Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Přeprava  |  12.05.2020 16:01:57

Ryanair chce se začátkem prázdnin obnovit lety ze 40 procent

Největší evropský nízkonákladový letecký dopravce Ryanair zaktualizoval na svých internetových stránkách nabídku letů v návaznosti na očekávané rozvolňování opatření v souvislosti s Covid-19. Jak zároveň plyne z dnes vydané tiskové zprávy společnosti, zájemci o leteckou přepravu po Evropě se po současném půstu dočkají primárně od začátku července. Ryanair právě v tu dobu očekává již menší jednotlivé vládní omezující restrikce.

Ryanair tak od prázdnin plánuje obnovit na 90 % svých tras z většiny ze svých 80 základen. Oproti stavu před vypuknutím Covid-19 však sníží výrazně frekvenci letů, když jich denně plánuje odbavit do tisíce. Dříve to bývalo i více než 2 400 letů. Celkově očekává, že oproti původním plánům uskuteční od 1. července 40 % letů.

Například při pohledu na nabídku letů z Prahy se u nejfrekventovanějšího Londýna objevuje první možnost již od 26. června. Nebude se každopádně do britské metropole již létat třikrát denně, ale jen jednou. Navíc po postupném obnovení letů Ryanair v týdnu uskuteční o prázdninách lety jen v pěti dnech v týdnu, mimo čtvrtek a neděli. Tím, že Ryanair v rámci restartu letů zmiňuje nabídku letenek od 19,99 EUR, lze uskutečnit cestu i do zmiňovaného Londýna za dané ceny, resp. v přepočtu vlastně dokonce levněji. Letenku tam, ale i zpět lze koupit za 459 . V nabídce je za danou cenu v okamžiku psaní článku například 4 denní návštěva Londýna, resp. termín 8. až 12. července.


Zdroj: Ryanair

Zatímco z Prahy se dle současné nabídky Ryanair půjde o prázdninách dostat do většiny dalších dřívějších destinací, z Brna jen do Londýna. Z Ostravy je pak tato britská metropole zatím v nabídce jen na červenec. Navíc za méně zajímavé ceny než z Prahy.

Roušky, omezení toalet a evidence

Ryanair dnes zopakoval, aby cestující dodržovali zdravotní opatření v souvislosti s omezením šíření Covid-19. Kromě povinnosti nosit roušku tak doporučuje méně odbavených zavazadel, on-line odbavení a stažení palubního lístku do chytrého telefonu. Omezeno na palubě letadla pak bude používání toalet, resp. jedině až po individuálním umožnění ze strany palubního personálu. Cestující zkrátka mají pokud možno po celou dobu letu zůstat na svém místě. Budou si moci koupit v omezené míře občerstvení, které bude předbalené. Platit každopádně nepůjde hotovostně, ale pouze kartou.  

Cestující budou muset navíc o prázdninách při odbavení vyplnit formulář s informací o době plánovaného zahraničního pobytu včetně adresy. Údaje má Ryanair sdílet s jednotlivými vládami v souvislosti s monitoringem, resp. možnou izolací po návratu.

Jak již Ryanair informoval dříve, celá jeho flotila je vybavena vzduchovými HEPA filtry, podobně jako u kritických nemocničních oddělení. Všechny vnitřní povrchy letadel jsou pak každou noc dezinfikovány chemikáliemi, které jsou účinné více než 24 hodin.

Boj s konkurencí

Jak jsme informovali v předchozím článku Ryanair do léta létat téměř nezačne, hodlá začít propouštět, irským aerolinkám se výrazně nelíbí státní pomoc pro konkurenty v objemu v souhrnu přes 30 mld. EUR. K tomu lze nyní dodat, že Ryanair podal nově stížnost k evropskému Tribunálu, díky které by rád zvrátil odsouhlasený záchranný balík tentokrát pro Air France KLM.

Závěrem možno uvést, že v současnosti Ryanair denně nadále provozuje jen 30 omezených linek převážně mezi UK a Irskem. Zatímco loni v dubnu tak přepravil na 13,5 mil. cestujících, letos jich bylo v uplynulém měsíci jen zhruba 400 tisíc.  

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688