mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  27.05.2020 16:54:00

Marocký plán na oživení ekonomiky po epidemii koronaviru

25.05.2020 / 16:00 | Aktualizováno: 27.05.2020 / 16:54

Vládní Výbor pro sledování hospodářství (le Comité de Veille Economique - CVE) vytvořil plán na restart marocké ekonomiky, která se v důsledku zdravotnické krize nachází v malátném stavu. Podle statistik může o práci přijít v Maroku na 750.000 zaměstnanců. Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) rozhodla půjčit v rámci tzv. „Solidarity Package“ 145 mil. EUR marocké BMCE Bank of Africa. Marocký turistický ruch, který tvoří 11% ročního HDP Marockého království, může v letech 2020-2022 přijít o příjmy ve výši až 14 mld. USD. Koronavirová krize zasáhla řadu marockých odvětví a to v době, kdy se očekával meziroční růst ekonomiky o 3,5%. Nyní se mezi optimisty hovoří o poklesu 1,7% v letošním roce. Realističtější bude počítat s poklesem přes 2%. Marocká administrativa je však během stavu nouze velmi aktivní a snaží se přijmout řadu opatření, aby následky krize co nejlépe eliminovala.

K zastavení poklesu ekonomiky a jejímu opětovnému nastartování má posloužit řadu opatření, které společně připravuje výše uvedený Výbor pro sledování hospodářství speciální vytvořený k tomuto účelu, který se schází již od půlky března tedy počátku zdravotnické krize v Maroku. Plán je zatím vytvořen jen rámcově a je logické, že se bude vyvíjet stejně s tím, jak bude probíhat, ustupovat či se stupňovat šíření viru v zemi a ve světě.

Plán počítá s jednotlivými řešené v rámci různých sektorů. Pro každý sektor marocké ekonomiky se plánují konkrétní postupy a opatření tak, aby odpovídala odlišným požadavkům těchto oborů a moly být na ten či onen sektor co nejlépe aplikovatelné. Je zcela zřejmé, že například turistický ruch, který prakticky stojí, vyžaduje diametrálně odlišný přístup v rámci podpory ať třeba nezaměstnanosti, než například zemědělství, které musí i v době řady omezení jet naplno.

Úkolem bude jasně prověřit možnosti dlouhodobého financování a „namontovat“ řešení na každý sektor podle aktuálních potřeb. V úvahu je třeba také vzít „znovuoživení“ jednotlivých sektorů v rámci časové osy. Některé sektory již pomalu nabíhají, zatímco ostatní vyhlížejí den nástupu do práce s modlitbou na rtech.

Štěstí v neštěstí pro marockou ekonomiku je souběh krize, který se překrýval se svatým měsícem Ramadánem. Během Ramadánu dochází každoročně k útlumu výkonnosti ekonomiky. S „hibernací“ ekonomiky má tedy Maroko historickou zkušenost. Zde však čelí řadě odlišných výzev.

Prioritou je podpořit zotavení největších společností, které zaměstnávají velké procento marocké aktivní populace. Marocká vláda bude chtít pomoci formou mírnějších kontrol platebních podmínek při získávání úvěru. Bude mnohem snadnější a rychlejší získat různou řadu půjček. Podobné nástroje budou samozřejmě použity jako podpora i pro malé střední podniky. Zde však zůstává otázkou, kolik a v jakém stavu přežijí. Záchrannou vestou může být přijetí směrnic o národních účetních radách, které umožní rozdílné účetní zacházení a s tím související řada dotací a poplatků. To vše dle vyjádření mluvčího Výboru pro sledování hospodářství až na dobu příštích 5 let tedy někdy až do roku 2025.

Jan Hladík, ekonomický diplomat Velvyslanectví ČR v Rabatu

 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688