mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  26.04.2020 08:09:00

COVID19 - aktuální informace o vstupu do České republiky a cest do Austrálie a na Nový Zéland

26.04.2020 / 08:06 | Aktualizováno: 26.04.2020 / 08:09

Postupujeme aktuální informace o vstupu do České republiky a cest do Austrálie a na Nový Zéland.

V návaznosti na rozhodnutí vlády o ukončení platnosti opatření omezujícího možnost vycestování z území ČR předkládáme aktuální informace o cestách a možnostech vstupu do ČR.


1. VYCESTOVÁNÍ Z ČESKÉ REPUBLIKY, VSTUP DO ČESKÉ REPUBLIKY:

Ministerstvo zahraničních věcí ČR i nadále doporučuje českým občanům cestovat do zahraničí jen v naléhavých a nezbytných případech, a to zejména z důvodu rozsáhlých restriktivních opatření a omezení, která jsou v současné době aplikována většinou zemí, a dále s ohledem na výrazné komplikace v dopravě.

Pokud se pro cestu do zahraničí přesto rozhodnete, důrazně doporučujeme před zahájením cesty registraci v systému DROZD.

Vláda rozšířila i okruh cizinců, kteří mohou za jasně stanovených podmínek vstoupit na území Česka. Usnesení vlády č.443 ze dne 23.4.2020 navíc dává občanům České republiky (ČR) možnost vyhnout se při návratu karanténě, pokud předloží maximálně čtyři dny starý negativní PCR test na COVID-19. Vzor potvrzení naleznete v příloze. U pendlerů končí povinnost vycestovat ve 14denním cyklu. Pokud pravidelně předloží negativní test, mohou cestovat za prací každý den. Informace o podmínkách vstupu do ČR naleznete na webových stránkách Ministerstva vnitra

Podrobné informace o podmínkách vycestování z ČR najdete na webových stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR, včetně odpovědí na nejčastější otázky občanů k cestování do ČR a Ministerstva vnitra ČR


2. VSTUP NA ÚZEMÍ A TRANZIT:

Austrálie a Nový Zéland v současnosti povolují vstup pouze omezenému okruhu osob, tj. občanům Austrálie/Nového Zélandu a osobám s trvalým pobytem a v případě Austrálie i jejich blízkým rodinným příslušníkům. V případě nutnosti cestovat u osob, které nespadají do kategorie občanů a trvalých rezidentů je potřeba před cestou zajistit výjimku k povolení vstupu, jak při cestách do Austrálie, tak při cestách na Nový Zéland).

Informaci o tranzitu v rámci Austrálie a Nového Zélandu naleznete v samostatném článku na našich webových stránkách.

3. DOPRAVA:

V současnosti jsou komerční spoje z Austrálie a Nového Zélandu limitovány, nicméně ještě existují. V případě nutnosti cesty doporučujeme společnost Qatar Airways, která doposud nabízí spoje z Austrálie Při hledání spoje doporučujeme i jiné destinace než Praha (nejčastěji Vídeň, Frankfurt, Mnichov). Podmínky pro navazující cestu do ČR ověřte, prosím, vždy na webové stránce příslušného zastupitelského úřadu ČR v dané zemi (nejčastěji Vídeň, Berlín). Při zajištění spoje z Nového Zélandu přes Austrálii upozorňujeme na nutnost schválení výjimky pro tranzit přes Austrálii.

Doporučujeme rovněž vytisknout dokumenty pro tranzit (potvrzení možnosti tranzitu přes Rakousko a Německo, nóta velvyslanectví SRN pro cestu přes SRN), které mohou být vyžadovány při odbavení.

REPATRIAČNÍ LETY ostatních zemí EU z Austrálie a Nového Zélandu byly v podstatě ukončeny. V případě, že by některá ze zemí repatriační let ještě nabízela, bude Generální konzulát kontaktovat osoby, které o repatriaci dodatečně projevily zájem (pokud jste tak neučinili, informujte nás, prosím, na sydney@embassy.mzv.cz). Upozorňujeme, že při repatriačních (resp. evakuačních) letech mají přednost osoby v akutní krizové situaci (tj. senioři, osoby s nutností lékařské péče, rodiny s dětmi apod.).

Australští občané, osoby s trvalým pobytem a osoby s dvojím občanstvím musí před odletem zažádat o výjimku k vycestování z Austrálie.

4. OPATŘENÍ:

Karanténa v ČR: Po vstupu do ČR jsou všechny osoby povinny absolvovat 14denní karanténu nebo nově předložit potvrzení o výsledku testu na COVID19, které není starší 14 dnů. Podrobná informace ohledně karantény je k nalezení na stránkách Ministerstva vnitra ČR (zejména bod 1, 5 a 6).

Austrálie: Každý, kdo vstoupí do Austrálie je povinen absolvovat 14 denní karanténu (self-isolation nebo karanténa v učených zařízeních). Více viz informace Ministerstva zdravotnictví Austrálie. V případě delších mezinárodních tranzitů (např. z Nového Zélandu) je možné požádat o výjimku z povinnosti absolvovat celý karanténní pobyt.

Nový Zéland: Stejně jako v Austrálii, i na Novém Zélandu musí všichni, kteří vstupují, absolvovat 14denní karanténu. (self-quarantine nebo karanténa ve vládních zařízeních). Více ke karanténě viz Ministerstvo zdravotnictví NZ


5. ODKAZY NA MÍSTNÍ INSTITUCE:

Austrálie: Australská vláda, Ministerstvo vnitra/Imigrační úřad, Ministerstvo zdravotnictví. Doporučujeme stáhnutí mobilní aplikace Australia COVID19 s aktuálními informacemi o vývoji případů COVID19, informacemi o cestování, vízech, finanční podpoře australské vlády, karanténě a vstupu a pobytu v Austrálii a jednotlivých státech a teritoriích.

Nový Zéland: NZ vláda, NZ Immigration, NZ ministerstvo zdravotnictví

 

6. FUNGOVÁNÍ ČESKÝCH ÚŘADŮ

České úřady v Austrálii a na Novém Zélandu (Generální konzulát v Sydney, Velvyslanectví v Canbeře, honorární konzuláty v Aucklandu, Brisbane, Adelaide, Perthu a Hobartu) FUNGUJÍ, byť v upraveném režimu.

Usneseni Vlady Cestovani (DOCX, 23 KB) Potvrzeni Test COVID Vzor (DOCX, 23 KB)

přílohy

Potvrzeni Test COVID Vzor - 22 KB DOCX (FILE_TYPE_DOCX) 26.4.2020
https://www.mzv.cz/file/3956657/VZOR_le_kar_ske__potvrzeni__o_vy_sledku_testu_PCR_na_SARS_CoV_2.docx


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688