mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  13.05.2020 18:22:00

Koronavirus v Mexiku

Koronavirus v Mexiku

09.04.2020 / 17:45 | Aktualizováno: 13.05.2020 / 18:22

Od konce února 2020 eviduje i Mexiko případy osob nakažených koronavirem Covid-19. Zde najdete aktuální informace o vývoji situace a o příslušných opatřeních mexické vlády.

Mexické Ministerstvo zdravotnictví potvrdilo ke dni 13.5. celkem 38 324 případů nákazy virem Covid-19, z toho 8 463 aktivních případů a 3 926 zesnulých. Náměstek pro prevenci a podporu zdraví, Hugo López-Gatell Ramírez, odhaduje, že skutečné číslo nakažených je pro malý počet otestovaných přibližně osmkrát vyšší, neboť způsob testování se zaměřuje pouze na vážné případy. Nakažení pacienti jsou hospitalizováni ve specializovaných nemocničních zařízeních, osoby, které s nimi přišly do styku, jdou pak do izolace a je sledován jejich zdravotní stav. K 13.4 podepsal prezident Andrés Manuel López Obrador dohodu s téměř polovinou soukromých nemocnic, které nabídnou svá lůžka bezplatně pro pacienty nakažené coronavirem. Mezi jinými jde o Centro Médico ABC campus Observatorio, el Grupo San Ángel Inn, el hospital de Beneficencia Espanola, los hospitales Star Médica, Médica Sur, Grupo Torre Médica a Clinica del Noreste. Stát se tak připravuje na vrchol křivky nakažených, který se očekává mezi 6.-13. květnem. Nejvíce je postižené virem Ciudad de Mexico ( 2170 aktivních případů ), Estado de Mexico (1176 aktivních případů ), Tabasco (506 aktivních případů ), Veracruz (508 aktivních případů ) a Baja California (341 aktivních případů ). (informace k 13.5)

V Mexiko City od 23.3 byly zrušeny všechny akce koncentrující více než 50 osob a dále byly zavřeny školy, muzea, galerie, lázně, bary, diskotéky, divadla, kina, zoologické zahrady a sportovní centra. Vláda též doporučila všem, kdo nutně nemusí jít fyzicky do práce, pracovat z domova. Zrušení všech nezásadních aktivit a doporučení všem zůstat doma, pokud to jen bude možné, se prodloužilo až do 30. dubna. Vztahuje se i na všechny obyvatele starší 60 let, či s dýchacími potížemi, cukrovkou, vysokým tlakem, kteří by měli ve svých domovech zůstat povinně. K podobným opatřením přistupují i v ostatních státech. Veřejná doprava byla k 22.3 omezena, z provozu metrobusu a metra nově bylo vyřazeno 20 procent všech stanic, pro urychlení provozu. Zejména ve velkých městech lze očekávat rychlé šíření nákazy z důvodu přelidněnosti a sociálního chování (objetí při pozdravu, velká shromáždění osob apod.), doporučujeme cestovatelům dbát zvýšené opatrnosti, posílit hygienická opatření, vyhýbat se přelidněným místům, tržištím a přímému kontaktu s osobami vykazujícími znaky chřipkového onemocnění, kašle či kýchání. V Mexiku se také očekává větší zahlcení zdravotnického systému, protože řada Mexičanů má doprovodné choroby zhoršující příznaky, často vycházející z obezity, především vysoký krevní tlak a cukrovku. Pro bližší informace, jak preventivně čelit nákaze, doporučujeme sledovat pokyny českých hygienických orgánů a cestovních doporučení MZV ČR i zdravotních orgánů Mexika.

Vláda zavedla speciální informační linku 800-0044-800 , kde lze (ve španělštině) získat aktuální informace k situaci v Mexiku a v pohovoru s lékařem ověřit, zda je třeba, aby volající vyhledal lékařskou péči.

Dále upozorňujeme, že v případě posílení preventivních opatření mohou nastat zvýšené prodlevy při pohybu na mexických letištích, autobu1sových nádražích aj. v důsledku zvýšené kontroly a tudíž větších čekacích front apod. Prosíme počítejte s těmito okolnostmi při plánování cest.

V případě podezření na coronavirus (COVID-19) a projevení symptomů na našich webových stránkách uvádíme seznam nemocnic, kde provádí testy.

Pro občany ČR v nouzi funguje nepřetržitě nouzová linka Velvyslanectví. Při volání z území Mexika 55 2109 2399 / Při volání ze zahraničí: +52 (1) 55 2109 2399.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Pá   9:22  New quality productive forces to power Shanghai's development China state infooffice (scio.gov.cn)
Čt 15:48  Oslavy Roku české hudby v Brazílii mzv.cz (MZv ČR)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688