Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Zábava  |  05.05.2020 06:55:05

Dnes se hraje o jackpot v přepočtu za více než 5 miliard korun, nikoliv však u nás

Například v domácí sportce se aktuálně hraje o zhruba 23 milionů korun, v Eurojackpotu pak o 290 milionů korun. Zanedbatelné částky v porovnání s jackpotem, který se v americké číselné loterii Mega Millions vyšplhal na letošní maximum 215 milionů dolarů. V přepočtu tedy více než 5,3 miliardy korun.

Jackpot v loterii Mega Millions letos zatím padl jen jednou a to před necelými třemi měsíci, kdy dosáhl 202 milionů dolarů. Minimální hlavní výhra v dané loterii obvykle startuje na 40 milionech dolarů a navyšuje se po každém losování o minimálně 5 milionů dolarů. Dění ohledně koronaviru však v březnu změnilo i tato pravidla. Provozovatel loterie v návaznosti na omezení v americké ekonomice a v návaznosti tak i na nižší prodeje losů přistoupil ke snížení startovacího jackpotu na polovinu a jeho navyšování čistě jen v návaznosti na objem přijatých sázek.

V Mega Millions se každopádně stále dvakrát týdně losuje pět čísel z 1 do 70 a navíc „zlatý Mega Ball“ z 1 do 25. Statisticky šance na uhodnutí všech potřebných šesti čísel, a tedy na získání jackpotu, je tak jedna ku 302,5 milionům. Když sázející uhodne jen základních 5 čísel, přijde si na 1 milión dolarů (cca 25 mil. korun). K zpětnému získání vsazených 2 dolarů za tiket stačí uhodnout „jen“ zlatý Mega Ball.

Přehled výher v Mega Millions včetně pravděpodobností

 

Vše nebo o 20 % méně?

Na případném vítězi jackpotu bude záležet, zda si zvolí 29 let trvající postupné vyplácení výhry či okamžitou jednorázovou výplatu. V posledně zmiňovaném případě však výhra tradičně výrazně klesne, resp. provozovatel loterie ji předběžně stanovil na 173,1 milionů dolarů. V přepočtu tedy přes 4,3 miliardy korun.

Tak jako tak, ke slovu se ještě dostane „Strýček Sam“, když v USA loterijní výhry podléhají zdanění. Základní federální sazba činí 24 %, tj. v případě zvolení výplaty aktuální hotovostní výhry by měl výherce zaplatit na daních přes 41,5 milionu dolarů z vítězné částky. Navíc pokud sázející nemá žádné snížení svého zdanitelného příjmu díky dobročinným darům, bude muset zaplatit dalších 13 %. Výhra se tak může dále smrsknout.

Doplnit lze, že aktuální losování se uskuteční dnes pozdě večer amerického času. Současnému jackpotu nicméně stále vlastně hodně chybí zařadit se jen mezi dosavadních TOP 10 výher v dané loterii. Je také vlastně jen sotva jednou sedminou dosavadní rekordní výhry 1,537 mld. dolarů, která se stala v říjnu 2018 zároveň vůbec nejvyšší výhrou v jakékoliv loterii na světě.  

Přehled dosud nejvyšších výher v Mega Millions


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688