BHS (BH Securities a.s.)
Makroekonomika  |  14.05.2020 11:44:50

Čas epidemiologů skončil. Nyní musí převzít otěže ekonomové

„Po amputaci podstatné části naší ekonomiky se nyní musíme pokusit přišít tuto část ke zbytku našeho hospodářství. Bohužel však postupně zjišťujeme, že amputovaná část odumírá a zbytek hospodářství krvácí,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

První fáze pandemie koronaviru pomalu doznívá. Nyní se musíme zamyslet, jak postupovat dál. Dosud měli hlavní slovo epidemiologové, jejichž doporučení byla v přímém rozporu se snahou rozvíjet naše hospodářství. Epidemiologové nám naordinovali amputaci podstatné části naší ekonomiky. Jejich snaha byla vedena vidinou zamezení šíření koronaviru. Napáchali však přitom drakonické škody.

Jelikož epidemiologové nemají znalosti o fungování společnosti, nemůžeme jim vyčítat, co způsobili. V této souvislosti můžeme vinit politiky. Ti neměli pouze přejímat názory epidemiologů, ale měli se nad nimi zamyslet a korigovat je o názory odborníků z dalších oblastí. Nemá však cenu brečet nad rozlitým mlékem. Musíme se rychle přesunout do další fáze, kdy vliv epidemiologů již bude omezen a hlavní slovo dostanou ekonomové.

Po amputaci podstatné části naší ekonomiky se nyní musíme pokusit přišít tuto část ke zbytku hospodářství. Bohužel však postupně zjišťujeme, že slibovaná pomoc státu nepřichází včas a amputovaná část ekonomiky začala odumírat. Rovněž zjišťujeme, že i zbytek hospodářství začal po amputaci krvácet a nyní je značně zesláblý. Jednoduše řečeno, naše hospodářství je z hlediska novodobé historie naší země v nejhlubší recesi a další státy po celém světě jsou na tom podobně.

Ve Spojených státech jen v průběhu dubna přišlo o práci 20,5 milionu lidí. V Evropské unii je situace na papíře lepší, protože zde fungují podpůrné programy jako je kurzarbeit. Fakticky vzato jsou však evropské podniky v podobně špatné situaci jako americké. Kdyby podpůrné programy skončily, nezaměstnanost by začala raketově růst. Musíme se proto pokusit nastartovat ekonomiku dříve, než k masovému propouštění dojde.

Kdyby byly firmy naprosto zdravé, jejich krátkodobé vypnutí by neznamenalo pohromu. Opětovně by se zapnuly a dál by fungovaly. Jenže již před propuknutím pandemie byla řada firem předlužená a žila takříkajíc z měsíce na měsíc. V situaci, kdy firmy dostaly zákaz fungovat, začaly být existenčně ohrožené. Některé proto vytloukají klín klínem a dál se zadlužují. Jiné již vědí, že skončí. Nyní se jen snaží vyčerpat podporu ze strany státu, kterou již nikdy nesplatí.

Ekonomové musí přijít s řešením, jak zachránit, co se dá. Jelikož mnoho firem spasit nepůjde, musíme se rovněž zaměřit na podporu podnikatelského prostředí, která povede ke vzniku úplně nových firem. Preferována by přitom měla být perspektivní odvětví. Nemá smysl za každou cenu udržovat produkci zboží a služeb, o které stejně nikdo nestojí. Naopak musíme přicházet s novými technologiemi a pronikat do dynamicky se rozvíjejících odvětví. To bude vyžadovat nejen úsilí podnikatelů, ale i zaměstnanců, kteří by měli začít pracovat na zlepšování kvalifikace.


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

14.05. 19:10  Co tady mele tenhle ubožák za nesmysly? (Anonymní)
14.05. 12:59  fungování společnosti (czhunter)
14.05. 12:56  fungování společnosti (czhunter)
14.05. 12:01  To jako vážně? (martas)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688