MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Investice  |  21.05.2020 11:29:47

Alena Schillerová: Zájmy naší země jsou pro mě na prvním místě

Rozhovor s Alenou Schillerovou, ministryní financí
Zdroj: Hospodářské noviny | Datum: 21.5.2020 | Rubrika: Panorama | Strana: 8 | Autor: Ondřej Houska

* HN: Německá kancléřka Merkelová a francouzský prezident Macron navrhli vznik fondu na pomoc státům a sektorům nejvíce zasaženým koronavirem, který by prostřednictvím společného evropského rozpočtu přerozdělil granty v hodnotě 500 miliard eur. Souhlas musí dát všechny země EU – jak se k tomu tedy staví Česko?

Bude to řešit především pan premiér Babiš na summitu s ostatními lídry členských zemí, my k tomu budeme připravovat pozice. Detaily zatím neznáme. Já bych byla spíše pro systém půjček než grantů. A především považuji za klíčové, abychom nedělali zásadní změny ve společném evropském rozpočtu. Měli bychom nadále podporovat kohezní politiku, tedy dotace chudším zemím a regionům, výstavbu infrastruktury, školství nebo zaměstnanost, ale nic zásadního v současném systému neměnit, protože jinak se 27 zemí nedomluví.

* HN: Česko opakuje, že na dotace pro chudší země má jít stále stejné množství peněz. Naproti tomu spolková kancléřka Angela Merkelová říká, že pro Německo je zásadní, aby z krize vyšla celá EU co nejlépe, a je proto ochotno platit do společného rozpočtu ještě víc než teď. Česko je na vnitřním evropském trhu závislé mnohem víc než Německo. Jakou solidaritu vůči zasaženým zemím jsme tedy ochotni projevit? Zatím to vypadá, že žádnou. Mluvím o ekonomice, ne třeba o dodávkách roušek.

Záleží na tom, v jakém kontextu se ptáte.

* HN: Třeba je tu názor, že by Česko mohlo požadovat o něco méně dotací pro sebe a akceptovat, že jich více dostanou nejvíc zasažené země, protože když se z krize nedostanou, bude to špatné i pro Česko.

Nechci dělat žádná silná vyjádření, která potom budou využita jinak, než jsem je myslela. Myslím, že se to nedá takto podat. Souhlasím, že Evropa musí být silná. Musíme co nejrychleji obnovit vnitřní trh se všemi výhodami, které nese. My jako Česko to velmi, velmi potřebujeme. Ale jestliže máme vnitřní trh podpořit, musíme to udělat skrze nástroje, které tomu skutečně pomohou. To znamená maximální důraz na kohezní politiku, na dopravní infrastrukturu, zaměstnanost a tak dále. Pro nás je velice důležitá flexibilita v tom, jak ty peníze použijeme. Jsem velmi vděčná Evropské komisi, že nám povolila flexibilitu ve výši 30 miliard korun, které budeme moci z evropských fondů přesunout podle aktuální potřeby. Prostě se musíme bavit o tom, co pomůže Evropě jako celku. Nedá se mluvit v rovině, že se máme kousku vzdát ve prospěch někoho jiného. Vždycky budu hájit zájmy této země, to je pro mě na prvním místě. To samé bude dělat premiér.

* HN: Jako základ koheze a co nejméně změn. Itálie je ale čistým plátcem do rozpočtu, takže kdyby bylo co nejméně změn, nezíská nic. Česko bude krizí zasaženo relativně méně než průměr EU. Jsme tedy ochotni být nějak solidární s těmi více postiženými zeměmi, nebo ne?

Určitě jsme ochotni se o tom bavit. Teď vám ale neřeknu jak, do jaké míry a za kolik peněz. Myslím si, že Česko několikrát ukázalo, že je schopno konstruktivního myšlení. Nechci, aby to vyznělo špatně, ale vždy musíme vnímat primárně zájmy republiky, ale i zájmy Evropy jako celku.

* HN: Mluvila jste o možnosti přesouvat peníze z evropských fondů na různé účely, což je něco, po čem vláda dlouho volala. Teď to možné je, ale česká vláda ještě Evropské komisi nepředložila jediný plán na takový přesun. Přitom teď můžeme použít peníze třeba na nákup vybavení nemocnic nebo na podporu zaměstnanosti.

Budeme to řešit. Bavíme se zhruba o 30 miliardách korun a musíme si na vládě říct, kam ty peníze přerozdělit.

