Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  15.05.2020 10:04:38

Kurzový závazek jako nejpravděpodobnější nástroj dalšího uvolnění měnových podmínek (Komentář)

Ze záznamu z posledního jednání ČNB, kdy byly opět sníženy úrokové sazby, vyplývá, že bankovní rada vidí bezprecedentní rizika spojená s délkou současné pandemie a možným oživením tuzemské ekonomiky. Panovala shoda, že může docházet k významným strukturálním změnám ekonomického prostředí i celé společnosti. Bankovní rada se také shodovala na tom, že kurz koruny výrazně oslabil kvůli zhoršenému sentimentu. Zároveň ale někteří členové pozorují zklidnění finančních trhů, které ale může být křehké. Oldřich Dědek také připomněl, že ČNB disponuje vysokými devizovými rezervami, které může centrální banka použít pro eliminaci neopodstatněných výkyvů koruny. V rámci bankovní rady panovala také shoda na dalším vývoji inflace, která by vlivem současné krize měla zpomalovat. Ve směru nižší inflace Tomáš Holub zmínil rovněž riziko silnějšího kurzu koruny, který by v případě lepšího epidemiologického vývoje mohl zpevnit, na rozdíl od očekávání základního scénáře prognózy. Rizikem pro prognózu ČNB jsou i ceny potravin, které v poslední době rychle rostou.

Většina bankovní rady se shodovala, že je nutné snížit sazby nad rámec současné prognózy centrální banky a to i s ohledem na rizika pesimističtějších scénářů. Podle viceguvernéra Marka Mory může razantnější snížení sazeb oddálit zavedení nekonvenčních nástrojů. Agresivnější uvolnění měnových podmínek by také mělo pomoci jejich dřívějšímu návratu k normálu. Tomáš Holub ale také zdůrazňoval, že alternativní scénáře jsou spojeny s výrazným uvolněním kurzové a úrokové složky měnových podmínek s cílem zabránit deflaci. S guvernérem Rusnokem se tak shodovali na tom, že by ČNB měla v takovém případě použít nástroje, které jsou rychlé a v praxi realizovatelné. To by naznačovalo příklon k použití kurzového závazku v případě potřeby dalšího uvolnění měnových podmínek. Pro snížení o 50 bazických bodů hlasoval Tomáš Nidetzký a Aleš Michl. Zbytek bankovní rady hlasoval pro snížení 75 bazických bodů.

Očekáváme, že ČNB dospěje v nejbližší době ještě k poslednímu snížení úrokových sazeb na nulovou hranici, což ještě umocní současnou diskuzi v rámci bankovní rady o možném použití nekonvenčních nástrojů. Jejich zavedení ale předpokládáme pouze v případě, že se tuzemská ekonomika nedočká oživení v druhé polovině roku a globální ekonomiku zasáhne druhá vlna pandemie, která by vyžadovala další uvolnění měnových podmínek. Podle našeho názoru se jako první možnost nabízí opětovné zavedení kurzového závazku a umělé oslabení koruny, které by podpořilo domácí ekonomiku a inflaci skrze vyšší dovozní ceny. Na druhou stranu vidíme limitovanou účinnost negativních sazeb a kvantitativního uvolňován, resp. nákupů státních dluhopisů v lokálních podmínkách.

Autor: František Táborský

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688