mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  28.05.2020 08:33:29

Dramatický propad hospodářství Hongkongu v prvním čtvrtletí 2020 o 8,9%

Rekordní propad HDP v prvním čtvrtletí 2020 o 8,9% byl zapříčiněn poklesem osobní potřeby, investic i zahraničního obchodu. Následky pandemie koronaviru jsou vysoké a výhled v souvislosti s dalšími faktory, jako je oživená obchodní válka mezi Čínou a USA nebo opět propuknuvší pouliční nepokoje, nevěští nic dobrého.

Podle údajů zveřejněných místní vládou dne 4. května t.r. se HDP Hongkongu propadl za období leden – březen 2020 ve srovnání se stejným obdobím minulého roku o rekordních 8,9%. Jedná se o čtvrtý kvartální pokles v řadě, oproti 4. kv. 2019 propad o 5,3%, a historicky nejvyšší od vedení pravidelných statistik od roku 1974. Za propad může snížení privátní spotřeby o 10,2%, investic o 13,9%, vývoz zboží poklesl o 9,7% a dovoz o 10,9%. Vývoz služeb zaznamenal ještě hlubší propad o 37,8% zejména v důsledku dramatického úbytku návštěv zahraničních turistů, které zaznamenaly bezprecedentní pokles v návaznosti na uzavření hranic o 96% v únoru t.r. a za březen dokonce více. Dovoz služeb se rovněž propadl o 25,4%.

Maloobchod se jen v březnu snížil o 44%, což se promítlo do růstu nezaměstnanosti na 4,2% za celé první čtvrtletí. Jedinou ekonomickou charakteristikou s růstovým trendem byly výdaje na státní spotřebu, které za 1. kvartál t.r. vzrostly meziročně o 8,3%.

Ministr financí Paul Chan již 29. dubna t.r. opravil svoji dva měsíce starou predikci vývoje místního hospodářství za celý rok 2020 z intervalu -1,5% až +0,5% na propad v rozmezí -4% až -7%. Současně ministr varoval, že pokud se obnoví sociální nepokoje, bude negativně ovlivněno více ekonomických aktivit, zahraniční investoři budou odcházet, zvýší se nezaměstnanost a více rodin bude postiženo. A to přesto, že vláda investovala do opatření na podporu ekonomiky rekordních 287,5 mld. HKD. To se ovšem promítne do deficitu státního rozpočtu, který dosáhne v tomto finančním roce téměř 280 mld. HKD.

Reakce trhu na oznámené ekonomické údaje za první čtvrtletí nenechala na sebe dlouho čekat. Index místní burzy Hang Seng se propadl o 4%. A další špatné zprávy přicházejí. Americký prezident pohrozil, že pokud Čína nedodrží objem nákupů amerického zboží v dohodnutých objemech, uvalí odložená cla, což by mělo na Hongkong velký dopad. To vše, zarámováno novými pouličními nepokoji v Hongkongu na 1. máje, nevěští nic dobrého pro oživení místního hospodářství. Pozitivní zprávou je přírůstek onemocnění Covid-19 za uplynulých 9 dní jen o 3 případy.

Milan Vágner, ekonomický diplomat, Generální konzulát ČR v Hongkongu


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688