Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  27.05.2020 13:16:40

Koronakrize přišla jako povodeň. A odnesla velká očekávání

Rok 2020 začal slibně, již v březnu ale bylo jasné, že vše bude nakonec jinak. Pandemie Covid-19 zasáhla nejen společnost, ale především firmy. Jakých tedy byli prvních pět měsíců letošního roku?

Automobilový průmysl
Akcie Tesly byly v prvních dvou měsících 2020 v růstové fázi. S příchodem COVID-19 ale nastal výprodej pozic až na úroveň 400 dolarů za akcii.
Ostatně lépe na tom není ani celý automobilový sektor. Velké značky jako Volkswagwen, Hyundai či TKA musely reagovat na šířící se pandemii uzavíráním závodů a čelit tak jen stěží  raketově se šířícímu viru. Následky budou pravděpodobně velice citelné a výpadek ve výrobě vozů způsobí přinejmenším stamilionové ztráty.


ČEZ vyplatil vysokou dividendu a plánuje růst
Představenstvo  ČEZ na svém zasedání schválilo návrh na výplatu hrubé dividendy ze zisku roku 2019 ve výši 34 korun na jednu akcii, což bylo o 10 korun více, než v předchozím roce a zároveň 2 koruny nad odhady pro letošní rok. Celkově to odpovídá 18,3 mld. (vypočteno z celkového počtu vydaných akcií) a 97 % konsolidovanému čistému zisku očištěnému o mimořádné vlivy. ČEZ je přitom energetický gigant s velkým potenciálem nejen růstu, ale i skvělý dividendový titul. Firma se řadí k předním společnostem, které dosahují rekordní objemy obchodování na pražské burze. A i to přes to, že cílová cena na akcii byla z důvodu současné situace snížena analytiky z 520 na 445 za akcii. ČEZU zároveň stoupl zisk i v prvním čtvrtletí letošního roku.
A dobře je na tom celý energetický sektor, který v době krize nezaznamenal výraznější a hlavně dlouhodobější omezení. Od poloviny března, tedy v době, kdy pandemie postupně dosahovala vrcholu, ceny akcií ČEZ stoupaly z úrovně 360 raketově nahoru.

Fúze na bankovním trhu
První část roku byla v bankovním sektoru ve znamení fúze MONETA Money Bank a Wüstenrotu. I to je ostatně důvodem zvýšeného zájmu o akcie první jmenované. Bankovní sektor přitom stále jede na housenkové dráze – odklady splátek úvěrů, klesající úroky a platební neschopnost dlužníků, která bude čím dál častějším jevem a zároveň sliby další pomoci stát – to vše přineslo volatilitu srovnatelnou snad jen s rokem 2008.


Elektronika Made in China
Apple, stejně jako řada dalších firem s dodavatelským řetězcem navázaným na Čínu, zažil se začátkem roku horké chvilky. Již v polovině února tak Apple oznámil, že nesplní očekávání pro první čtvrtletí. Opatření proti koronaviru se sice začala uvolňovat, Čína ale opět hlásí nové nakažené. Nemluvě o značkách čistě čínských. Tencent Holdings čelila v průběhu března propadu až 25 %. Xiaomi Corp., gigant ve výrobě elektroniky a hlavně telefonů, propadl kvůli nejasným podmínkám vývozů způsobených COVID-19 až o 30 %. Pandemie tak zaútočila na společnosti celosvětově bez ohledu na to, kde se začala šířit.

Autor komentáře: Martin Sklenář, analytikpražské pobočky Saxo Bank 

Globální online investiční banka

Skupina Saxo Bank, specialista na multi-asset obchodování a investice, nabízí kompletní sadu obchodních a investičních nástrojů, technologií a strategií. Už téměř 25 let poskytuje jednotlivcům i firmám přístup k profesionálnímu obchodování a investicím prostřednictvím svých technologií a zkušeností. Mnohokrát oceněné obchodovací platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě. Saxo Bank byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a zaměstnává 1500 lidí ve finančních centrech po celém světě, včetně Londýna, Singapuru, Paříže, Curychu, Dubaje a Tokia.

Více informací na:www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688