První máj letos Češi oslaví doma, kupují hlavně květiny, čokoládu a víno

Letošní svátek zamilovaných stráví Češi vzhledem k aktuální situaci většinou v pohodlí domova. Nasvědčují tomu i nákupy v internetových obchodech. Zatímco loni v tomto období výrazně stoupl zájem o zážitkové dary jako wellness pobyty nebo večeře, letošní dárky budou konzervativnější. V e-shopech se oproti jiným měsícům o 350 % zvýšily prodeje květin. Spotřebitelé také nakupují více čokolád (nárůst o 220 %) nebo vína (o 150 % více), přičemž jeden nákup v průměru vychází na 420 korun. Vyplývá to z dat společnosti Shoptet, největší české platformy pro e-shopy.

Nákup čokolády a vína vzrostl o stovky procent

Před Prvním májem, tradičním českým svátkem zamilovaných, vzrostly v e-shopech několikanásobně zejména prodeje květin, čokolád a vína. Loňský scénář, kdy stoupl rovněž zájem o zážitkové dary, se letos neopakuje. „Češi oslaví letošní První máj povětšinou doma, současná situace jim ani nenabízí příliš jiných možností. Mezi e-shopy na naší platformě jsme také zaznamenali zhruba o třetinu nižší průměrnou cenu za každý související nákup, než jak tomu bylo u příležitosti letošního Valentýna. V únoru spotřebitelé nakupovali v průměru za 640 korun, nyní každý dárek vychází průměrně na 420 korun,“ uvádí Miroslav Uďan, CEO společnosti Shoptet.

Vzrostly i prodeje erotického zboží

Čokoláda, šampaňské nebo plyšové hračky patří mezi běžné dárky, které zákazníci v e-shopech každoročně vyhledávají jak před svátkem svatého Valentýna, tak i před Prvním májem. Z dražšího zboží vybírají rovněž šperky, kosmetiku nebo parfémy. A zatímco letos výrazně poklesly prodeje vstupenek do kin a divadel nebo prodloužených víkendů na horách či v zahraničí, stouply namísto toho prodeje erotického zboží. „Na rozdíl od běžných měsíců evidujeme v těchto kategoriích produktů nárůst prodejů o zhruba šedesát procent. To pravděpodobně souvisí jak s květnovým svátkem zamilovaných, tak i se skutečností, že lidé nyní zkrátka tráví více času doma,“ dodává Miroslav Uďan.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy