Research (Česká spořitelna)
Makroekonomika  |  25.05.2020 09:33:10

Jak bude vypadat oživení? Rozhodne chování spotřebitelů


Počet nových potvrzených případů ve světě celý minulý týden rostl, jde především o rozvíjející se ekonomiky, počet nových případů v G7 vzrostl jen mírně.

Jednotlivé státy začínají postupně uvolňovat karanténní opatření a nastává všemi očekávaná fáze oživení. Postupně budou dobíhat data upřesňující míru poklesu ekonomik během plošné karantény. Ale zajímavější budou data naznačující, jak bude probíhat oživení.

Ekonomové se přou o to, zda oživení ekonomiky bude mít tvar ostrého "V", nebo dno bude delší = "U". Fandové druhé vlny a plošné karantény čekají "W". Pesimisté klasicky malují "L" = oživení už nikdy nepřijde.

Na průběh našich minulých recesí a oživení měl velký vliv český spotřebitel, protože jsme tak trochu maniodepresivní národ: někdy propadneme depresi a ekonomiku stáhneme dolů. Deprese Čechů by citelně prodloužila oživení po karanténě, protože bychom odkládali nákupy, především položky typu nemovitost, vybavení domácnosti, auta... A podle čísel ČSÚ důvěra domácností padá jako kámenv dubnu poklesla nejrychleji za celou svou historii (dneska budou zveřejněna čerstvá čísla).


Jak se tato nízká důvěra propisuje do spotřeby domácností? Dobrou zprávou je, že vidíme signály, že to
není zase tak špatné. Nákupy nábytku jsou položkou, kterou můžeme zařadit do spíše zbytných statků. Během prvních týdnů karantény jsme utratili (karetní transakce) za nábytek o 60% méně ve srovnání s rokem 2019 (byly prostě zavřené krámy). Nicméně postupně se pokles snižoval a druhý květnový týden jsme zaplatili za nábytek dokonce o 71% více. A nakupovali všechny generace. Ano, je to jen jeden týden v kladných číslech, důležité je i postupné zlepšování v předchozích týdnech.



Celkové karetní transakce vzrostly druhý květnový týden o pět procent. Růst jsme totiž viděli v mnoha dalších kategoriích a navíc se zmenšil i pokles výběrů z bankomatů.

Co to znamená? Češi zatím nepropadli depresi, stále mají chuť utrácet, což pomůže urychlit oživení. Ale nebude to bez práce: situace se může dramaticky změnit, pokud začne růst nezaměstnanost, protože firmy nezvládnou přežít dopady karantény. Co je potřeba udělat? Je potřeba urychlit čerpání vládní pomoci (zlepšit exekuci), a to tak, že podstatně, mít plán podpory oživení ekonomiky (a opět mít především exekuci plánu) a být připraven na případnou druhou vlnu tak, aby nemusela být opět zavedena plošná karanténa.

David Navrátil


Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688