* HN: Kam by ty peníze měly jít podle vás?

Podle mě by měly jít primárně na investice. Je potřeba masivně investovat. Možná bych byla i pro to, dát peníze do těch programů na udržení zaměstnanosti. Uvidíme.

* HN: Pan premiér prohlásil, že ekonomická obnova Česka půjde skrze Národní investiční plán. Rozjedou se z něj tedy do léta nějaké projekty?

Musí. Už někdy před měsícem jsme rozhodli, že přidáme šest a půl miliardy do dopravní infrastruktury, aby pan vicepremiér Havlíček mohl uzavírat další smlouvy na další projekty. Posílili jsme také kapitolu zemědělství, posílíme peníze na boj se suchem. Masivně budeme investovat do zdravotnictví, nesmíme zapomínat na kulturu a musí nám masivně pomoci kraje, města a obce, které nesmí zastavit investiční aktivitu. My jejich projekty podpoříme zhruba 10 miliardami korun.

* HN: Proč je Česko proti tomu, aby malé a střední firmy mohly od Evropské investiční banky dostat půjčky v hodnotě 200 miliard eur?

Nesouhlasím s tím, jak jsou nastaveny podmínky pro vznik tohoto fondu v Evropské investiční bance. Země EU se od sebe velmi liší. Česko mělo před touto krizí výbornou makroekonomickou situaci. A i nyní si díky naší promyšlené politice obsluhy státního dluhu půjčujeme v průměru za 1,2 procenta. Některé typy dluhopisů prodáváme za lepší úrok než před krizí. Některé jiné země na tom tak dobře nejsou. Proto máme velmi silnou pozici. Ohledně Evropské investiční banky má stejný názor několik dalších zemí. Konzultovala jsem to i s panem premiérem.

* HN: Proč přesně vám to tak vadí? Jde o levné půjčky pro malé a střední podniky.

Aby program mohl vzniknout, musí každá země poslat bance nějaké peníze navíc. Pro nás jde o šest miliard korun. Půjde o rizikové úvěry a očekává se, že zhruba pětina z nich nebude splacena. Pro nás by to znamenalo, že přijdeme o kapitál až za 1,2 miliardy korun. A neznáme podmínky – na co bychom si tam mohli půjčit, za jaký úrok nebo na jak dlouho. My si přitom na finančních trzích půjčujeme levně.

* HN: Podmínky jsou takové, že Evropská investiční banka si velmi levně půjčí na trzích, pak ty peníze s minimální přirážkou poskytne přes komerční banky firmám a ručí za to státy EU.

My si půjčujeme levněji než EIB.

* HN: I na deset let? To asi ne.

Ale my ty podmínky neznáme. Já přece nemůžu Česko zavázat a pak zjistit, že ty podmínky nejsou výhodné.

* HN: V dubnu tento plán schválily na videokonferenci, na které jste nebyla, všechny země EU včetně Česka. Následně ho podpořili premiéři včetně Andreje Babiše. Proč jsme teď najednou proti, když jsme dvakrát byli pro?

To má vždy nějaký vývoj. Přijde nějaký záměr a ten nemá konkrétní podmínky. Takže jsme ho podpořili – proč také ne? Říkali jsme si, že třeba ty podmínky budou výhodné. Na té videokonferenci jsem nebyla, ale přesně jsem věděla, co tam moje náměstkyně, která mě zastupovala, jménem Česka říká. Následně jsme zjistili, že ten záměr má takové kontury, že ho podpořit nechceme. Nebudeme se tedy účastnit, ale nebereme ostatním zemím EU možnost, aby si onen fond vytvořily bez nás.

* HN: Další mimořádnou pomocí schválenou ministry financí i premiéry je vznik fondu, z něhož by si mohly země EU půjčit od Evropské komise na financování například kurzarbeitu nebo podobných opatření na udržení zaměstnanosti. Půjčí si i Česko?

Tuto věc jsme podpořili. Podmínky také ještě úplně přesně neznáme, ale očekáváme, že bychom toho využili.

* HN: Máte představu, kolik by si Česko mohlo půjčit?

Program na udržení zaměstnanosti u nás bude jedním z největších výdajů kvůli krizi. Už jsme se na vládě bavili o tom, že bychom program Antivirus typu B, tedy zjednodušeně řečeno kurzarbeit, prodloužili do konce srpna. Ještě to budeme řešit v pondělí. Pak jednáme o nějakých formách odpuštění sociálního pojištění. To vše bude největší položka. Na udržení zaměstnanosti by určitě bylo dobré si od EU půjčit. Záleží ale na podmínkách.

