TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  29.04.2020 22:47:59

Harmonogram rozvolňování: Jak ho naruší prodloužený nouzový stav?


Plošná mimořádná opatření by měla přestat platit se skončením nouzového stavu. Vláda teď musí řešit, jak je přesto dál zachovat. Stále totiž počítá s jejich rozvolňováním podle původního plánu.

25. květen je dnem, kdy by se podle vládního plánu měly otevřít hospody, divadla nebo hotely. Teď už je jasné, že nouzový stav skončí o týden dřív. A to znamená i konec veškerých opatření.
„Já jsem podporoval vládní návrh, protože mi dával logiku... A i ve svém vystoupení jsem říkal, že pokud podpoří sněmovna kratší návrh, znamená to, že musí rozvolňování urychlit,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Vláda teď proto musí vyřešit, jak dodržet plán rozvolňování, ale epidemii neuvolnit místo, a zároveň vzít v potaz konec nouzového stavu. Řešením je podle premiéra Andreje Babiše posílit pravomoce ministerstva zdravotnictví.

„V pondělí na vládu ministr Vojtěch předloží aktualizaci a návrh změny zákona o zdraví, aby v rámci tohoto zákona mohl dál vykonávat kompetence. Pokud by to skončilo 17. května, nastal by chaos a každý by si mohl dělat, co chtěl,“ obává se předseda vlády Andrej Babiš (ANO).

Novela ale musí projít schvalovacím procesem ve Sněmovně, a to by mohl být problém. „Apelovali jsme na vládu, aby zavedla nižší stupeň pandemické pohotovosti, aby uplatňovala podle zákona mírná opatření, aby to nebylo v gesci ministerstva zdravotnictví,“ popsal poslanec Jakub Michálek (Piráti).

Přitom ani ministr vnitra si není jistý, že by vláda současná opatření, například zavřené obchody, mohla pomocí novely zákona o ochraně veřejného zdraví, udržet. „Toto omezení je příliš veliké, aby to mohlo ministerstvo udělat svým nařízením,“ uvedl Jan Hamáček. Podle ministra vnitra je tedy ve hře, že by vláda sněmovnu znovu požádala o prodloužení nouzového stavu o týden. Vládní návrh na prodloužení nouzového stavu o měsíc přitom neprošel o jediný hlas.

Podobný názor mají i právníci. „Tento návrh vzbuzuje spíše obavy, že ministr zdravotnictví získává pravomoci, spíš doporučujeme cestu speciálního pandemického zákona,“ radí Lukáš Kraus, právník Rekonstrukce státu.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688