Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Doprava  |  01.05.2020 22:02:03

Ryanair do léta létat téměř nezačne, hodlá začít propouštět

Největší evropský nízkonákladový letecký dopravce Ryanair dnes oznámil, že v přímém důsledku bezprecedentní krize z Covid-19 očekává obnovení poptávky a cen letenek na úroveň roku 2019 nejdříve za 2 roky, resp. nejdříve létě 2022. Své má pro Ryanair totiž také negativně sehrát plánovaná státní podpora pro řadu jiných konkurenčních aerolinek vyčíslenou na více než 30 mld. EUR, kterou kritizuje. Považuje ji za nelegální, resp. v rozporu s pravidly státní podpory EU i pravidly hospodářské soutěže.


Zdroj: Ryanair

Probíhající uzemnění prakticky celé flotily Ryanair má díky restrikcím vlád pokračovat až do letních prázdnin. Během současného 2. čtvrtletí totiž očekává uskutečnit méně než 1 % z původně plánovaných letů. Oproti odhadovaným 42,4 mil. pasažérů se tak má s Ryanair přepravit méně než 150 tis. osob. Ryanair přitom zatím prodává letenky pro většinu červnových spojů či řadu ještě květnových, včetně spojů z Prahy. Pravděpodobnost jejich uskutečnění se však díky prvomájovému prohlášení irských aerolinek výrazně snižuje.

Přehled v současnosti provozovaných spojů Ryanair (v omezeném rozsahu)

 

Zdroj: Ryanair

Letní sezóna má dle aktuálních odhadů Ryanair již přinést určitý restart provozu, nicméně z plánovaných 44,6 mil. pasažérů ve 3. čtvrtletí jich z toho nemá být přepravena více než polovina. Ryanair tak v návaznosti dále snížil celoroční výhled. Irským aerolinkám začal účetní rok 1. dubna, tedy již v době rozjeté letecké krize. Během tohoto fiskálního roku, resp. tedy do konce března 2021 očekávají méně než 100 mil. přepravených pasažérů. Oproti dříve odhadovaným 154 mil. tak o více než 35 % méně. Ryanair se tak vrací vlastně o 5 let zpět, resp. méně než 100 mil. osob letělo s touto společností naposledy v kalendářním roce 2015.

Vývoj počtu přepravených cestujících Ryanair v jednotlivých kalendářních letech


Navíc se jedná logicky jen o odhady a tak Ryanair v návaznosti nevydal ani aktuální výhled svého celoročního hospodaření. Za současný účetní 1. kvartál nicméně predikuje ztrátu přes 100 mil. EUR (přes 2,7 mld. ). Do krize vstoupil Ryanair dle aktuálního sdělení s hotovostí přes 4 mld. EUR, která by mu měla napomoci situaci překonat. Zákazníci se dle Ryanair každopádně mohou těšit na nižší ceny letenek, když irské aerolinky budou dle sdělení nuceny konkurovat leteckým dopravcům, kteří obdrželi či obdrží zmiňovaný státní „doping“.

Propouštění, snižování platů či uzavírání poboček

V návaznosti na zmiňovanou krizi a očekávaný pomalý návrat k normálu Ryanair nicméně hodlá informovat odbory začít od června propouštět. A to až 3 tisíce zaměstnanců, tj. zhruba 15 %. Především se má jednat o piloty a palubní personál. Dojít by mělo rovněž ke snížení platů až o 20 %. Šéf společnosti Michael O'Leary se pak vzdá poloviny svého ročního příjmu. Vyloučeno není ani uzavření některých poboček.

Expanze se vzdaluje

Ryanair již dříve odložil na finanční rok 2025 či 2026 svůj výhled přepravit více než 200 mil. osob, když své sehrálo a stále sehrává zpoždění dodávek problémových letadel Boeing 737 MAX a v té souvislosti i simulátoru a tedy opoždění výcviku pilotů. Současná krize v sektoru však navíc může dle všeho již posunutá očekávání dále oddálit. Nyní se totiž Ryanair naopak snaží o revizi svého růstového plánu a odložení nákupu letadel pro nejméně následující 2 roky. V té souvislosti jedná právě s dvorním dodavatelem Boeing. Loni koupené aerolinky Lauda pak vyjednávají s leasingovými společnostmi o pozdější dodávce objednaných letadel A320.

04.05. 18:27  Urgentní (Monika Balazova)
04.05. 18:21  Urgentní (Andrea Šalátová)
04.05. 10:49  Urgentní (Monika Balazova)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688