Patria (Patria Finance)
Investice  |  18.05.2020 14:30:36

Karlson: Co stojí za švédskou cestou


Švédsko šlo ohledně povinného sociálního distancování a karanténních opatření proti trendu a nechalo vše zejména na lidech. Nils Karlson, Charlotta Stern a Daniel Klein na stránkách VoxEU tvrdí, že chování Švédů se kvůli epidemii značně změnilo, ale změny přece jen nebyly tak extrémní jako v jiných zemích. Například roušky jsou spíše výjimkou, restaurace zůstávají stále otevřené, přestože do nich chodí jen málo lidí. Co vlastně stojí za tímto unikátním přístupem?

Podle vědců není švédský přístup tak překvapivý, jak by se na první pohled mohlo zdát. Stojí za ním jednak instituce, ale i kultura této země. Ve Švédsku si totiž lidé „navzájem důvěřují, že se budou chovat zodpovědně a respektovat ostatní“. Stejně tak věří vládě a institucím a jejich doporučení berou vážně. Úřady tak doporučení dávají jen zřídka, ale když tak učiní, lidé na to reagují.

Od sedmnáctého století má Švédsko také řadu institucí, které fungují nezávisle na vládě. Včetně Národního úřadu pro zdraví. Jde tedy o systém, který tvoří jednoduché a krátké zákony a další instituce mají na starosti jejich konkrétní implementaci. Cení si přitom vysoké důvěry, a to jak ze strany veřejnosti, tak ze strany politiků. Takže v současné situaci nedošlo k mnoha nařízeným zákazům, ale bylo doporučeno omezení kontaktů spolu s několika formálními omezeními.

Tradice vysoké důvěry také souvisí s tím, že Švédové si nepotrpí na nějaké krizové týmy. Důvěřují totiž tomu, že vláda si poradí v běžných i mimořádných situacích. Vláda ani nemůže vytvořit tým, který by obcházel běžné procesy. Švédové pak podle vědců přikládají velkou hodnotu práci a cení si svého úspěchu v oblasti exportů. To přispělo k tomu, že nebyly zavedeny přísné ekonomické restrikce.

O kolektivní imunitě se ve Švédsku oficiálně nehovoří, ale „pravděpodobně jde o součást celkové strategie“. Vláda se snažila zaměřit zejména na nejzranitelnější skupiny obyvatel, ale výsledky jsou podle vědců smíšené. Zemřelo například hodně lidí v domovech důchodců a postiženy byly i čtvrti s vysokým podílem imigrantů. Vědci také v souvislosti s reakcí na epidemii zmiňují, že ve Švédsku je politická scéna a celá společnost mnohem méně polarizovaná než například ve Spojených státech a i to přispělo k nastavení kurzu popsaným směrem.

Švédsko zůstává často nepochopeno. Jeho kulturní dědictví je spíše liberální... a jeho rychlý rozvoj nastal během vysoce liberálního období mezi lety 1850–1970. V době, kdy rostla popularita socialismu, přišli velcí ekonomové jako Knut Wicksell, Gustav Cassel či Eli Heckscher. Ti se proslavili na celosvětové úrovni a doma pomohli nastolit smysluplnou spolupráci mezi vědci, veřejností a politiky,“ píše Karlson a jeho kolegové. Na konci dvacátého století pak přišlo omezení státních intervencí v ekonomice. V té době totiž fungoval rozsáhlý stát blahobytu a trh práce byl značně neflexibilní. Nový směr přinesl úspěchy a „tudíž není překvapivé, že liberální přístup je charakteristický i pro reakci na COVID-19“.

Zdroj: VoxEU


 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 17:30  Bitcoin roste o 4 % před čtvrtým půlením💥 X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688