Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Z domova  |  27.05.2020 15:17:18

Poslanci v tajném hlasování zvolili nové členy Rady ČT. Podle Pirátů je ohroženo objektivní zpravodajství


Sněmovna dnes zvolila tři členy Rady ČT. V tajné volbě, kterou prosadili poslanci vládní koalice, se nad potřebné kvórum 97 hlasů dostali tři kandidáti: ekonomka Hana Lipovská (114 hlasů), moderátor Luboš Xaver Veselý (111 hlasů) a redaktor Pavel Matocha (108 hlasů). Michal Klíma (70 hlasů), Zdeněk Holý (72 hlasů) a Ivan Douda (60 hlasů), kteří získali největší podporu Volebního výboru, nebyli hodnoceni kladně v posudku předsedy výboru Stanislava Berkovce (ANO) a dle očekávání tedy nebyli zvoleni. Do Rady ČRo dnes nebyl zvolen nikdo.
 
Poslanec Tomáš Martínek, člen Volebního výboru, je zvolením uvedených osob znepokojen: „Pokud by zvolení radní nejednali odborně a nestranně, může být ohrožena objektivita zpravodajství. Vyvážené politické debaty se mohou stát minulostí. Můžeme přijít o publicistické pořady, které dlouhá léta kontrolují a informují o jednání nejen vládních poslanců bez ohledu na to, zda je u vlády zrovna ODS, ČSSD nebo ANO 2011. Hrozí, že veřejnoprávní ČT se stane vládní propagandistickou televizí. Situace připomíná dění v Maďarsku, kde má mediální monopol vládní hnutí a zbylým nezávislým mediálním domům ztěžuje postavení, jak může. Za Piráty dlouhodobě zastáváme názor, že do mediálních rad mají být voleni především nestranní odborníci, jak stojí i v zákoně.“

Jakub Dušánek
Mediální odbor Pirátské strany

Poslanecká sněmovna dnes zvolila nové členy mediálních rad. Do Rady České televize byli zvoleni Hana Lipovská, Pavel Matocha a Lubomír Veselý. Poslanci TOP 09 považují tento výběr za největší ohrožení České televize od televizní krize na přelomu tisíciletí. Naopak poslancům ANO, KSČM, SPD a Trikolóry se noví radní hodí. Představují si televizní zpravodajství jako svou hlásnou troubu.

„Smyslem veřejnoprávních médií je kontrola mocných. Ta se nedá dělat bez investigativní žurnalistiky. Investigativní novinařina je u nás v posledních letech na úbytě. Česká televize je jednou z posledních výsep žurnalistiky, která se nebojí rozkrývat závažné kauzy. My politici, bez ohledu na to, zda jsme opoziční nebo vládní, máme být kontrolováni a naše výroky podrobovány kritice. To je však nejvíc ze všech trnem v oku právě těm politikům, pro které je lhaní standard. Obsazení rady je snaha si ČT postupně ochočit a pasovat ji do role krotkého pejska, který bude na krátkém vodítku,“ říká předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Zpravodajství veřejnoprávních médií musí být nezávislé a objektivní. Bohužel takoví nejsou nově zvolení radní. ANO se spřáhlo kromě komunistů s SPD a Trikolórou a dosáhli svého. Do mediálních rad se jim podařilo prosadit lidi, kteří přímo popírají smysl veřejnoprávních médií. Tato rada bude řešit zásadní kroky pro budoucnost České televize, zejména volbu nového ředitele,“ uvádí Markéta Pekarová Adamová.  

„Nemá smysl popírat, že tahle bitva je prohraná, dnešek je opravdu černý den pro Českou televizi, ale celá válka prohraná není. Budeme dál usilovat o to, aby Česká televize tuto situaci přežila jako nezávislé médium. K tomu je však potřebné spojit se i s ostatními stranami a vytvořit silnou alternativu k hnutí ANO dřív, než si zprivatizuje celou republiku,“ dodává Pekarová Adamová.

Koho si vládní poslanci zvolili?

Lubomír Veselý, „novinář“ který mimo jiné sklidil kritiku od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání za neobjektivní vedení rozhovorů. Premiér Babiš je mu jistě zavázán za PR ve veřejnoprávním éteru.

Hana Lipovská, ekonomka, která v rozhovoru uvedla, že nerozumí smyslu veřejnoprávních médií, nejsou podle ní zárukou nestrannosti nebo svobody slova a stát by takovou službu neměl vůbec poskytovat.

Pavel Matocha, novinář, který kritizuje upozorňování na problémy premiéra Babiše či prezidenta Zemana.

 

Praha 27. května 2020                                                

Vladan Vaněk, tiskový mluvčí TOP 09







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688