Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  30.04.2020 08:18:39, aktualizováno 08:33:58

Erste za kvartál ziskem nad odhady. Celý rok tvrdě zasáhne koronavirus


Bankovní skupina Erste, jejíž akcie jsou obchodování na vídeňské i pražské burze a pod kterou patří tuzemská Česká spořitelna, zakončila první čtvrtletí roku se ziskem 235,3 milionu eur, nad očekáváním 221,6 mil. eur dle konsensu agentury Bloomberg. Na úrovni celého roku 2020 však očekává významný pokles ziskovosti a významný vzestup nákladů rizik v souvislosti koronaviru a dopadů do ekonomiky.

Erste v prvním čtvrtletí roku 2020 dosáhla celkových příjmů 1,63 miliardy eur a čistého úrokového výnosu 1,23 miliardy eur. Očekávání dle konsensu analytiků pro agenturu Bloomberg bylo 1,72 mld. eur, respektive 1,18 mld. eur
Rezervy na špatné úvěry v prvním čtvrtletí dosáhly 61,7 milionu eur při kapitálové vybavenosti na úrovni běžného Tier 1 ukazatele 13,1 %.

Provozní zisk banky dosáhl 551,7 milionu eur a nepředstihl tak vlastní sestavený odhad 599,1 mil. eur. Poplatkové příjmy pak dosáhly 504,2 mil. eur, nad očekáváním 496,4 mil. eur.

Koronavirus zatemnil výhled pro 2020

Především vystupňované náklady na špatné úvěry mají být dle Erste důvodem významně nižší ziskovosti na úrovni celého roku 2020 a to v důsledku krize kolem koronaviru, uvedla banka spolu s výsledky. Růst rizik očekává banka u spotřebitelských úvěrů o 0,8 % či řádově 1,3 miliardy eur a dostává se tak na řádově čtyřnásobek očekávání pro letošek před rozpukem koronaviru. Banka pro globální ekonomiku nyní pracuje s hlavním scénářem oživení ve tvaru V po zhruba šesti měsících. "Nemáme žádný scénář, jak se vypořádat se současnou bezprecendentní situací, vyjma zdravého rozumu. Žádná země, žádný region, žádný sektor nedůstal z pohledu dopadu pandemie stranou," uvedl šéf banky Bernhard Spalt.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688