Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
Z domova  |  08.05.2020 17:03:46

Koronavirus a sucho, dvě hrozby roku 2020

 

Pandemie COVID-19 zastiňuje další velký problém letošního roku. Krajině enormně chybí voda. Koronavirus a sucho spojí své síly a zatíží ekonomiku roku 2020. Vědci, kteří sledují vývoj sucha ve střední Evropě, mají velké obavy. Zásoby spodních vod i vod v půdě jsou tak nízké, že mnohdy nestačí ani historické tabulky.

Podívejte se s námi na názory odborníků i závěry projektu Intersucho, který se snaží aktuální sucho zasadit do kontextu historických dat. Připravili jsme také soupis regionů Česka, které jsou momentálně nejohroženější.

Příčina současného sucha z hlediska klimatu

Ve střední Evropě rok za rokem stoupá průměrná teplota vzduchu. Jak stoupá teplota, stoupá logicky i výpar z půdy i krajiny obecně. Frontální vlny se srážkami, které dodávaly krajině potřebnou vláhu, jsou v posledních letech velmi slabé. Nemají ani sílu projít celým územím republiky a srážky jsou jen lokální. Atmosférické fronty dřív přinášely vodu, teď často začne jen foukat, zvětší se oblačnost, ale srážky nepřijdou. Chybí i sníh, který by krajině dodal jarní vlhkost. Několik klimatických faktorů spojilo síly a suchý výsledek v krajině je patrný.

Vědci a politici o situaci

Česko čelí podle ministra životního prostředí Brabce katastrofě, efektivní řešení však na stole nejsou. Pokud byla v letošním roce naděje konat, koronavirus jakoukoliv snahu zhatil.

Projekt Intersucho vedený nejlepšími vědci z oboru zveřejnil jasná stanoviska. „Ještě v roce 2018 jsme si mohli říkat, že na tom se suchem nejsme tak špatně jako v 90. letech, kdy se dovážela voda do řady obcí v cisternách. Nyní už je sucho horší než tehdy, jen se zatím neprojevuje tak extrémně, protože od té doby klesla denní spotřeba na osobu ze zhruba 140 na 90 litrů," řekl pro ČTK a EuroZprávy.cz za tým vědců Miroslav Trnka. Sucho je podle něj největší za 500 let, co se vůbec podobné charakteristiky klimatu sledují.

Nejsušší regiony Česka

Největší sucho panuje v pásu od Jeseníků po Beskydy. Dále je extrémní sucho na Olomoucku, Karlovarsku a od Třeboně po Novohradské hory. Prakticky neexistují místa bez sucha. Až do pondělní studené fronty se bude situace zhoršovat. Pak přijdou srážky, nezaprší však všude.

 

Rekordní sucho trápí české zemědělce 

Zdeněk Moc pracuje v zemědělství přes 50 let, takové sucho jako teď ale nepamatuje. Bez masivního zavlažování by mu cibule nevyrostla ani v jindy úrodném Polabí. Sucha se obávají i úřady:  Vláha letos chybí už na jaře. Třeba úroda zeleniny může klesnout o 20 až 40 procent. Na 50 místech už platí omezení na odběr vody.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688