Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  14.05.2020 14:36:50

Šéf ČSOB John Hollows: Reagujeme na situaci, kterou jsme doposud nepoznali

Bankopojišťovací skupina ČSOB, jejíž součástí je také Patria Finance, dosáhla v prvním letošním čtvrtletí čistého zisku 2,1 miliardy korun při meziročním růstu objemu úvěrů i vkladů. ČSOB ve vypjaté době koronavirové pandemie posílila již dříve velmi dobrou kapitálovou pozici skrze rozhodnutí o zadržení výplaty dividendy. Od počátku COVID-19 krize se skupina ČSOB věnuje zejména pomoci klientům, zasaženým dopady koronavirových opatření.

John Hollows: Reagujeme na situaci, kterou jsme doposud nepoznali

„V prvním čtvrtletí jsme museli reagovat na situaci, kterou jsme doposud nepoznali. Prvořadé pro nás bylo a stále je co nejvíce chránit zdraví klientů i zaměstnanců a zajistit dostupnost bankovních služeb. Od prvních projevů pandemie pomáháme těm, kteří to potřebují. Umožnili jsme odklady splátek spotřebitelských, firemních úvěrů a hypoték. Většina služeb je pro naše zákazníky dostupná online. Myslíme také na ty, kdo potřebují osobní kontakt. Jako součást klíčové infrastruktury státu jsme udrželi v provozu téměř všechny pobočky, na kterých jsme plně obsluhovali naše klienty. Zároveň jsme posílili služby call centra,“ řekl John Hollows, generální ředitel ČSOB.

Tabulka: Výsledky skupiny ČSOB v 1Q20

(Zdroj: Tisková zpráva ČSOB)

Růst úvěrového portfolia

Čistý zisk skupiny ČSOB se meziročně snížil kvůli významnému poklesu ostatních provozních výnosů v souvislosti s přeceněním tržní hodnoty. Meziročně se negativně projevila i vyšší základna z prvního čtvrtletí roku 2019, které ovlivnil prodej ČSOB Asset Management. Čistý zisk skupiny dosáhl 2,1 miliardy korun a meziročně byl nižší o 56 procent.

Tabulka: Výsledky skupiny ČSOB, srovnání

(Zdroj: Prezentace ČSOB k 1Q20 výsledkům)

Celkové portfolio úvěrů vzrostlo díky růstu všech klientských segmentů. Podíl úvěrů v selhání přitom zůstal na nadále nízké úrovni. Objem aktiv pod správou se zvedl zejména díky růstu majetku v podílových a penzijních fondech. Objem úvěrů dosáhl 798 miliard Kč (meziroční nárůst o 6 %), objem vkladů poprvé překročil bilion – činí 1,023 bilionu Kč (meziročně vyšší o 3 %). Celkový objem aktiv pod správou stoupl na 233 miliard Kč (meziroční zvýšení o 4 %).

Graf: Růst úvěrového portfolia, vklady a aktiva


(Zdroj: Prezentace ČSOB k 1Q20 výsledkům)

Provozní výnosy dosáhly úrovně 8,1 miliardy Kč (meziročně o 23 % nižší), provozní náklady vzrostly na 5,5 miliardy Kč (meziroční nárůst o 9 %, na srovnatelné bázi zůstaly provozní náklady meziročně stabilní).

Kapitálová a finanční síla

„Naše skupina staví na robustních kapitálových základech a finanční síle a jsme připraveni reagovat na aktuální situaci v ekonomice i ve společnosti. Našim klientům i zaměstnancům chci tímto poděkovat za nesmírnou obětavost, nasazení a solidaritu,” dodal John Hollows. ČSOB udržuje silnou kapitálovou pozici a vynikající likviditní polštář. Ukazatel kapitálu CET1 dosáhl 19,9 %.

Graf: Kapitálová vybavenost a likvidita

(Zdroj: Prezentace k výsledkům ČSOB v 1Q20)

Pomoc retailovým i firemním klientům

„Pomoc retailovým i firemním klientům dotčeným covid-19 ve formě odkladů úvěrových splátek jsme spustili napříč naší finanční skupinou ještě v březnu. U úvěrů na bydlení například šlo o odklad splátek jistiny úvěrů o 6 až 12 měsíců. Od poloviny dubna jsme umožnili odkládání splátek i podle státního moratoria. Celkem už evidujeme přes 61 tisíc žádostí o odklad splátek,” uvádí Jan Sadil, člen představenstva ČSOB zodpovědný za retail. Potvrzuje se správnost strategie digitalizace a technologických inovací. ČSOB je klientům k dispozici klientům v režimu 24/7. Koronavirové okolnosti ještě více posilují roli online kanálů. Počet uživatelů mobilního bankovnictví meziročně narostl o 32 %.

ČSOB vyčlenila část svého call centra pro potřeby státní tísňové linky. Věnovala také mimořádné finanční příspěvky a dary neziskovým institucím a organizacím, například pro Fond podpory seniorů, Sdružení Neratov, Fokus Vysočina, Českou asociaci paraplegiků, TEXman nebo Domov Sue Ryder.

Od konce března začala ČSOB platit faktury svým dodavatelům okamžitě po schválení a tedy před smluvenou lhůtou splatnosti.

Skokový nárůst mobilního bankovnictví

V případě mobilního bankovnictví se růst počtu aktivních uživatelů dále zrychlil na meziročních 32 procent a počet transakcí narostl o 39 procent. „V nadcházejícím období se budeme zaměřovat na rozvoj dalších funkcionalit a další vylepšování našich online služeb,” uzavřel Jan Sadil.

ČSOB získala prestižní ocenění měsíčníku Global Finance pro nejlepší banku v České republice za rok 2020.

ČSOB Kampus dostal mezinárodně uznávaný certifikát LEED Platinum pro environmentálně šetrné a udržitelné budovy.

Skupina ČSOB je vedoucím hráčem na bankovním trhu v České republice. Motto „Digitálně a s lidmi“ nejlépe vyjadřuje probíhající investice do inovací a digitalizace, díky nimž neustále zjednodušujeme a zkvalitňujeme obsluhu našich klientů v pobočkách i online prostředí. Naše služby jsou k dispozici 24 hodin denně 7 dnů v týdnu. Stavíme na unikátním bankopojišťovacím modelu, který nabízí pod jednou střechou vše pro řešení finančních potřeb – od bankovních služeb pod značkou ČSOB či Poštovní spořitelna přes pojištění od ČSOB Pojišťovny až po úvěry na bydlení od Hypoteční banky či Českomoravské stavební spořitelny, ČSOB Penzijní společnost, ČSOB Leasing, ČSOB Asset Management, ČSOB Factoring a Patria Finance. Své služby poskytujeme všem typům zákazníků – fyzickým osobám, malým a středním podnikům i korporátní a institucionální klientele. Skupina ČSOB je součástí mezinárodní bankopojišťovací skupiny KBC, která působí především v Belgii a v regionu střední a východní Evropy.

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688