Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  15.05.2020 07:19:15

Kofola: Výsledky za Q1 20 jsou silné, meziročně beze změny navzdory restrikcím (Komentář k výsledkům hospodaření)


Výsledky hospodaření:

Kofola ČeskoSlovensko oznámila včera v 17hod výsledky za první kvartál tohoto roku. Reportovaná čísla jsou na provozní úrovni meziročně prakticky beze změny, i když byly operace Kofoly od poloviny března zasaženy restriktivními opatřeními. Projevilo se to zejména v sektoru HoReCa a UGO prodejen, které byly zavřeny. Čísla jsou též ve shodě s tržním odhadem.

Hlavní trendy a fakta: (1) Tržby za Q1 20 dosáhly 1,29 mld. CZK, což je prakticky stejná úroveň jako ve stejném období loňského roku. To považujeme za silný výsledek, vzhledem k tomu, že od zhruba poloviny března byl mimo kanál HoReCa a UGO, kvůli k opatřením souvisejícím s nákazou covid-19. Meziroční změny ve všech třech hlavních segmentech (ČeskoSlovensko, Adriatický region a Fresh&Herbs) Kofoly jsou velmi malé. Tradičně největší podíl na výnosech má ČeskoSlovensko, které přispělo do tržeb 69,3 % (893,2 mil. CZK, -0,8 % y/y). Pokles tržeb v tomto segmentu v sektoru HoReCa byl kompenzován nárůstem prodejů v maloobchodě. V Q1 20 tvořil kanál HoReCa 34 % tržeb CZ&SK (loni 38 %), zatímco retail 66 % (62 % loni). Tržby v Adriatickém regionu dosáhly 228 mil. CZK (0,9 % y/y) a činily tak 17,7 % celkových výnosů. Malý růst o 2,2 % y/y předvedl segment Fresh&Herbs (168 mil. CZK), což představuje 13,0 % tržeb. (2) Meziročně vzrostly personální náklady, to ale bylo téměř kompenzováno nižším náklady na obalové materiály, nižšími marketingovými náklady a nižšími náklady na logistiku. EBITDA za Q1 20 byla na úrovni 113,3 mil. CZK (1,5 % y/y) a upravená EBITDA dosáhla 118,9 mil. CZK (loni přitom činila118,2 mil. CZK). Stejně jako u tržeb je pro Kofolu rozhodující trh CZ&SK, který tvoří více než 100 % celku, to ale bylo kompenzováno ztrátou v sektoru Fresh&Herbs. (3) Čistá ztráta se snížila na 12,6 mil. CZK z 63,7 mil. CZK, které dosáhla Kofola loni. Obsluha dluhu je téměř stejná jako před rokem, ale meziročně vzrostly odpisy. To ale byly převáženo na finanční úrovni, kdy došlo zaúčtování velkého zisku z FX (+66,3 mil. CZK). Připomínáme, že toto je nehotovostní položka. To jsou důvody razantního snížení čisté ztráty. (4) Čistý dluh (2,64 mld. CZK) je nepatrně nižší než na konci minulého roku, ale zadlužení měřené ukazatelem čistý dluh / EBITDA, byllo v prvním čtvrtletí 2,4x, to je stejná hodnota jako v 2019. Předpokládáme, že se čistý dluh i zadlužení zvýší kvůli akvizici vod Ondrášovka a Korunní. To ale bude vidět, včetně vlivu na hospodaření, až od druhého čtvrtletí, kdy došlo k uzavření transakce. Od druhého kvartálu také nebude po dobu šesti měsíců platit Kofola úroky v rámci opatření na podporu trhu (vládní moratorium na bankovní úvěry). To vylepší reportovaná čísla, nicméně dojde pouze k odsunutí splátek v čase a Kofola je bude muset doplatit v následujících měsících.

K našemu překvapení poskytl management výhled na hospodaření pro celý letošní rok. Očekává zisk EBITDA na 900 mil. CZK +/- 10 % (loni 1 119 mil. CZK) a CAPEX by neměly přesáhnout 450 mil. CZK. Nicméně nemůže kvůli opatřením na podporu trhu navrhovat dividendu. Toho se můžeme dočkat nejdříve v listopadu.

Více informací bude zveřejněno na dnešním konferenčním hovoru.

Potenciální dopad na předpovědi, cílovou cenu a doporučení: Naše odhady, cílovou cenu a doporučení necháme prozatím beze změny. Vzhledem k tomu, že rozmezí cíle Kofoly je nyní docela široké, počkáme na další výsledky, kdy očekáváme jeho zpřesnění, tak jak bude jasnější, jaké ztráty způsobí virová nákaza.

Rizika: Rozsah ztrát ze situace vztahující se k nákaze covid-19. Rizikem jsou také vyšší ceny základních materiálů, tj. cukru a nákladů na obaly.

Očekávané události: Výsledky za druhé čtvrtletí a polovinu roku budou zveřejněny 13. srpna 2020.
Autor: Bohumil Trampota

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 16:56  Akciové trhy rostou i druhý den v týdnu (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 10:29  Moneta: Dnes se koná valná hromada Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688