Lukáš Kovanda, Ph.D. (CZECH FUND)
Podnikání  |  10.05.2020 19:48:03

Kadeřnictví a další provozovny služeb osobní péče přišly za uplynulé měsíce o zhruba dvě miliardy korun. Od zítřka čekají nával, takže ostříhání a jiné služby mohou zdražit


Za splnění zvláštních hygienických opatření mohou zítra otevřít holičství a kadeřnictví, pedikúry, manikúry, solária, kosmetické, masérské, regenerační nebo rekondiční služby. Vláda jim to povoluje v rámci další vlny uvolňování podmínek boje s koronavirovou nákazou. K jejich nucenému zavření došlo 14. března, tedy před takřka dvěma měsíci.

V roce 2018 lidé v ČR utratili v za kadeřnictví a za služby dalších zařízení osobní péče v přepočtu na obyvatele 1033 korun, jak plyne z údajů ČSÚ. Při takřka dvouměsíčním výpadku tržeb tak tato zařízení přišla celkem 1,96 miliardy korun.

Část těchto ztrát pokryjí podpůrná a záchranná opatření státu, ta však nejsou dostačující. Zařízení osobní péče tak musela sáhnout do svých  finančních rezerv, případně si jejich pracovníci vydělávali v rámci šedé ekonomiky poskytováním svých služeb, například ostříhání, v bytech a dalších objektech v majetku zákazníka samotného. Tím malou část ztrát kompenzovali. Další částečnou kompenzaci lze čekat od zítřka v několika týdnech, kdy kadeřnictví a zařízení osobní péče zaznamenají bezprecedentně zvýšený nápor klientely. Budou však narážet na kapacitní omezení, umocněná ještě navíc nutnými zvláštními hyigenckými opatřeními, takže nelze vyloučit přechodný nárůst cen jejich služeb.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom

CZECH FUND

Cílem fondu CZECH REAL ESTATE INVESTMENT FUND je přinášet pravidelné výnosy pocházející z nájmů a kontinuálního zvyšování hodnoty podílů v nemovitostních společnostech a nemovitostech. Fond investuje do nemovitostních společností a/nebo nemovitostí v České republice s trvale udržitelným ekonomickým rozvojovým potenciálem, jako jsou např. administrativní budovy, nákupní centra, obchodní domy, hotely a logistické areály. Fond má sídlo v Lichtenštejnsku, je pod dohledem lichtenštejnského regulátora FMA (Finanzmarktaufsicht). Rozhodnutím České národní banky byl fond uznán jako srovnatelný se speciálním fondem nemovitostí podle českého práva. Nabízení investic do fondu v České republice je tak pod dohledem České národní banky a podléhá českým předpisům.

Více informaci na : https://czech-fund.cz/

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec