Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  24.05.2020 10:24:05

Pražské burze začaly vévodit akcie likérky, pomohly ji však především akcie ČEZ a Avast

  • akcie ČEZ ovlivňují pražskou burzu již téměř ze čtvrtiny, resp. jejich váha v indexu aktuálně dosahuje 24,09 %
  • „korespondenční“ valnou hromadu svolává další společnost - KB
  • objemy obchodů v týdnu klesly na 1,808 mld. , tj. na nejnižší úroveň za poslední 3 měsíce
  • zatímco dlouhodobé ceny elektřiny si udržují stabilní úroveň, krátkodobé zamířily zpět na jih

Dle indexu PX předváděla pražská burza v uplynulém týdnu ukázkové „EKG“, když oscilovala v relativně úzkém pásmu cca 865 až 886 bodů. Nakonec zakončila u 877 bodů a růstem o 1,1 % téměř vymazala ztráty z předcházejícího týdne. Zisky domácího trhu byly vlastně ještě vyšší, když rozhodným dnem pro nárok na požitek pro akcionáře si prošly dvě emise (Avast a O2). Dle dividendového indexu PX-TR si tedy pražská burza v týdnu polepšila o 1,54 %.

S dvouciferným posunem se vítězi týdne staly bez nových zpráv akcie PFNONWOVENS. Dostaly se tak na 3 měsíční maxima, resp. prakticky vymazaly kurzové ztráty související s příchodem koronaviru do Evropy.

Za vítěze pražské burzy lze však letos zatím vyhlásit v týdnu druhé akcie likérky STOCK. Posílily již pátý týden v řadě a aktuálně s téměř již 13 % letošním kurzovým posunem upevnily svou pozici nejziskovější emise. V pátek vyrovnaly svá loňská březnová maxima a to při pohledu do domovského Londýna překvapivě končily u nás se zhruba 2 diskontem. Přestože je navíc v posledních dnech brzdila posilující korunalibře, mají tak našlápnuto obchodovat se u nás dokonce na téměř 2 letých maximech. Jejich rally však může nyní doznat stopku, jelikož ceny u 238 GBp jsou v Londýně technicky právě výraznou rezistencí.

Druhý londýnský titul Avast rovněž zejména v druhé polovině týdne, i přes rozhodné datum na dividendu, mířil na sever a po 4 měsících se dostal již zpět nad hladinu 5 GBP. Také on se na pražské burze nyní nezvykle obchoduje v přepočtu s diskontem. S růstem jeho ceny však roste i jeho váha v indexu, v pátek na 20,6 %. Na týdenním zisku indexu se tak podílel nejvýrazněji společně v tomto směru dominantními akciemi ČEZ. Těm nadále pomáhá především vidina dividendy a nově také informace, že by přeci jen mohl více než milion zákazníků od Innogy skončit právě v domácí energetické společnosti. Záležet bude, jak příp. vysoká bude jistě dvouciferná cena v miliardách korun za jejich získání. ČEZ by si transakcí každopádně výrazně rozšířil portfolio zákazníků a v návaznosti i příjmy.

Druhý týden v řadě si zisky nedokázal připsat žádný finanční titul, resp. akcie KB zakončily alespoň neutrálně. Akcie MONETA se opět daly koupit v blízkosti svých nových historických minim z minulého týdne. Nejhůře dopadly akcie VIG. Zveřejněné solidní hospodářské výsledky pojišťovny negativně nepřekvapily, avšak investoři se vzhledem k situaci nedozvěděli výhled. Hospodaření bylo a bude ovlivněno především investicemi, resp. tedy vývojem na dluhopisovém trhu. Druhý rakouský titul ERSTE ovládl pražskou burzu z hlediska likvidity, když s 520 mil. se postaral o více než čtvrtinu objemu obchodů.

 

V příštím týdnu dojde v pátek na pražské burze k rozhodnému dnu pro pravidelnou čtvrtletní aktualizaci báze indexů, která pak vstoupí v platnost v druhé polovině června. Dočkáme se tak redukci váhy akcií ČEZ a Avast do maximálních 20 % limitů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688