Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
26.05.2020 19:06:14

Počasí: Studený máj, v stodole ráj? Ne tak docela

 

Lidová pranostika naznačuje, že pokud bylo v květnu spíše chladno, příznivě to ovlivní letní úrodu plodin. Za normálních okolností by to platilo. V Česku ale bylo v době růstu a kvetení plodin největší zemědělské sucho za posledních až 500 let. Chladnější květen a konečně i srážky, kterých spadlo za květen nejčastěji 30 až 80 mm na území Česka, už to nezachrání. Některé plodiny jsou nenávratně poškozeny. Dubnové počasí se více a více přesunuje do března, květnové do dubna a červnové do května.

Alespoň teď přišla pozitivní změna

Květnové deště nasytily půdu do 40 cm hloubky prakticky ideálním množstvím vody. V hloubce je podepsaná suchá situace posledních letsucho ve větší hloubce jak 40 cm je výrazné až extrémní. Sucho by teď ve výhledech předpovědních modelů nemělo moc sílit, očekává se nadále spíše chladnější počasí a občas přeháňky nebo déšť. Mapka projektu Intersucho se změnila z tmavě červené výstražné barvy na bíložlutou, tedy s malým rizikem sucha.

Problémem je i časné jaro

Průměrná teplota ve střední Evropě neustále roste. Jarní teploty přichází už od začátku března. Tedy v době, kdy před 20 lety ještě běžně ležel sníh a mrzlo. Pokud začnou plodiny kvést v březnu, může je srazit jakýkoliv vpád ledového vzduchu od severu. Tento jev je stále větším problémem posledních let. Časné jaro a kvetení plodin navíc odčerpá vodu z půdy. Pokud v zimě navíc nebyl sníh, vodu není odkud a z čeho brát. Negativní faktory takto spojují síly a dopad na ekonomiku i ceny je velký.

Ten sníh, ten chybí moc

Vysoké teploty a nedostatek srážek v zimě zapříčiňují, že z české krajiny zmizela typická sněhová pokrývka. Pod 600 m n. m. je sněhu minimum a pod 300 m n. m. začíná být těžké vůbec sníh vidět. Postupné tání sněhu by na jaře dodávalo dostatek vody. Se sněhem ale do dalších let počítat nemůžeme.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty