad pro další analýzu se zohledněním Vašich investičních možností a zkušeností. Ujistěte se, že znáte podmínky investičního newsletteru.


Investování na finančních trzích zahrnuje rizika. Vaše celková ztráta může převýšit Váš celkový vklad.

Jonáš Mlýnek

Jonáš Mlýnek

Jonáš Mlýnek působí jako ředitel české a slovenské pobočky LYNX. Akciovými trhy se zabývá již od roku 2007. Specializuje se zejména na americké trhy a na vlivy politických a makroekonomických událostí na zahraniční trhy. V současnosti studuje program CFA.


LYNX

Logo LYNX

LYNX broker je specialista na online investování. Českým a slovenským investorům poskytuje nejširší nabídku trhů a instrumentů v kombinaci s extrémně nízkými poplatky. Umožňuje obchodovat akcie, opce, futures, forex, ETF, dluhopisy, certifikáty a další instrumenty na jediném účtu. Akcie a ETF je možné obchodovat od $5 v USA nebo od €6 v EU.


Získejte tipy na akcie a ETF zdarma

Chce získat aktuální tipy na akcie a ETF na tento týden? Investiční newsletter Breakout Trader přináší pravidelně každé úterý podrobnou analýzu čtyř akcií a jednoho ETF včetně konkrétních úrovní vstupu a výstupu. Zaregistrujte se k odběru zdarma a bez závazků na www.lynxbroker.cz/breakout-trader.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

07.06.2020Tři nástrahy, se kterými se musí poprat každý investor Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
07.09.2017Kdy prodávat? Každý investor chce znát odpověď! Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688