Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  14.05.2020 17:05:30

Loni nejziskovější titul pražské burzy obohatí hlavní trh


Index PX pražské burzy se v posledních letech stále jen zužuje. Naposledy odchodem společností Unipetrol a Fortuna, což z poloviny kompenzoval příchod Avastu. Pro letošek se dá, vzhledem k plánovanému transakci převzetí, očekávat v létě odchod mediální CETV. Index PX by nicméně letos mohl nakonec početně stagnovat s 12. emisemi.

Solární společnost PHOTON ENERGY totiž oznámila záměr migrovat z trhu Free Market na hlavní trh. V té souvislosti lze tak následně právě očekávat zařazení titulu do zmiňovaného hlavního indexu PX, když v současnosti je součástí indexu PX-GLOB. Lze nicméně odhadovat budoucí zanedbatelnou váhu akcií PHOTON ENERGYindexu PX v řádu jen desetin procent. Jednalo by se totiž o vůbec nejmenší emisi v indexu, aktuálně s tržní hodnotou 2,2 mld. . Tedy v porovnání zhruba poloviční než v indexu hodnotově nyní "nejlevnější" nápojová KOFOLA.

Akcie PHOTON ENERGY každopádně loni jasně ovládly pražskou burzu z hlediska kurzového dlouho nevídaného nárůstu, když zhodnotily z 8,70 na 42 , tedy o téměř 383 %. Letos se při březnovém globálním výprodeji nicméně propadly až na 27 . Ztráty však v mezičase minimalizovaly. V reakci na zmiňovaný záměr společnosti totiž navíc dnes reagovaly skokem o 23 % na závěrečných 40,60 .

Vývoj akcií PHOTON ENERGY na BCPP za poslední dva roky (k 12.5.)

PHOTON ENERGY - Graf ceny akcie cz

Akcie PHOTON ENERGY budou migrovat na hlavní trh také na svém duálním trhu ve Varšavě, kde se obchodují na NewConect. Přístupnější mají být také pro německé investory, resp. následně se mají objevit ve Franfurtu na kotačním lístku (Quotation Board). Obchodovat se tak vlastně budou také v měně, ve které firma vede primárně účetnictví (v eur). Firma založená v roce 2008 v Praze je již několik let právně registrována v Holandsku.

K oznámené změně generální ředitel Georg Hotar uvedl: „Naše kotace akcií na trhu New Connect and Free Market nám dobře posloužila v přístupu na kapitálové trhy za účelem rozvoje našeho integrovaného obchodního modelu a rozšíření portfolia našich vlastních fotovoltaik ve vhodnou dobu na evropském i australském trhu. Vzhledem k solidnímu růstu našeho podnikání, a to jak finančně, tak operativně, jsme přesvědčeni, že v kontextu dynamického růstu polského fotovoltaického sektoru a jeho rostoucí důležitosti v rámci našich strategických plánu je pro nás kotace na hlavním trhu nejvhodnější platformou pro náš další růst. Jsme přesvědčeni, že s přechodem na hlavní trhy burz ve Varšavě a v Praze a také s uvedením našich akcií na kotační lístek frankfurtské burzy zlepšíme profil naši společnosti a dále rozšíříme investorskou základnu.“

Sekundární emise se nekoná

Přechod společnosti na hlavní trhy výše uvedených burz nebude zahrnovat žádnou nabídku nových nebo stávajících akcií. Transakcí tak firma nezíská žádné finanční prostředky, když nevydá žádné nové akcie. PHOTON ENERGY si již zajistila financování pro nadcházející roky. Loni bankovní financování na 15 let ve výši 28,3 milionu eur pro 46 projektů v Maďarsku s celkovou kapacitou 31,5 MW. Dále úspěšně navýšila svůj pětiletý dluhopis v eurech s úrokovou sazbou 7,75 % na 37,5 milionu eur.

Záměr zmiňovaného přechodu každopádně musí nejprve posvětit na valné hromadě akcionáři PHOTON ENERGY, následně bude vypracován prospekt, který bude dán investorské veřejnosti k dispozici. Časový hamonogram migrace firma nevydala.

PHOTON ENERGY je malá společnost, nicméně z hlediska jejího růstu byznysu nemá na pražské burze konkurenci. Například za uplynulé 1. čtvrtletí zvýšila meziročně tržby o 26,6 % na 5,32 mil. eur, provozní zisk EBITDA o 28,9 % na 1,39 mil. eur. Dle posledních dat za duben obhospodařované fotovoltaické elektrárny vygenerovaly dosud rekordních 9,3 GWh elektřiny. Jednalo se o podstatně výraznější výkon, než PHOTON ENERGY očekávala, především díky produkci v ČR, potažmo příhodnému počasí. Firma nicméně poslední rok roste především v Maďarsku, kde již fotovoltaika připojena k sítí v květnu překročila instalovaný výkon 60 MW. Před rokem dosahovala zhruba 37 MW.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688