Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  28.04.2020 06:28:04

Sázky na pokles akcií CETV klesly o více než čtvrtinu na nové minimum, u akcií Tesla naopak rostou

Americké akciové trhy zaznamenávají v posledních týdnech divoký vývoj nejen z hlediska kurzových pohybů, ale také dle změn short pozic. Burzy o víkendu v tomto ohledu zveřejnily nové pravidelné půlměsíční statistiky.

 

Připomeňme, že dle předchozích dat v druhé polovině března při propadu cen na Nasdaq investoři short pozice extrémně uzavírali, když se snížily o více než 7,5 %. Jednalo se o vůbec nejprudší půlměsíční pokles od prosince 2011. Na NYSE v uplynulé dekádě nelze ani tak srovnatelný pokles shortů nalézt, když se snížily dokonce o desetinu. Nutno dodat, že na této burze však v první polovině března došlo nejprve k výraznému 8 % nárůstu sázek na pokles.

První polovina dubna každopádně již přinesla změněný vývoj. Na NYSE nicméně poměrně zanedbatelný, když zde objem short pozic vzrostl o 0,28 % na 16,15 mld. akcií. Burza Nasdaq evidovala výraznější růst o 1,76 % na téměř 8,8 mld. akcií.


Vysvětlivka „short pozice“: Do prodejní (short/krátké) pozice vstupuje investor, který spekuluje na pokles ceny podkladového aktiva. Prodává tedy podkladové aktivum za aktuální cenu s očekáváním, že jej v budoucnu dokoupí zpět za cenu nižší a realizuje tedy zisk. Pro tuto operaci si investor vypůjčuje daný cenný papír od brokera.

Shorty na akciích CETV na nových minimech

Právě akcie mediální Central European Media Enterprises (CETV) si prošly v posledních týdnech extrémně divokým vývojem, když v polovině března během jen jedné seance na domovské burze Nasdaq ztratily dokonce přes 55 %. Navzdory dohodě převzetí společnosti se akcie ocitly na 1,80 USD, tedy dokonce ještě níže než v období ekonomické krize společnosti v letech 2013-2015, resp. vůbec nejníže od roku 2002!

I tak druhá polovina března nepřinesla ziskové uzavírání krátkých pozic. Jejich objem se naopak zvýšil o 65 tisíc. Přestože v první polovině dubna se již titul obchodoval podstatně dráže, objem short pozic již doznal výrazného poklesu. A to dokonce nejvýraznějšího v tomto roce, když investoři uzavřeli krátké pozice v objemu přes 255 tisíc akcií. Short tak celkově zůstávalo již „jen“ 657 tis. akcií CETV, což je nové minimum. Ve vztahu k free floatu tedy 0,72 %.

 

Shorty na akciích Tesla vzrostly podruhé v řadě

Za zmínku jistě stojí i hojně sledované akcie Tesla (TSLA). Titul si letos prochází snad nejdivočejším kurzovým vývojem ve své historii. Jak jsme naposledy před měsícem informovali, objem short pozic v posledním roce výrazně klesal a k polovině března dosáhl dlouhodobého minima 16,158 mil. akcií. Od té doby investoři jakoby znovu začali svůj optimismus na společnost mírnit. K polovině dubna bylo short již téměř 20,1 mil. akcií Tesla, když jen od konce března jich investoři v souhrnu otevřeli na 410 tis.

 

Titul lze na Wall Street vlastně stále považovat dlouhodobě za jeden z nejzashortovanějších. Celá emise nyní čítá zhruba 184 mil. akcií, short tedy zůstává téměř 11 %. Pokud navíc vezmeme vlastnictví zhruba 19 % akcií ze strany Elona Muska, vychází podíl shortů ve vztahu k tzv. free floatu ještě výrazněji. Zmínit lze navíc dalšího výrazného akcionáře skupinu Citadel, která v pátek reportovala ve společnosti aktuální podíl 4,2 %.

Akcie Tesla každopádně v úvodu týdne zamířily solidně na sever, když primárně reagovaly na zprávy o plánu dřívějšího znovuzahájení výroby v továrně ve Fremontu v Kalifornii již tento týden. Titul se ocitl nejvýše od úvodu března, když poskočil o více než desetinu na závěrečných 798,75 USD. Po uzavření trhů nicméně přišla negativní zpráva, že ke zmiňovanému obnovení výroby tento týden nedojde. 

Doplnit závěrem lze, že Tesla zveřejní hospodářské výsledky ve středu po skončení obchodování. 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688