* HN: Evropská komise bude členským zemím určitě půjčovat za úrok hluboko pod jedním procentem. Mělo by o to Česko zájem?

V takovém případě bychom si půjčili. Za sebe říkám, že pak by stálo za to půjčit si na celý program na udržení zaměstnanosti. Můžeme se bavit o nějakých 30 nebo 40 miliardách korun.

* HN: Ten evropský program ale vznikne jen tehdy, když všechny země EU schválí své garance za tyto půjčky. V případě Česka jde o 10 miliard korun. Kdy předložíte vládě návrh, aby to schválila?

Bylo to schváleno na úrovni premiérů. Počkáme na ty podmínky, a pokud to budeme chtít využít, do vlády to předložím.

* HN: Ale Česko musí ty garance poskytnout, i kdyby samo půjčky využít nechtělo, jinak ten program vůbec nevznikne. Kdy tedy tyto garance vláda schválí? A je to jen formalita, nebo je s tím nějaký problém?

To máte pravdu, že garance musí poskytnout všechny země. Teď vám přesně neřeknu, kdy to budeme dávat na program vlády. Ale je to jen formalita. Podstatné je, že to na summitu zemí EU schválil premiér Babiš.

* HN: Pro řešení důsledků pandemie EU vytváří programy v přepočtu za desítky bilionů korun. V Česku to vůbec není téma, vy jste se k tomu až dosud nevyjadřovala, nemluvila o tom, co se připravuje, co prosazuje Česko, s čím souhlasí a s čím ne. Nebyla to chyba, vzhledem k tomu, jak je to důležité?

Aniž bych se vymlouvala, bylo by opravdu velmi hektické období, kdy jsem se nedokázala naklonovat a sedět na více místech. To znamená, že jsem v posledních zhruba dvou měsících upřednostnila řešení problémů u nás. Teď to informování určitě zintenzivním.

* HN: Naklonovat jste se nemohla, ale ministři financí ostatních zemí EU se těch videokonferencí, na rozdíl od vás, celkem pravidelně účastnili. Přece to není tak, že jinde mají ministři financí méně práce než v Česku. Takže není to o prioritách?

Jiné ministry nebudu hodnotit. Nepřísluší mi to, neznám strukturu jejich práce. Nevím, jestli musí být přítomni v parlamentu a tak dále. Nechci se vymlouvat, ale o všem jsem byla informovaná a moje náměstkyně pro mezinárodní vztahy tam vždy vystupovala v souladu s mým názorem. Až pandemie odezní, opět budu do Bruselu na schůzky ministrů pravidelně jezdit.

* HN: Je podle vás vaše angličtina naprosto dostačující pro všechna jednání? Nepociťujete ji jako handicap?

Určitě není skvělá. Začala jsem s ní až v pozdějším věku. Mám dvě možnosti, když na jednání jedu. Buď si vezmu tlumočníka, nebo to prostě zkusím sama. Zatím jsem volila druhou variantu, nikdy jsem tlumočníka neměla. Připravuji se, mám učitele angličtiny, Američana jménem Blake. Podle možností spolu míváme po večerech hodiny jednou, dvakrát, třikrát, někdy i víckrát týdně. Takže na sobě pořád pracuji. Uznávám, že moje angličtina není nejlepší, ale nevzdávám to a chci na sobě pracovat i dál.

* HN: V České televizi o vás váš předchůdce Ivan Pilný řekl, že vždy věděl, že angličtina je váš handicap, a Andrej Babiš prohlásil, že ministři nerostou na stromech, že je těžké nějaké kvalitní sehnat a že nikdo není dokonalý. Co na to říkáte, že se za vás tak úplně nepostavili?

Pan premiér mě velmi podržel, to jeho vyjádření bylo vytrženo z kontextu, řekl i řadu věcí, kterými mě pochválil. Pana Pilného jsem neslyšela a nebudu to komentovat.



Přečtěte si také:

10.12.2020Rozhovor Aleny Schillerové pro MF Dnes (10.12.2020) MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
12.11.2020Rozhovor Aleny Schillerové pro MF Dnes MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
11.11.2020Alena Schillerová pro Blesk ke zrušení superhrubé mzdy MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
01.10.2020Alena Schillerová pro Právo ke státnímu rozpočtu 2021 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688