mzv.cz (MZv ČR)
Z domova  |  08.05.2020 04:21:00

COVID-19: Aktuální podmínky při návratu do ČR

COVID-19: Aktuální podmínky při návratu do ČR

08.05.2020 / 04:18 | Aktualizováno: 08.05.2020 / 04:21


Od 7. dubna do 11. května 2020 jsou všichni občané ČR, kteří se vracejí do České republiky, povinni předem oznámit datum a způsob repatriace příslušným českým úřadům, a to vyplněním online formuláře. Po příjezdu je povinný nástup do 14denní karantény nebo předložení potvrzení o absolvování testu vydané lékařem či orgánem ochrany veřejného zdraví potvrzující, že u nich byl proveden test na přítomnost COVID-19 s negativním výsledkem. Test je možné absolvovat i na českém území a potvrzení o negativním výsledku dodat do 72 hodin od příjezdu. Lidé, kteří se vrátí na území ČR, se v rámci území ČR nemohou do 11. 5. přepravit do místa karantény MHD ani taxi, a musí si tak ve všech případech sjednat odvoz. Na osobu, která repatriovaného vyzvedne, se za dodržení hygienických podmínek nevztahuje povinnost karantény.

Povinnost ohlásit návrat do ČR

Od 7. dubna do 11. května 2020 se na základě usnesení vlády č. 387 nařizuje s účinností po dobu trvání nouzového stavu občanům ČR, jejich rodinným příslušníkům a cizincům pobývajícím s přechodným pobytem nad 90 dnů nebo trvalým pobytem na území ČR, kteří se repatriují na území ČR, předem oznámit datum a způsob repatriace příslušným českým úřadům.

Pokud odlétáte z Kanady do ČR a na území ČR vstoupíte kdykoli do 11.5.2020 00:00, oznamte prosím svůj návrat vyplněním formuláře.

Oznamovací povinnost se nevztahuje na cestující v mimořádných autobusových linkách, kdy oznamovací povinnost za cestující vykonává dopravce, a osoby jejichž repatriace je organizována MZV.

Počínaje 11. 5. 2020 se povinnost oznamovat svůj návrat do ČR ruší, trvají však podmínky návratu, jak je uvedeno níže.

Režim návratu do ČR

Při návratu do ČR existují 3 varianty:

  1. nástup do 14denní karantény,
  2. předložení potvrzení o absolvování testu v cizině vydané lékařem či orgánem ochrany veřejného zdraví potvrzující, že u nich byl proveden test na přítomnost COVID-19 s negativním výsledkem (tiskopis ke stažení ze stránek Ministerstva Vnitra ČR), nebo
  3. s platností od 1. května lze do 72 hodin od vstupu na území také předložit krajské hygienické stanici potvrzení o negativním PCR testu absolvovaném na území ČR.

Po překročení hranic ČR k cestě do místa bydliště/karantény je do 11. 5. 2020 zakázáno využívat veřejnou hromadnou dopravu a taxislužbu. Je nutné odvoz řešit vlastním automobilem či rodinným příslušníkem/známým, kdy nemusí tento rodinný příslušník/známý, sám do karantény, pokud on i všechny osoby v autě budou mít ochranné prostředky na obličeji (roušku apod.). Od 11. 5. neplatí zákaz využívat po překročení státní hranice ČR při cestě do místa bydliště veřejnou hromadnou dopravu a taxislužbu.

Informace o pravidlech pro vstup na území ČR a karanténní opatření s platností od 11.5.2020 00:00 po dobu trvání nouzového stavu naleznete na https://www.mvcr.cz/soubor/vyjimky-a-pravidla-pro-vstup-do-ceske-republiky-vcetne-karantennich-opatreni-platna-od-11-kvetna-2020.aspx.


Informaci o odběrových místech, kde si mohou nechat občané udělat test, i když nemají příznaky ani doporučení či žádanku od lékaře (cena je cca 2900,- ) naleznete na https://koronavirus.mzcr.cz/seznam-odberovych-center/#menu


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688