msk.cz (Moravskoslezský)
Z regionů  |  05.05.2020 00:00:00

Moravskoslezský kraj: Prázdninové jízdní řády autobusů budou platit, i když se část studentů vrátí do školy

Zpráva

Prázdninové jízdní řády autobusů budou platit, i když se část studentů vrátí do školy

Žáci a studenti, kteří se v pondělí 11. května vrátí do školních lavic, by si měli včas promyslet způsob, jak se do školy dopraví. Pokud zvolí příměstské autobusy, měli by počítat s tím, že autobusové linky budou až do 25. května jezdit podle prázdninových jízdních řádů.

„Prosíme studenty, kteří se budou dopravovat do školy příměstskými autobusy, aby se podívali, kdy jim to jede. Ověřte si na webu www.kodis.cz spoje, na které jste byli zvyklí,“ žádá náměstek hejtmana pro dopravu a chytrý region Jakub Unucka.

Veřejné autobusy jezdí v Moravskoslezském kraji podle prázdninových řádů od 16. března, kdy byly kvůli pandemii koronaviru uzavřeny školy. Kraj zrušil i turistické autobusové linky, například všechny spoje na Ovčárnu, a dopravní obslužnost od půlky března slouží prakticky jen k cestám do zaměstnání, lékaři či na nákup.

„Vzhledem k tomu, že výuka v pondělí nezačne všude a rozhodně ne v plném rozsahu, spousta škol bude fungovat v režimu konzultací a také není jasné, kolik dětí do škol vlastně přijde, jsme se rozhodli, že prázdninový režim v autobusové dopravě potrvá až do 25. května. V tomto rozhodnutí hrála podstatnou roli také ekonomika. Čtrnáct dnů běžného autobusového provozu by kraj stálo okolo 15 milionů korun, které nyní můžeme využít ve zdravotnictví,“ vysvětlil náměstek hejtmana Jakub Unucka. „Tam, kde se ukáže, že je potřeba, aby spoje jezdily častěji, autobusy přidáme. Situaci budeme řešit individuálně,“ ubezpečil náměstek hejtmana Jakub Unucka.

V pondělí 11. května se do škol mohou vrátit studenti závěrečných ročníků středních škol, konzervatoří a vyšších odborných škol, žáci 9. tříd základních škol, kteří se chtějí připravovat na přijímací zkoušky na střední školy. Ve stejný den také začnou fungovat střediska volného času, základní umělecké školy nebo jazykové školy, školská poradenská zařízení. Vše podle hygienických pokynů Ministerstva školství.

„Požádal jsem v dopise ředitele a ředitelky středních škol, aby omezení v dopravě, které bude platit do 25. května, zohlednili při plánování a organizaci výuky dojíždějících žáků a studentů. Věřím, že jim to nezpůsobí žádné komplikace. Děkuji všem za pochopení,“ řekl náměstek hejtmana pro školství Stanislav Folwarczny.


5. května 2020
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688