Lukáš Kovanda, Ph.D. (CZECH FUND)
Podnikání  |  10.05.2020 19:50:18

Hospody či restaurace přišly za uplynulé skoro dva měsíce o zhruba 23 mld. Kč. Od zítřka budou díky otevření zahrádek ztráty menší


Od zítřka mohou mít hospody či restaurace opět otevřeno, i když jen částečně. Vláda jim v rámci další vlny uvolňování podmínek v rámci boje s koronavirovou nákazou povoluje otevřít alespoň zahrádky. Interiéry však musí zůstat nadále zavřené. Pohostinská zařízení tak sníží tempo, v jakém v posledních zhruba dvou měsících inkasují ztráty. K jejich nucenému zavření došlo 14. března od osmé večerní, tedy před takřka dvěma měsíci.

Hospody, restaurace a kavárny od té doby zaznamenaly v souhrnu ztrátu zhruba 23 miliard korun. To je suma peněz, o kterou na tržbách přišly, jelikož nemohly v plné míře inkasovat peníze od hostů. Mohly nápoje či pokrmy prodávat přes výdajové okénko nebo prostřednictvím rozvážkové služby. Tuto možnost však využil jen zlomek pohostinských zařízení.

roce 2019 lidé v ČR utratili za stravování mimo domov historicky rekordní sumu více než 175 miliard korun, jak plyne z výpočtu na základě údajů Eurostatu za rok 2018.

V restauracích, kavárnách, po hospodách a v dalších veřejných stravovacích zařízeních nechali lidé v ČRroce 2018 přes 168 miliard korun. Vzhledem k makroekonomickému vývoji v loňském roce, zejména vzhledem k citelnému růstu cenové hladiny v oblasti stravování a vzhledem k velmi svižnému růst růstu mezd, ale i spotřebitelských výdajů, lze předpokládat, že v roce 2019 útraty Čechů v restauracích překonaly rekord roku 2018, když tedy právě přesáhly úroveň 175 miliard korun.

Měsíční výpadek v tržbách v letošním roce v měsících březnu až dubnu lze tedy na základě odhadnout na 11 až 12 miliard korun.

Část těchto ztrát pokryjí podpůrná a záchranná opatření státu, ta však nejsou dostačující. Po odeznění koronavirové krize tak znova neotevře 10 až 30 procent podniků, což odpovídá dvěma až šesti tisícům pohostinských zařízení. 

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom

CZECH FUND

Cílem fondu CZECH REAL ESTATE INVESTMENT FUND je přinášet pravidelné výnosy pocházející z nájmů a kontinuálního zvyšování hodnoty podílů v nemovitostních společnostech a nemovitostech. Fond investuje do nemovitostních společností a/nebo nemovitostí v České republice s trvale udržitelným ekonomickým rozvojovým potenciálem, jako jsou např. administrativní budovy, nákupní centra, obchodní domy, hotely a logistické areály. Fond má sídlo v Lichtenštejnsku, je pod dohledem lichtenštejnského regulátora FMA (Finanzmarktaufsicht). Rozhodnutím České národní banky byl fond uznán jako srovnatelný se speciálním fondem nemovitostí podle českého práva. Nabízení investic do fondu v České republice je tak pod dohledem České národní banky a podléhá českým předpisům.

Více informaci na : https://czech-fund.cz/

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste